Doorgaan naar hoofdcontent

Miljonair zijn zonder taboe

12 December 2008

Veertig tot vijftig actievoerders hebben zich donderdagavond verzameld voor de deur van de Miljonair Fair. Dat is een beurs in de Amsterdam Rai waar de 'top van de internationale luxe-industrie' exclusieve producten en diensten aan de man probeert te brengen. De demonstranten vinden het niet kunnen dat mensen 'van gekkigheid niet weten wat ze met hun bergen geld moeten doen, terwijl miljoenen niet-miljonairs zich grote zorgen maken over de gevolgen van de economische crisis'.

Het is natuurlijk ook opmerkelijk dat een evenement als de Auto Rai noodgedwongen moet inkrimpen, de voedselbanken groeien, de reisburo's minder of goedkopere vakantie reizen verkopen en de Lidl er voor moet zorgen dat we van een klein budget toch nog een leuke kerst kunnen vieren. De crisis heeft geen enkel effect op het uitgavepatroon van de aller rijksten. Ondanks de aandelen keldering blijkt er genoeg geld onder de miljonairs te zijn.

De demonstranten van acht organisaties, waaronder de SP Amsterdam en de bijstandsbond, vinden dat die 'absurde tegenstelling schreeuwt om protest'. Ze menen dat de rijken de crisis moeten betalen. Daarom staan ze met spandoeken, fluitjes, potten en pannen voor de deur van het 'shoppingparadijs voor de levensgenieter'. Volgens de actievoerders zouden de 'rijken' meer belasting moeten betalen waarmee de getroffenen van de crisis geholpen zouden kunnen worden. De miljonairs zijn er natuurlijk ook aardig op vooruit gegaan de afgelopen jaren. Mensen met een minimum inkomen betalen nu een voor hun enorm bedrag aan ziektekosten verzekering, alleen maar om de rijksten te ontlasten van een inkomensafhankelijke verzekering.

Pamela Anderson (het toverdoosje van Hans Klok) opent de Millionairs Fair in Amsterdam. Ze heeft een briefje aan de koningin geschreven waarin ze haar hoop uitspreekt dat bij haar volgende bezoek aan Nederland er geen bontfokkerijen meer zullen bestaan. Een aardig idee, maar in de jetset waar zij nu rond hangt voelt ze zich klaarblijkelijk thuis. In haar openingstoespraak zal ze het clubje rijken aanspreken op het dragen van bont. In die kringen is dat namelijk nog steeds geen taboe..

Pamela, die al jaren strijdt voor de rechten van dieren namens organisatie PETA, schrijft: “Hare Majesteit: Ik vind het hartstikke leuk om Nederland te bezoeken deze week, niet alleen vanwege de charme van het land maar ook vanwege de progressieve houding jegens twee onderwerpen die me aan het hart gaan: seks en dierenrechten. Deze twee onderwerpen overlappen elkaar als het om bont gaat: want niets heeft minder seksappeal dan een bontjas. Ik vind het geweldig om van PETA en Bont voor Dieren te horen dat Holland verschillende vormen van bontfokkerij heeft verboden en ik hoop dat hetzelfde gaat gebeuren met alle vormen van pelsdierhouderijen. De meeste inwoners van Nederland zijn tegen het dragen van bont, en een ban op bontfokkerijen zou een grote inspiratie zijn voor andere landen en dierenliefhebbers over de hele wereld. Ik hoop dat mijn aanwezigheid bij de Miljonair Fair mensen zal aanmoedigen zich te realiseren dat je een ‘look that kills’ kunt creëren zónder te moorden en dat niemand praktijken als het vergassen, wurgen of het electrocuteren van dieren moet steunen. Al helemaal niet voor het verkrijgen van een luxeartikel.

Ik hoop dat ik tijdens mijn volgende bezoek aan Nederland een totale ban op bontfokkerijen kan gaan vieren.

Met vriendelijke groet,

Pamela Anderson.”

Bont voor Dieren zegt dat de brief echt is geschreven door Pam. Een woordvoerder vertelt: “Ze heeft er erg haar best op gedaan en wilde haar punt goed duidelijk maken. Wij wilden de Miljonair Fair dan ook vragen om wat aandacht te besteden aan dit onderwerp, maar daar bleek geen animo voor…”

Nee, miljonairs die zo'n beurs bezoeken kennen helemaal geen taboe. Slechts hun vermogen is heilig, verder niets. In de wereld van Harry Mens bestaat de uitdrukking zelf reflexie helemaal niet. Er is niets op tegen om veel geld te verdienen. Iedereen heeft de drang naar een zo goed mogelijk leven. Maar vroeger bracht geld ook verantwoordelijkheden met zich mee, daar is sinds jaar en dag geen animo voor te vinden. Natuurlijk is het systeem zo bedacht dat er ook belasting wordt betaald, maar in de praktijk betaald een miljonair procentueel veel minder dan een arme sloeber, die dagelijk in het distributie centrum van Albert Heijn of Blokker al die onnodige producten loopt te verdelen.

Sinds de komst van de Euro zijn in een paar jaar tijd bijna alle antiekbeurzen verdwenen in Nederland. Veel kleine handelaren moesten noodgewdwongen stoppen met hun beroep. Opvallend is dat, daar waar nog hele dure zaken verkocht worden, alles bij het oude blijft. De Tefaf, de Miljonairs fair en een paar andere evenementen gaan nog steeds perfect, er zit zelfs groei in de markt. Het valt dus op dat zelfs de 'kleinere' rijken aardig aan het bezuinigen zijn. De nieuwe rijken in Nederland zijn geen Nederlanders, dat zijn over het algemeen Russen. De nieuwe rijken zijn dus ook geen hardwerkede mensen die zich "omhoog" geworsteld hebben in het bedrijfsleven, maar hun geld elders door onderdrukking en criminele activiteiten hebben verkregen. Justitie is tegenwoordig zo vóór digitale registratie......Ik zou alle bezoekers maar eens registreren en onderwerpen aan een onderzoek. Ik denk dat de overheid het te kort aardig kon weg werken als ze beslag zouden leggen op al deze illegaal verkregen weelde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV