Doorgaan naar hoofdcontent

25 April, over de Anjer revolutie en vitaliteit stimulerende middeltjes.

En dan wordt je wakker op vrijdag 25 april met het besef dat de komende weken, gelijk de voorbije, in redelijke anonimiteit geleefd zullen worden. Griep, een besmettelijke hoestje, spraakwater gerelateerde ontstekingen en een niet, of nauwelijks, functionerende motoriek zorgden voor eenzame dagelijkse routine. Echter, vandaag wordt de routine positief verstoord door het ontbreken van het hinderlijke wekkertoontje, de plichtmatige bewegingen om uit het bed te geraken, het in alle vroegte vullen van de thermoskan met hete koffie en het verdelen van de vitaminetabletjes. Jawel, het is zover. Sinds een week proberen we het lichaam bij te spijkeren met vitaliteit stimulerende middelen voor de vijftigplusser. Speciaal voor ouderen boven de vijftig, tja, we behoren tot de doelgroep. Daarnaast proberen we ook nog een extra vitamine B preparaat aangelengd met magnesium, maar resultaten beloofd op de verpakkingen blijven voorlopig nog een onbeloond verlangen. De winter duurt domweg te lang en het gebrek aan zonlicht eist zijn tol.

Het was een bewuste keuze om vandaag de wekker het zwijgen op te leggen. De werkgever van m'n lief houdt zich aan de Portugese feestdagen, dat wil zeggen, de opdrachtgever van het project, Beats by Dr. Dre, schijnt een sociale uitwerking te hebben op het anders helemaal niet zo in haar personeelsleden geïnteresseerde multinational. Nochtans zijn de dagen van, naar, in en terug uit Lissabon lang, maar de sfeer op de werkvloer is prettig en maakt de opoffering, van 13 uur per dag, enigszins draagbaar. De reden van deze vrije dag is natuurlijk de herdenking van de Anjer revolutie, deze keer precies 40 jaar geleden. Niet dat er wat te vieren valt want de huidige politieke machthebbers gedragen zich nog steeds als kleine dictators en hebben in de afgelopen 5 jaar alle vrijheden, democratische verbeteringen en welzijns-zekerheden onder invloed van Europese jakhalzen afgebroken en 40 jaar terug geworpen in de tijd.

Zeker, er vond een enorme verandering plaats in de afgelopen 40 jaar. Onderwijs voor iedereen werd een prioriteit, een nationaal stelsel van gezondheidszorg, met universele dekking, werd werkelijkheid en het sociale vangnet werd enorm verbeterd. De macht werd gedecentraliseerd naar gemeenten, waardoor het vaak een goede aanbeveling is om je in de plaatselijke verordeningen en regelingen te verdiepen, alvorens een domicilie te kiezen. Met Europese fondsen werden enorme investeringen gedaan in infrastructuur, er kwamen nieuwe wegen, nieuwe ziekenhuizen, nieuwe scholen en nieuwe musea. Portugal werd een zogenaamde moderne economie, op papier. Onder de oppervlakte van een modern land bleven oude structuren bestaan en bleef de grijze economie zich voortvarend uitbreiden. Tot op de dag van vandaag blijft het belangrijk om de juiste ambtenaar als “vriend” te hebben, te weten welke politieagent gevoelig is voor een bijdrage aan zijn persoonlijke welvaart en is de bureaucratie nog immer een remmende factor. Een goede relatie met de vierjaarlijks gekozen burgemeester is een pree, als je bij toeval in de zelfde straat woont kan dat zomaar schelen in de rekeningen voor schokdempers en banden.

Reeds vijf miljoen Portugezen zochten hun heil in landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Brazilië, Angola, Zuid-Afrika, Venezuela, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Zwitserland. Nu zijn het niet alleen vakmensen als lassers en stukadoors, maar vooral de hoog opgeleide jonge mensen. Portugal is in de afgelopen jaren leeg geroofd door Europese en Chinese multinationals die, onder valse beloftes, zogenaamde investeringen doen, hun belastingadres aan de zuidas van Amsterdam hebben en na dat alle subsidies en voordelen zijn opgepeuzeld zonder enige schroom met de beroemde sterfhuis-constructie een weldoordachte euthanasie uitvoeren. De staatsbedrijven waarmee de Portugese overheid nog enige inkomsten genereerde worden geprivatiseerd waardoor ook die inkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen. De eenmalige verkoopsom lijkt interessant, maar de berekende belasting inkomsten die in de toekomst naar de staatskas zouden moeten vloeien komen terecht in een mysterieuze stroom van vestigingsplaatsen, holdings, headfunds, overzeese constructies, rechts liberale verworvenheden en vooral in belastingparadijzen als Nederland. Iedereen verdiend aan zulke vrije marktwerking idealen, behalve de Portugese burgers en hun economie.

Er werd best wel een inspanning gedaan om aan de april beloften te voldoen, maar het recht van de sterkste en sociale ongelijkheden bleven. Slechts 10 oude traditionele Portugese families bezitten maar dan 90% van alles wat het land voortbrengt. De financiële crisis heeft die structurele tekortkomingen alleen maar versterkt. De werkloosheid is onaanvaardbaar hoog. De ellende van armoede is realiteit voor miljoenen inwoners. Na vier jaar van zware bezuinigingen, leek het politieke systeem stabiel te blijven, er verschenen geen extremistische bewegingen en de schouderklopjes van Europese leiders voor het afbreken van een sociale maatschappij bleven de krantenkoppen beheersen.

