Doorgaan naar hoofdcontent

Liegen is een zonde, op vakantie gaan niet!

Liegen is een zonde, maar als instrument tot het bereiken van een doel, één van de meest gebruikte opties. De Griekse regering heeft jaren lang gelogen tegen de buitenwereld, in Nederland liegen leden van de regering zelfs tegen elkaar. Politieke leiders hebben een immuniteit opgebouwd tegen beschuldigen van leugerij. Als feiten aan het licht komen, als leugens uit het verleden worden achterhaald, heeft dat geen enkele uitwerking op hun zelftevredenheid. Het is helemaal geen Nederlandse eigenschap, ook al wil Wouter Bos zijn verkiezingsbelofte na komen dat de missie in Afghanistan zou eindigen, waar hij aan de andere kant zonder schroom de belofte om de AOW leeftijd niet te verhogen verbreekt.

Beloftes, besluiten, wetten, normen en waarden, geven dus geen enkele zekerheid. De capsule van macht waarin de meeste politici leven, schermt alle consequenties van misdragingen en lege beloftes af. De Europese leiders hebben het zich makkelijker gemaakt door het aangaan van een Unie. Als het uitkomt, zijn regels afgesproken binnen het Europese Parlement, als een besluit negatief moet worden uitgelegd, is het de schuld van dat zelfde instituut. Politici verwarren de burger door Europa alle lof van behaalde resultaten te geven, en tegelijkertijd alle problemen uitleggen als gevolg van besluiten die gemaakt zijn in het Europese Parlement.

Griekenland is in de problemen, een enorm financieel te kort. Zonder belastingopbrengst is het ook moeilijk om het hoofd boven water te houden. Vele Grieken werken zoveel mogelijk onder de radar van de belastingdienst door en dat is met de hoogte van lonen ook niet eens te veroordelen. Ik woon in het zonnige en relaxte Portugal. Ook hier worden alle zaken met een korreltje zout ondergaan, en met een inkomen van gemiddeld een 450 Euro is het niet raar dat alle registers worden opengetrokken om de belastingdienst een hak te zetten. Portugal, Griekenland en bijvoorbeeld Spanje kun je niet vergelijken met Duitsland, Frankrijk of Nederland. Dat is appels met peren vergelijken. Je kunt dus ook niet verwachten dat ze aan de zelfde Europese eisen voldoen. Natuurlijk zou de oplossing één minimumloon, één belastingstelsel en pluriforme regels en wetten voor de hele Eurozone zijn. Natuurlijk komt dat aan de nationale belangen van iedere lidstaat, en zal op basis van nationalisme nooit een werkelijkheid worden. De wetten waar Europese burgers zich aan moeten houden zijn per land zo verschillend, dat een eenheid van beleid een technische onmogelijkheid is. Hebben de burgers van Griekenland schuld aan de misère? Nee, natuurlijk niet, zoveel wordt er in verhouding met de Noord-Europese landen niet verdiend. Het probleem zit in de bureaucratie en ambtelijke oververtegenwoordiging. In Portugal resulteert dat systeem in een ambtelijke molen van zeven of acht schijven die een uiteindelijke ouderdomsvoorziening van 200 Euro per maand moet opleveren. Iedere uitbetaling van die minimale ondersteuning is het gevolg van een extreem overmatig duur systeem, waarin de “overhead” kosten tienmaal hoger zijn dan de uitkering zelf. Als gevolg hiervan hebben de meeste mensen in mijn omgeving het besluit genomen zoveel mogelijk onafhankelijk van de regering te zijn. “Zwartwerken” is een optie die niemand uit de weg gaat. Het feit dat Europa een Portugese voorzitter heeft, is voor de burgers in dit land slechts een constatering zonder gevolgen. Alles blijft zo als het altijd was. De bestuurders in Griekenland hebben de problemen aan zich zelf te danken. Decennia lang wanbeleid, ambtenarij en zelfverrijking hebben deze situatie opgeroepen. De gemiddelde burger in Griekenland heeft daar part nog deel aan. De tip voor dit jaar is; Als je één van die gelukkige bent die nog op vakantie gaat, kies dan voor Portugal of Griekenland en laat die burgers wat verdienden aan jou plezier, het is ze gegund!

Reacties

  1. Wat u tip om Griekenland als vakantieland te kiezen vrees ik dat de bevolking "rijken" uit het europese westen minder vriendelijk zal behandelen dan voorheen. Scheldpartijen, bespugen en tegenwerking door politie e.d. zal vanzelf ontstaan. Jalouzie en antipathie tegen andere EU staten zullen vanzelf de overhand nemen. Gelukkig zal dat in Portugal niet gebeuren. Dat land is westers georiënteerd door eeuwen lang zaken en de mensen uit het VK die er al lange tijd permanent wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is het gevolg van de grote weeffout bij de invoering van de euro, (gelukkig) was er geen politieke unie, en dan betekend de invoering van eenheids munt net zoiets als het dak op heteuro-huis leggen zonder dat de fundamenten geborgd zijn. Daar is toen uitgebreid voorgewaarschuwd maar de megalomane Euro-federalisten zijn gewoon verder gegaloppeerd.Voorheen devalueerden de zuidelijke landen hun munt naar believen als er weer grotetekorten waren, wij konden dan weer goedkoop vakantie vieren in Griekenland /Italie/Spanjeetc. Dat redmiddel is hun uit de handen geslagen en nu zijn we allen de klos, zij kunnen nietmeer devalueren en wij draaien voor de rekening op terwijl voor goedkope vakanties we nuhelemaal naar Turkije moeten. Jaren desastreuze koopkracht vermindering hebben we alachter de rug met de Euro en nu krijgen we de potverteerders rekening van de zuidelijkelanden ook nog op ons bordje. Al met al kunnen we stellen; hadden we de gulden maargehouden dan was ons een heleboel ellende bespaart gebleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij komen geregeld in Portugal , nooit problemen gehad. Helaas laat de vakantieganger het nu wat zitten , Mensen zij beleefd en vriendelijk dus ga er gerust eens heen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV