Doorgaan naar hoofdcontent

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.


CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en privacy een ondermijnd privilege.

Wie is er nu alternatief? Die “groene” gezinnen, voor wie de prijzen van gas, elektriciteit e.d. geen invloed hebben op hun budget. Ineens lijkt dat alternatieve van een paar jaar geleden de oplossing voor vele tekortkomingen. Nederland is niet het makkelijkste land om self-supporting door het leven te manoeuvreren. Allerlei verplichte ambtelijke voorwaarden maken het moeilijk om je eigen afval te verwerken. In veel andere landen is dat een stuk makkelijker en vandaar dat vele dan ook hebben gekozen voor een emigratie.

Je kunt de levenswijze van gezinnen natuurlijk langs de lat van emancipatie leggen. Je kunt ook als maatstaf de CO2 norm nemen. Hoe goed is het voor het milieu om 2 auto’s te rijden, 2 banen te hebben, allerlei buitenstaanders te moeten in huren om je geëmancipeerde levensstijl vol te houden? Ik heb best wel een zwak voor Groen-Links voorvrouwe Femke Halsema, maar op sommige momenten constateer ik ook een doorgeslagen emancipatie gevoel.
Een nadeel van een leven op afstand is dat nieuws je soms wat later bereikt. Vandaar ook dat ik deze week een Kerstaflevering van de “Libelle” onder ogen kreeg. “Femke steekt een kaarsje op voor alle onderdrukte vrouwen”, een kop boven het artikel die sympathie oproept.
Ik hoor het haar uitspreken. Haar vriend mag zich gelukkig prijzen. Hoe geweldig moet het zijn om een, in haar zo heerlijke accent, een liefdesverklaring te mogen ontvangen. Maar ondanks het op de eerste blik goedbedoelend en persoonlijk interview, ontfrutselt de Libelle ook haar vrouw- en milieu onvriendelijke overtuiging. “Maar”, zo zegt Femke in het interview, “ik kan me bijvoorbeeld ergeren aan hoogopgeleide vrouwen die na zo’n enorme investeringen alles opgeven voor kinderen.” Een zin waarmee ze dus aangeeft dat de eigen vrijheid om keuzes te maken in je leven moeten wijken voor de dogma’s die emancipatie met zich mee heeft gebracht. Femke heeft liever dat in een gezin beide ouders werken, de kinderen naar de opvang brengen en alle zinvolle invullingen van het leven ondergeschikt maken aan hun carrière. De CO2 uitstoot van het ouderwetse gezin is vele malen minder dan het moderne samenleven, waar Femke zo’n goed voorbeeld van is. Een tweede auto, een extra gebouw waarin de kinderen worden opgevangen, het vervoer van de “oppassers, de stookkosten om die kinderen niet in de kou te laten zitten, het omrijden via de opvang, en zo kun je nog wel even doorgaan.

Nee, dan die ongeëmancipeerde “alternatieve” gezinnen, waarbij de jongelingen veilig eten krijgen, emotionele aandacht en leren hoe je met deze wereld om moet gaan. Van die kleuters die met hun handjes in de grond wroeten en al vroeg leren hoe dat moet, dat aardappels rooien. Hoe je zonder de aarde te veel pijn te doen kunt leven, zonder die carrière drang.

Hulde aan de vrouw die wat dichter bij de natuur staat, en haar gevoel van moeder zijn, ondanks alle tegenwerkingen van Femke, laat spreken. Die beslissing is beter voor de kinderen, maar vooral beter voor het milieu. In plaats van ’s avonds, met je regenjas nog aan, de kinderen een goedenacht kus geven, lijkt het me beter als één van de ouders thuis is, als ze uit school komen. Femke heeft het goed voor met het milieu, de minder bedeelden en daarvoor verdient ze mijn sympathie. Maar het diskwalificeren van de “zogenaamd niet werkende” moeder, is een fors CO2 uitstotende misvatting.

