Doorgaan naar hoofdcontent

Voetstukkenstorm en verwaaide principes

Sommige zijn veroordeeld tot een voetstuk, anderen slepen een kruis met zich mee. De meesten trekken een stoel onder de tafel uit en verheffen zich zo boven het gepeupel. Van vakbondsleider naar miljonair, van prins naar schavuit, van priester naar pedofiel, van politieagent naar knokploegaanvoerder. Stoelen zijn wankele schavotjes wanneer je een zwaargewicht wordt.

De aangeboren last van het kruis dat wordt gedragen, ontpopt zich soms in extremistische denkbeelden, en niet minder vaak in ondoordachte beweringen. Waren we niet verbolgen over de uitlatingen van de hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad aan het adres van een gewaardeerd politica. We spraken over schande en een onrechtmatige kwetsing van iemands persoonlijke leven. Zij, Jeanine Hennis Plasschaert was door de waardering van velen, zojuist op een voetstuk geplaatst vanwege haar goede werk in het Europees Parlement. Niet dat haar inzet voor onze privacy continuering vond in haar werk als nationaal parlementariër, maar dat zou te maken hebben met fractiediscipline en de ondersteuning van een minister, die in plaats van een stoel of voetstuk zich een weg door de politieke wereld baant opstelten.

Voor voetstukken is er geen winkel, geen vakman die de maten neemt en vervolgens met hamer en beitel een sokkel houwt uit een brok zwevende bewondering.

Natuurlijk zijn er ook individuen die hun eigen autonome verhoging in het maaiveld verzinnen. Voorzitters van voetbalbonden, Sinterklazen en andere allochtonen uit Barcelona, Nieuwspoort bestuurders, televisie presentatoren,108-jarige variété artiesten, Katholieke hoofdredacteuren en Limburgse politici hebben een imaginair voetstuk als gedeelde ego-booster. Op 30 maart 2010 onthulde koningin Beatrix in de Sint Janskerk te Schiedam een kunstwerk van de kunstenaar Sjef Henderickx. Het bestaat uit bijna duizend brokstukken afkomstig van middeleeuwse altaren ten tijde van de beeldenstorm. Het kunstwerk bestaat uit een grote schaal waaruit brokstukken oprijzen die bovenin de vorm van een lam aannemen. Mocht er in de toekomst ooit een balans opgemaakt worden van gesmolten en doorgeprikte voetstukken zou daarvoor een kunstwerk in de vorm van een glazen bak met lucht volstaan.

Het had enige tijd nodig om de verwaaide principes van Jeanine Hennis Plasschaert en haar mede fractieleden uit het rookgordijn van “procedurele redenen” en onderlinge afspraken met de erfgenamen van de beeldbestormers te plaatsen. Dat Christelijke uitgangspunten voor meerdere uitleg vatbaar zijn hebben de CDA politici in de laatste decennia duidelijk gemaakt en dat de liberale gedachtegang zich conformeert aan macht en markt is geen geheim. Het is echter uitermate teleurstellend om bedolven te worden onder de brokstukken van een voetstuk dat enige tijd geleden nog door het glazen plafond was gestegen. Er was sprake van een vorm van adoratie en respect dat resulteerde in een “ikoonisering” en een vrijloop van fantasie over haar verschijning als beeld van rechtschapenheid en vrijheid. Door de hoogte misrekening van het voetstuk bleken de liberale overtuigingen niet opgewassen tegen de aanval van rode pluche-draadjes, als spelden in de wind, op de met, blijkbaar flexibele, principes gevulde schoonheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...