Doorgaan naar hoofdcontent

Portugal, de Paus, de NOS en de berichtgeving.


Rekeningrijden in Portugal. De NOS had zelfs een reportage in het journaal, waarin de correspondent beweerde dat het kastje in de auto al heel normaal is. Wat een belachelijk bericht. Er bestaat helemaal geen rekening rijden hier in ’t land waarin ik warempel dagelijks rondrijd. Slechts de veel gebruikers van de weinige tolwegen kunnen kiezen voor een automatisch betalingssysteem, waardoor je niet meer hoeft te stoppen bij de tolpoortjes. Maar dat is dan ook alles! Voor iemand die weinig in Lissabon of Porto hoeft te zijn is dat grote onzin. Van sommige media was ik gewend aan overdreven berichtgeving, maar van het NOS Journaal had ik beter verwacht.

Portugal is in de problemen, nou ja, de regering dan. Op het platteland (waar ik ook woon) hebben de mensen zo wie zo al niets, dus nog minder valt niet op. Met een gemiddeld inkomen van 450 p/m kun je ook niet zeggen dat er teveel verdiend wordt. Voor Nederlandse begrippen is hier alles betrekkelijk goedkoop, wegenbelasting, onroerendgoedbelasting en een paar andere zaken. Maar als je de lage inkomsten in je achterhooft houdt, en bedenkt dat boodschappen, brandstof e.d. hier even duur (of zelfs duurder) zijn dan in Nederland, ziet het plaatje er heel anders uit. Hier op het dorp, ben je gewoon afhankelijk van elkaar. Burenhulp is geen manier van beleefd zijn, maar een vereiste om de dagelijkse gang van zaken draaiende te houden. Met een buurvrouwtje die op haar 87e rond moet komen van net 200 euro per maand, kun je niet anders dan je eigen “armoede” delen. Er zullen wel voorstellen komen om de crisis aan te pakken. Als daarmee ook de “vaste lasten” als onroerendgoedbelasting e.d. omhoog moeten, is dat het einde van het zelfstandig zijn van een hele generatie ouderen.

Bejaardenhuizen zijn hier schaars, dus is hier bijna iedereen onafhankelijk, op zich zelfwonend tot aan het einde. Met behulp van kinderen (als je geluk hebt), buren en wat sociale en gezondheidzorg van de plaatselijke kerkvereniging loopt mijn buurvrouwtje op haar 87e nog met de schop op haar schouder, richting haar stukje land om de dagelijkse groente en aardappeltjes te verzorgen. De bakker brengt vroeg een broodje (van 13ct), wat wordt genuttigd op een krukje voor het huis in de zon. Dat klinkt idyllisch, maar dat is alleen omdat er geen verwarming in het huisje is. (overigens ook geen TV, Koelkast, en ander elektrische snufjes). In de avond gaan er een paar blokjes hout onder de open schoorsteen in de keuken, en als die op zijn is het bedtijd. Als ex-Nederlanders, met een grootmoeder die klaagt over een paar strepen op het raam van haar “aanleunwoning”, bekruipt je toch enige vorm van verlegenheid.

Gelukkig hebben mijn dorpsgenoten me geaccepteerd, en weten ze, dat ik het met de zelfde middelen moet doen als zij. Het is al een enorm voorrecht om de enigste in het dorp te zijn met een internetverbinding, dat maakt me al net iets rijker dan m’n omgeving. Voor de mensen hier, op het platteland van Midden Portugal is een stad als Lissabon of Porto gewoon “buitenland”, daar waar het gras groener is.

Het gaat allemaal goed komen, volgens mijn buurvrouw, want de Paus komt 4 dagen naar Portugal. Op 11 mei zijn alle ambtenaren vrij in Lissabon om die Duitser in z’n gewaad te gaan toehoren. Op 12 en 13 Mei is hij natuurlijk het hoogtepunt in Fatima, één van de commerciële instellingen waarmee zijn kerk veel geld verdiend om niet aan de armen te geven. Op 14 mei zijn dan alle ambtenaren in Porto vrij, omdat in alle wijsheid is besloten een extra dag aan het bezoek vast te knopen. U ziet, ik ben er nogal sceptisch over, maar voor mijn oude buurvrouwtje betekent het alles. Een goede buur zijn betekent dan ook om een dag je walging in te slikken, en het lieve vrouwtje te begeleiden in haar zoektocht naar geluk. Toch maar een kaars opsteken daar, of een wassen lichaamsdeel in het vuur gooien, is het niet voor mezelf, dan toch uit respect voor haar. Wie weet heeft ze gelijk…..

Reacties

  1. Oude mensen weten nog hoe het vroeger was en wat je voor je geld moest doen. Hier krijgen vele gewoon geld, waar ze niets voor hoeve doen. En in het buitenland weten ze dat ook al. Dus komen ze massaal hierheen. En worden met open handen ontvangen. Tolpoorten zou hier ook wel wat zijn. Er rijden genoeg buitenlandse wagens die alleen belasting betalen als ze moeten tanken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij komen geregeld in Portugal en vinden de mensen en de sfeer goed, een groot verschil bij ons land.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker leesbaar blog. Graag gelezen en de doprscultuur mooi neergezet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je hebt een lekker vlotte stijl. Leuk die foto van die wassen 'offerdingen'. Typisch katholieke hypocrisie, die borsten. En erg grappig!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb die bijdrage in het NOS Journaal gezien. Een interview met een bedrijf over innovatie, en daar werd inderdaad beweerd dat het rekeningrijden al was ingevoerd. Als ik nu van de schrijver van dit stuk lees dat het helemaal niet waar is, (en als hij in Portugal woont, zal hij dat wel weten) vraag ik me af hoe de NOS aan die informatie komt. Overigens zouden we hier in NL wat kunnen leren van de omgangsvormen in dat Portugese dorpje!

    Adelheid Vertongen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook hier in Spanje, kan je via de Banken zo´n kasje in je auto krijgen heeft niets met rekeningrijden ter maken. Maar ja, wat verwacht je van de NOS dat ze de ¨waarheid¨ vertellen. Gelukkig hebben we nog het Internet zodat we weten wat er in de Wereld gebeurt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In de kleinere dorpen, waar iedereen elkaar nog kent is het zeer goed toeven in Portugal. Het meest gastvrije land wat ik ken. En ik ken er vele. In de grotere plaatsen begint hier ook de "welvaart" het gezicht te laten zien. Een beetje zoals 50 jaar geleden in NL. Het zijn hier voornamelijk oosteuropeanen die roof en geweld uitoefenen. Gelukkig nog op kleine schaal. Een keer gezien dat 2 oosteuropeanen zich verkeken op hun slachtoffer. ZIJ kregen de klappen. De toesnellende politie stopte abrupt toen ze zagen wie de overhand had. En belden een ambulance voor de rovers, die betrekkelijk ernstig gewond afgevoerd werden. Het "slachtoffer" werd uitgenodigt mee te gaan naar het bureau voor koffie en pleisters op z´n knokkels.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...