Reacties

  1. Genoegvannederland.....van harte met u eens. Femke zegt soms best verstandige dingen. Maar het blijkt de laatste jaren dat zij vastzit in een patroon. Politiek gezien, haar broodwinning, kan zij gewoon niet anders. Over emancipatie gesproken! Ik wordt ook ieder keer een beetje, nou ja een beetje, moe van haar maniertjes voor de microfoon. Altijd weer dezelfde riedel, altijd dezelfde cd opzetten. Tijd voor een ander beroep voor haar. Burgemeester van Amsterdam bijvoorbeeld. Zolang zij maar weg blijft uit mijn omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het meest ondergewaardeerde beroep ooit....Huisvrouw/vader. Maar ik vind het tevens het meest dankbare beroep wat ik me kan bedenken. Tsja denken dat je schone handen hebt door een automatisch incasso bij green peace, en vooral naar een ander wijzen......das groen links.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Over Femke laat ik me niet uit. Alleen dat ik geen fan van haar ben. Dat kinderen beter af zijn als ze door één van de eigen ouders worden opgevoed en verzorgd, daar ben ik het volkomen mee eens. Maar als je dit in gezelschap zegt, krijg je de wind van voren. Zelf ben ik altijd thuis gebleven voor mijn kinderen en heb er geen spijt van. Maar ik ben wel eens jaloers geweest op mijn oud-collega's, dat geef ik eerlijk toe. Toch heb ik het belang van mijn kinderen altijd voorop gezet. Ook al hadden we het eventueel door mij te verdienen geld best kunnen gebruiken. Maar mijn tijd (ik ben 78) is niet te vergelijken met die van nu. De meeste vrouwen moeten wel werken. Dat zie ik ook wel in. Maar ik vind het niet ideaal voor de kinderen.

    Jacqueline uit Aalsmeer

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Femke zou terug moeten naar het kostwinners principe ! Minder auto's,kinderen die opgevangen worden door een ouder,scheelt weer creches met verwarming en energieverbruik,subsidies etc. en het millieu wordt er beter van !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze mag er best wezen hoor, ze komt alleen de verkeerde mannen tegen. Het bezit van een Mercedes maakt echter veel goed. Mischien iets voor een nieuw programma "Socialiste zoekt man".

    berexstone uit Utrecht

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Niets is gemakkelijker als haar berichten van het afgelopen weekend te lezen kamertweets) KInderen GEDUMPT nu snel weer andere dingen. Vandaag : Kinderen ophalen en snel boodschappen doen. KIjk dat is ook Groen Link(s) zo hoort het toch?

    Henk Leiden uit Leiden

    BeantwoordenVerwijderen
  7. U slaat de spijker op zijn kop @genoegvannederland; De echte natuurmensen zijn een stuk toleranter dan de milieuactivisten die op een "achterkamertje 3hoog" denken te weten wat goed is voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Iedereen heeft het recht zijn/haar leven in te delen zoals je zelf wilt.Het recht van de vrouw zo moeizaam verworven moet worden beschermd. Mensen moeten echter wel degelijk afwegingen maken wanneer ze een of meerder kinderen willen. Dat alles gewoon door moet gaan als voor die tijd is natuurlijk waanzin.De vraag echter is waarom de vrouw altijd zou moeten inleveren? Waarom wordt het accent toch weer op de vrouw gelegd? De mannen zijn zó ontzettend bang dat zijzelf iets moeten inleveren .Beiden inleveren is het allerbeste ,voor het kind en voor de ouders /Of dachten jullie dat ale die vrouwen die altijd en alleen maar met de kinderen thuis hebben gezeten zo gelukkig waren/zijn?? Als mensen maar eens eerlijk waren .Hoe fijn het ook is om moeder te zijn alleen maar de hele dag bezig zijn met poepluiers verschonen en eten geven en een jengelend kind is echt niet iets om gelukkig mee te zijn. De meeste mannen echter hebben hier nog steeds geen kaas van gegeten. De pvv verdenkt ik ervan terug te willen naar die gezinsstructuur. Je ziet dit al in de plannen die ze hebben door de Leraar in het onderwijs MAN ,kostwinner carriere te willen laten maken.De kindloze vrouw echter die ook fulltime werkt en voor zichzelf moet zorgen telt bij de PVV niet mee.Alles naar model van de rechts conservatieve Gristelijken in Amerika .Precies het model en voorbeeld waar de PVV op is gestoeld.Nee, de Emancipatie is bevochten door vrouwen en laten we ons NOOIT meer afnemen.Dan maar geen kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze thuisblijvende moeders houden de boel een beetje in evenwicht, zodat ouderschap niet enkel nog een zakelijke agendagegeven is.
    De werkende moeder stimuleert andere vrouwen om ook de deur uit te gaan en iets te ondernemen, heel goed. Ook die groep zorgt voor evenwicht.
    Van een vrouw als Femke zou je verwachten dat ze dat snapt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV