Doorgaan naar hoofdcontent

Bosbranden aan de overkant van het digitale ravijn

Het is een panikerend schouwspel. Vanaf het balkon kijk ik naar de vlammen, die in de verte boven de bergtoppen een zwarte rook van verdriet de lucht in spuwen. Een klein stukje van de wereld staat in brand, aangestoken. Een onbegrijpelijke actie van een individu, die klaarblijkelijk geen moeite heeft met de consequenties van zijn daden. De helikopters vliegen over ons dorp, hun waterzakken gevuld in het stuwmeer, waarin op de bodem de overspoelde dorpjes nooit meer vlam zullen vatten. Het lawaai van de laag overvliegende Bombeiros piloten zorgt voor een onheilspellende sfeer, en zonder enig zicht verdwijnen ze in de wolken van zwarte as. Bosbrand, een wederkerend fenomeen in een gebied van droogte en vakantie vierende mensen. Hoe lekker smaakt het vlees van de barbecue, met als gevolg een verwoestte natuur en dakloze burgers. Het leerproces begint ieder jaar weer in de brugklas en honderden vuurhaarden staan aan het begin van een locale ramp. Voorzichtigheid en respect wijken tijdens de uitbundige uren van alcohol, overmoed en onverschilligheid.

Het vuur van de jeugdige revolutie brand volop, maar de hang naar een schonere wereld en een socialere verdeling wordt ruw geblust door de waterkanonnen van een conservatieve elite.
Hoe groot de inspanning ook, de generatiekloof lijkt onoverbrugbaar. Beleefdheid wordt geïnterpreteerd als belediging, de zoektocht naar een bewuster leven wordt als luiheid uitgelegd. Door gebrek aan kennis van de nieuwe communicatie middelen en het stuntelen met bits, pixels en giga-bytes wordt iedere benadering als een aanval ervaren door de digibeten aan de andere kant van digitale vallei. De bosbrandjes laaien herhaaldelijk op tijdens het over en weer versturen van misgeïnterpreteerde berichtjes bij het lezen vanaf een beeldscherm als een vluchtige aanschouwing van de eigen overtuiging. Gewoon informatie tot zich nemen, zoals die via de onzichtbare postbode wordt afgeleverd, blijkt een dilemma. De wereld wordt nog steeds beleefd zoals de wereld ooit was met een vooringenomenheid ten opzichte van nieuwe geluiden en indrukken.

Zolang er mensen zijn die niet weten hoe ze met vuur moeten omgaan zullen er bosbranden zijn. In de digitale wereld heeft een kleine vonk het zelfde effect. De ongecoördineerde omgang met bestanden, verkeerde instellingen en een ongeïnteresseerdheid om toegezonden berichten op waarde te schatten en louter als een boodschap zonder ruimte tussen de regels te aanvaarden, maken het communiceren tussen de generaties op z’n minst lastig. Stuurde men vroeger een brief met krullend schoonschrift, gestoken in een enveloppe met een Juliana postzegel op drie millimeter van de rechterbovenhoek, bezorgd door een in uniform gestoken postbesteller, typt men nu een e-mail en is de postzegel vervangen door de enterknop op het toetsenbord. De inhoud wordt daardoor niet minder noemenswaardig of persoonlijk, maar een groot deel van de ontvangers heeft slechts oog voor de vorm.

Ik ga natuurlijk geen kampvuur maken in een verdroogde wereld, het is mijn eigen habitat en die is heilig. Ik omarm de schoonheid en voel me gelukkig in een omgeving van historie, natuur en symbolen. Het delen van mijn tevredenheid en het communiceren met de andere kant van het digitale ravijn, laat ik sinds kort achterwege. Verzwegen oprechtheid en digitale stilte resulteert in een grotere afstandelijkheid, maar blijkt preferabel boven de niet begrepen en ongeaccepteerde goede bedoelingen. Eén vonkje tussen de digitale aaneenschakeling van eentjes en nulletjes kan een enorme bosbrand uitlokken bij een digibetische ontvanger. Het feit dat het blussen van bosbranden een enorme inspanning eist en gepaard gaat met risico’s op blijvende verwoesting en onherstelbare schade, maakt dat ik de, uit belangstelling en respect verstuurde, vonkjes voortaan achterwege laat, en me beperk tot brievenbusloze contacten met ontvangers die niet van ieder vuurtje een onbegrijpelijk rooksignaal maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...