Doorgaan naar hoofdcontent

Liegen is een zonde, op vakantie gaan niet!

Liegen is een zonde, maar als instrument tot het bereiken van een doel, één van de meest gebruikte opties. De Griekse regering heeft jaren lang gelogen tegen de buitenwereld, in Nederland liegen leden van de regering zelfs tegen elkaar. Politieke leiders hebben een immuniteit opgebouwd tegen beschuldigen van leugerij. Als feiten aan het licht komen, als leugens uit het verleden worden achterhaald, heeft dat geen enkele uitwerking op hun zelftevredenheid. Het is helemaal geen Nederlandse eigenschap, ook al wil Wouter Bos zijn verkiezingsbelofte na komen dat de missie in Afghanistan zou eindigen, waar hij aan de andere kant zonder schroom de belofte om de AOW leeftijd niet te verhogen verbreekt.

Beloftes, besluiten, wetten, normen en waarden, geven dus geen enkele zekerheid. De capsule van macht waarin de meeste politici leven, schermt alle consequenties van misdragingen en lege beloftes af. De Europese leiders hebben het zich makkelijker gemaakt door het aangaan van een Unie. Als het uitkomt, zijn regels afgesproken binnen het Europese Parlement, als een besluit negatief moet worden uitgelegd, is het de schuld van dat zelfde instituut. Politici verwarren de burger door Europa alle lof van behaalde resultaten te geven, en tegelijkertijd alle problemen uitleggen als gevolg van besluiten die gemaakt zijn in het Europese Parlement.

Griekenland is in de problemen, een enorm financieel te kort. Zonder belastingopbrengst is het ook moeilijk om het hoofd boven water te houden. Vele Grieken werken zoveel mogelijk onder de radar van de belastingdienst door en dat is met de hoogte van lonen ook niet eens te veroordelen. Ik woon in het zonnige en relaxte Portugal. Ook hier worden alle zaken met een korreltje zout ondergaan, en met een inkomen van gemiddeld een 450 Euro is het niet raar dat alle registers worden opengetrokken om de belastingdienst een hak te zetten. Portugal, Griekenland en bijvoorbeeld Spanje kun je niet vergelijken met Duitsland, Frankrijk of Nederland. Dat is appels met peren vergelijken. Je kunt dus ook niet verwachten dat ze aan de zelfde Europese eisen voldoen. Natuurlijk zou de oplossing één minimumloon, één belastingstelsel en pluriforme regels en wetten voor de hele Eurozone zijn. Natuurlijk komt dat aan de nationale belangen van iedere lidstaat, en zal op basis van nationalisme nooit een werkelijkheid worden. De wetten waar Europese burgers zich aan moeten houden zijn per land zo verschillend, dat een eenheid van beleid een technische onmogelijkheid is. Hebben de burgers van Griekenland schuld aan de misère? Nee, natuurlijk niet, zoveel wordt er in verhouding met de Noord-Europese landen niet verdiend. Het probleem zit in de bureaucratie en ambtelijke oververtegenwoordiging. In Portugal resulteert dat systeem in een ambtelijke molen van zeven of acht schijven die een uiteindelijke ouderdomsvoorziening van 200 Euro per maand moet opleveren. Iedere uitbetaling van die minimale ondersteuning is het gevolg van een extreem overmatig duur systeem, waarin de “overhead” kosten tienmaal hoger zijn dan de uitkering zelf. Als gevolg hiervan hebben de meeste mensen in mijn omgeving het besluit genomen zoveel mogelijk onafhankelijk van de regering te zijn. “Zwartwerken” is een optie die niemand uit de weg gaat. Het feit dat Europa een Portugese voorzitter heeft, is voor de burgers in dit land slechts een constatering zonder gevolgen. Alles blijft zo als het altijd was. De bestuurders in Griekenland hebben de problemen aan zich zelf te danken. Decennia lang wanbeleid, ambtenarij en zelfverrijking hebben deze situatie opgeroepen. De gemiddelde burger in Griekenland heeft daar part nog deel aan. De tip voor dit jaar is; Als je één van die gelukkige bent die nog op vakantie gaat, kies dan voor Portugal of Griekenland en laat die burgers wat verdienden aan jou plezier, het is ze gegund!

Reacties

  1. Wat u tip om Griekenland als vakantieland te kiezen vrees ik dat de bevolking "rijken" uit het europese westen minder vriendelijk zal behandelen dan voorheen. Scheldpartijen, bespugen en tegenwerking door politie e.d. zal vanzelf ontstaan. Jalouzie en antipathie tegen andere EU staten zullen vanzelf de overhand nemen. Gelukkig zal dat in Portugal niet gebeuren. Dat land is westers georiënteerd door eeuwen lang zaken en de mensen uit het VK die er al lange tijd permanent wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is het gevolg van de grote weeffout bij de invoering van de euro, (gelukkig) was er geen politieke unie, en dan betekend de invoering van eenheids munt net zoiets als het dak op heteuro-huis leggen zonder dat de fundamenten geborgd zijn. Daar is toen uitgebreid voorgewaarschuwd maar de megalomane Euro-federalisten zijn gewoon verder gegaloppeerd.Voorheen devalueerden de zuidelijke landen hun munt naar believen als er weer grotetekorten waren, wij konden dan weer goedkoop vakantie vieren in Griekenland /Italie/Spanjeetc. Dat redmiddel is hun uit de handen geslagen en nu zijn we allen de klos, zij kunnen nietmeer devalueren en wij draaien voor de rekening op terwijl voor goedkope vakanties we nuhelemaal naar Turkije moeten. Jaren desastreuze koopkracht vermindering hebben we alachter de rug met de Euro en nu krijgen we de potverteerders rekening van de zuidelijkelanden ook nog op ons bordje. Al met al kunnen we stellen; hadden we de gulden maargehouden dan was ons een heleboel ellende bespaart gebleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij komen geregeld in Portugal , nooit problemen gehad. Helaas laat de vakantieganger het nu wat zitten , Mensen zij beleefd en vriendelijk dus ga er gerust eens heen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...