Doorgaan naar hoofdcontent

ONDERBROKEN NIEUWS

Het stormt, al drie dagen. De schotel op het dak die er voor zorgt dat we het Nederlandse nieuws kunnen volgen, staat te schudden. Het signaal van de Astra-satelliet komt gebrekkig binnen, onderbroken door momenten van stilte. Het ochtendhumeur van Henk Westbroek op Radio 1, gaat over gourmetten buiten de deur, en dan weer over Europa en kinderen die zich opwerken als een relatiebreekpunt. Geen touw aan vast te knopen. Het is een vervelende gewaarwording om slechts de helft van een gesprek te horen. Het enigste wat nog meer irriteert is om een discussie in z’n geheel waar te nemen, en toch in de veronderstelling te zijn dat het gebrek aan overzicht te wijten is aan die slechte ontvangst.

Het is dan ook moeilijk om een mening te vormen op basis van halve informatie. Hoe zit dat nou met dat nieuwe Nederlandse nationalisme, de schijn verbroedering en de overtuiging van de nieuwe regering dat het verbreden van de kloof tussen arm en rijk, de enigste oplossing is voor de huidige problemen. Ik hoor Gert Leers zeggen dat het Afghaanse meisje Sahar zich gewoon moet aanpassen mocht ze terug gestuurd worden naar haar geboorteland. Of het door de onderbrekingen komt weet ik niet, maar het schijnt dat in haar kielzog er een bataljon aan politietrainers en militairen meegaan. Het schijnt daar in den vreemde veilig genoeg te zijn voor haar als ze zich maar converteert aan de plaatselijke gebruiken, normen en waarden. Dezelfde normen en waarden, die volgens de “internationale” gemeenschap met geweld bestreden moeten worden. Door het geruis heen, hoor ik een journaliste zeggen dat ze zich vrij kan bewegen daar, zolang ze zich maar verstopt onder een boerka. Het is verdomde moeilijk om het allemaal te snappen als je het complete plaatje niet kunt zien.

Wat ik wel in een aaneensluitend blokje informatie tot mij kon nemen was de stelling dat Sahar volgens de Minister zich veilig kan voelen door zich aan te passen aan de Afghaanse cultuur. Dat het gezin, waarvan ze deel uit maakt, lang in Nederland woont en een westerse levensstijl heeft, komt door eigen keuzes. Dat Sahar zich niet wenst aan te passen aan de Afghaanse tradities, betekent niet dat deze verantwoordelijkheid op de Nederlandse Staat kan worden afgewenteld. Bovendien blijkt ze goed te kunnen leren, zodat ervan mag worden uitgegaan dat zij zich de taal vrij gemakkelijk kan eigen maken. Het volgen van onderwijs in Afghanistan is daardoor in “beginsel” mogelijk, volgens Gert Leers. Sahar heeft maar heel kort in Afghanistan gewoond en het volgens de Rechter, die afgelopen week zich over deze zaak boog, niet aannemelijk dat zij zich in die tijd de Afghaanse opvattingen en normen eigen heeft gemaakt. De rechter neemt aan dat Sahar van jongs af aan is opgevoed met Nederlandse opvattingen en deze tot op zekere hoogte deel zijn gaan uitmaken van haar persoonlijkheid. De Afghaanse cultuur en normen, waartegen Nederlandse militairen gevochten hebben, en die zo verfoeilijk zijn dat de regering waarvan Leers deel uit maakt, het nodig vindt een nieuwe missie aan te gaan ter verbreiding van de Amerikaanse normen en waarden.

Gert Leers, uit het christelijke huis van de CDA, had ook een eigenaardig plan bedacht voor een Somalische vrouw, door haar kinderen afpakken om haar verzet te breken. Nu zal ik dat wel niet goed begrepen hebben door de korrelige nieuwsvergaring, maar het lijkt me dat Leers teruggrijpt naar de normen en waarden van de Katholieken uit een ver verleden, waarin ze bijvoorbeeld hier in Portugal alle joden uitroeiden, die zich niet wilden conformeren aan de overtuigingen van de Paus.

Tussen het gekraak door probeer ik Henk Westbroek op Radio 1 te volgen, maar het enigste dat ik kan opmaken uit de flarden tekst gaat over relatiebreekpunten. Mijn relatie met de Nederlandse normen en waarden staat ook aan de vooravond van een breekpunt. Terwijl Alexander Pechthold slecht dreigde met een emigratie, bij het waarheid worden van Wilder’s gedachtegoed, heb ik dat daadwerkelijk gedaan. Met veel minder middelen dan Pechthold ongetwijfeld tot zijn beschikking heeft, waren mijn pessimistische kijk op Nederlandse toekomst zo doorslaggevend, dat ieder risico op mislukking van vertrek overschaduwd werden door de donkere wolken boven mijn vaderland. Het is er allemaal niet gemakkelijker op geworden, de storm die ons al drie dagen teistert is misschien de voorbode op de complete verwijdering van Nederland. Te beginnen met het ontstoken blijven van onzalig Nederlands nieuws via de ether.

Reacties

  1. Goed stuk, je hebt gelijk want als je er gevoelig voor bent kun je niet anders constateren dat het een en al droefenis is.
    Ben bijna aan het eind van "Duizend schitterende zonnen", naar zo'n land stuur je je grootste vijand niet heen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...