Onder druk van “Europa” leven de Portugezen nu in een ​​nieuwe vorm van dictatuur, een financiële heerschappij die geen enkele uitweg in het verschiet heeft en slechts als experiment, hoe maak je van een maatschappij met mondige burgers weer een slaafse massa naar Romeins voorbeeld, een prachtig onderzoeksterrein is voor rechts- zogenaamde – liberale leiders met een Napoleon-syndroom. De Portugezen hebben genoeg om over te klagen na vier opeenvolgende jaren van recessie. Om te voldoen aan de neo-keizerlijke trekjes van politici als Merkel en Rutte, hebben de door Europa opgelegde bezuinigingen geleid tot gedwongen sluitingen van lokale gezondheidscentra en veel lagere subsidies voor geneesmiddelen op recept. Middelbare scholen zien dat het personeel wordt wegbezuinigd en de aanschaf van nieuwe apparatuur wordt uitgesteld. Nieuwe wetten hebben het gemakkelijker en goedkoper gemaakt om werknemers aan te nemen en te ontslaan, waardoor geen enkele burger met enige verantwoordelijkheid voor een gezin zich nog kritisch durft te uiten. Werkgevers zijn weer Baas en God, werknemers slechts een middel om geld mee te verdienen dat wordt geacht zich slaafs te gedragen en op gezette tijden vol achting te buigen.

De regering heeft flink in de salarissen van de overheid werknemers gesneden, waardoor een politieman, die moet rondkomen met een salaris dat onder de gemiddelde minimum bijstandsuitkeringen in de “gezonde Noord-Europese landen ligt, sterk in zijn schoenen moet staan om niet terug te vallen naar oude gewoontes van contant innen van bekeuringen en het verzinnen van overtredingen. De bijna tot nihil gezakte ouderdomspensioenen en de geïntroduceerde, door de minister van Financiën toegegeven als een "brutale", verhoging van de inkomstenbelasting zorgen voor zo'n een enorme afbraak van de binnenlandse bestedingen dat kleine bedrijven en zelfs grote winkelketens per honderden per week hun deuren moeten sluiten. De toeleveranciers zien hun afzetmarkt in rook opgaan en de betalingen voor geleverde goederen verdampen. De enige die overleven zijn de supermarkt-, bouwmarkt-, kledingwinkel- ketens die deel uitmaken van een internationaal conglomeraat, en derhalve hun belastingbetalingen via voorgenoemde constructies ontduiken, de Portugese economie achterlatend met.. niets dan ellende.

Het vrijgeven van de huur prijzen, een andere consequentie van de zogenaamde bailout, heeft als gevolg dat heel veel gezinnen op straat komen te staan en intrek nemen in het huis van hun ouders of andere familieleden. Het positieve is dat er meer bedrijvigheid in de dorpen is, al blijf dat beperkt tot het gezamenlijk rondhangen op het plein. Werk is er in de dorpen niet, sterker nog, de bedrijfjes op het platteland waren de eerst getroffenen. Men neemt deel aan de discussie, uit zijn ontevredenheid, tenzij er voetbal op de TV is in het dorpshuis natuurlijk, maar ziet geen enkele positief lichtpuntje aan het eind van de liberale rechts afbuigende tunnel. De democratie, het 25 april gevoel is de mensen ontnomen. Net als in de revolutie, toen slechts vier mensen werden gedood, is er weinig geweld en is men doordrongen van het feit dat protesteren allang zijn effect heeft verloren op die politieke marionetten aan de touwtjes van een exclusief internationaal clubje financiële criminelen, genaamd multinationals.

Het is stil in het dorp. Geen festiviteiten, niets dat je ook maar op enige manier herinnerd aan een nationale feestdag. Mijn lief ligt op de bank, moe van het ziek zijn. Ik preutel at in mijn werkplaats met, op tempeliers geïnspireerde, knoopjes die ik in opdracht maak en schrijf voor het eerst in weken weer een stukje tekst. Het is stil in Casa Agradavel.

Is er eigenlijk wel een reden op de 25ste april te vieren? Of zijn de uitgangspunten eigenlijk al over boord gegooid met het toetreden tot de monetaire unie van Europa? Op dit moment spreekt men schande over de manier waarop die Russische idioot probeert zijn rijkdom en autistische invloed uit te breiden in omringende landen. Oorlog mag je het niet noemen, het is een conflict. Het ergste is nog om dit uit de monden van volgevreten Europese leiders te horen. Zij doen tenslotte exact het zelfde, onder een andere noemer, op een andere manier, maar niet minder achterbaks. Ook zij proberen hun invloed uit te breiden, erger nog, hun wil op te leggen aan omringende zogenaamde soevereine staten. De burgers van Portugal, Griekenland en, ja eigenlijk, alle zuidelijke EU landen zijn daar de dupe van. De anjers van tegenwoordig zijn nog mooier en resistent tegen allerlei ziektes. De revolutie moet nog beginnen. Een niet te vermijden revolutie om de gerechtigheid, de democratie en de vrijheid van alle Europese burgers te herijken. Wel met genetische gemanipuleerde anjers, dat dan weer wel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV