Doorgaan naar hoofdcontent

Niet dat het niet erg is zo'n ramp maar....

Niet dat het niet erg is, natuurlijk zo’n vliegtuigramp slaat in als een bom. Verschrikkelijk voor de nabestaande en de betrokkenen zelf natuurlijk. Maar je wordt toch misselijk van de verslaggeving. Ruim een halve dag nu staat Radio1 in het teken van het op de luchthaven van Tripoli, gecrashte vliegtuig. Ruim 100 inzittenden, waarvan 61 Nederlanders, zijn om het leven gekomen. Slechts één passagier, een 8-jarig kind uit Nederland, zou het ongeluk overleefd hebben. De geruchtenstroom komt dan op gang, en allerlei terzaken kundige lui worden aan de telefoon gehaald, om te vertellen dat ze niets kunnen vertellen, omdat er nog geen informatie is. Heel medialand is in rep en roer om vooruit te blikken op de feiten die nog komen. Ander nieuws is er niet, want wat is er nu erger dan 61 Nederlandse doden bij een vliegtuig ongeluk.

Nou, misschien de 1500 kinderen die in deze zelfde zendtijd zijn omgekomen van de honger, of de 500 mensen die elke minuut omkomen door één of ander geweld, misschien die kinderen in China, die niet meer veilig naar school kunnen, of mijnwerkers in Rusland. Maandag waren er nog 100 doden en 340 gewonden bij aanslagen in Irak. En nee, dat zijn geen onfortuinlijke ongelukken zoals een vliegramp, maar gewoon zaken die te voorkomen zij met de juiste instelling. Koningin Beatrix heeft geschokt gereageerd op de vliegtuigramp in Libië. „De koningin heeft met ontzetting kennisgenomen van het vliegtuigongeluk in Tripoli en de slachtoffers die zijn gevallen", liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten. De verkiezingscampagne van het CDA gaat nu al zover, dat Balkenende het volk, na een ongeval met een vliegtuig, via de radio toespreekt. Kijk mij als premier eens betrokken zijn! Het is natuurlijk ook een 'mooie' gebeurtenis om eens even de aandacht van Jack de Vries af te leiden. Nu hoeven ze in politiek Den Haag even geen campagne te voeren, en antwoorden te geven op moeilijke vragen. Ineens worden de verkiezingscampagnes gestopt vanwege deze tragische gebeurtenis. Dat is echt niet uit medelijden met de slachtoffers, want als dat zo zou zij, konden ze nooit een campagne houden. Er sterven tenslotte dagelijks duizenden mensen door hun buitenland beleid.

Op 10 mei begon in Rome het 27ste kapittel van de witte paters, de Missionarissen van Afrika. Het zal duren tot 12 juni, er nemen 42 afgevaardigden aan deel. De Paus is er niet, die stapte gisteren sacherijnig uit z’n Airbus A320 en zat ongeïnteresseerd in z’n mobiel tijdens een rondrit door Lissabon. De vliegreis tussen Rome en Lissabon duurde wat langer als gevolg van de beperkingen van het luchtverkeer in Portugal veroorzaakt door de aswolk vanuit IJsland. Pas toen “Papa Bento XVI” de 3 kleinkinderen van de Portugese President Cavaco Silva zag, verscheen er een smalende glimlach op z’n gezicht.

Hij zal morgen in Fatima wel even stil staan bij de overledenen van de vliegtuigramp. Natuurlijk zullen de duizenden met HIV geïnfecteerde kinderen, geboren door zijn condoomfobie, als niet belangrijk in de Afrikaanse bush worden achterwege gelaten worden. Er zal in Rome een nieuw algemeen bestuur worden gekozen dat de komende zes jaar de missionaire werkzaamheden zal aansturen. Ze hebben een duidelijke opdracht, meer katholieke afrikanen, meer verspreiding van ziektes en zo min mogelijk geld uitgeven, want dat is nodig om plaatsen als Fatima, Lourdes en het Vaticaan van goud te blijven voorzien. Op 1 januari dit jaar telden de sociëteit die in 1868 werd gesticht door kardinaal Lavigerie, 1541 leden afkomstig uit 37 landen, zo is bekend gemaakt. De gemiddelde leeftijd was 70 jaar, maar met 405 jongelui in opleiding tot katholieke eenkennigheid, kan de vergrijzing misschien worden gekeerd. Witte paters werken uitsluitend in Afrika, want daar kunnen ze nog slachtoffers maken, waarvoor Balkenende zijn verkiezingscampagne niet zal stoppen. Het is natuurlijk bijzonder erg voor de betrokkene van de vliegtuig ramp die vandaag plaatsvond. Maar het verdriet wordt echt niet minder door al die aandacht van de media. Die aandacht is slechts een afleiding voor andere problemen.

Reacties

  1. Alqueidao Portugal13 mei 2010 om 10:46

    Vraag niet waarom, maar deze column is verwijderd van WUZ, de Telegraaf weblog. De vrijheid van meningsuiting wordt door deze krant ondergeschikt gemaakt aan hun eigen censuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heet aanbevolen!

    Het is trouwens het ergste voor de enige overlevende van de ramp. Geen ouders meer, geen broertje of zusje meer, maar wel nog in leven, dus vol lijden... Een bizar, wrang wonder dat hij/zij nog wel leeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het echte verdriet is voor de nabestaande, maar de media maken er weer een rampencircus van.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vooropgesteld, ik vind het ook erg.
    Maar Balkenende die weer een verhaal houdt, Leterme die Balkenende zijn medeleven betuigt, Tv programma's omgooien, een condoleanceregister openstellen. Ik kan het allemaal niet meer volgen. We zijn meer begaan met de doden dan met de levenden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het past helemaal in de Volendamisering van ons Landje.

    Herstel, Barosso betuigt ook medeleven. De hele wereld is aan het volendamiseren. Zet de ark maar vast klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De ene persconferentie na de andere waarop wordt verteld dat er niets nieuws te vertellen valt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...