Doorgaan naar hoofdcontent

De verdediging van het vrije woord

Heel langzaam wordt de vrijheid van meningsuiting ondergraven en aan strengere normen onderworpen. Natuurlijk zijn er van oudsher groepen in onze samenleving die op basis van een religieuze overtuiging vinden dat niet alles gezegd kan worden. Van die zijde is het dan ook geen verassing om argumenten tegen bijvoorbeeld “Godslastering” te horen. Er zijn ook mensen die juist pleiten vóór de mogelijkheid om alles te zeggen wat je wilt. Van die groep zou je verwachten dat ze staan voor de mogelijkheid tot het ventileren van je persoonlijke mening. Een mening, die overigens, niet verward moet worden met de waarheid. Het uitspreken van een oordeel en dit tegelijkertijd aandragen als de waarheid kan slechts wanneer dit op duidelijke feiten is gestoeld.

Het in gevaar brengen van de vrijheid van meningsuiting wordt jammerlijk ook door de voorstanders ervan verwezenlijkt, en dat baart zorgen. Zonder een oordeel te hebben over uitspraken van bijvoorbeeld Geert Wilders, want een mening neem ik ter kennisgeving aan, blijft het verwarrend dat hij zich laat verdedigen door iemand die tégen deze die vrijheid is.
Immers Bram Moszkowicz heeft kamerlid van Bommel en Gretta Duisenberg aangegeven omdat zij enkele leuzen tijdens een protest optocht riepen. Inmiddels is deze aanklacht ongegrond verklaart, maar het geeft wel aan tot hoever de raadsman de vrijheid van meningsuiting beleefd. Ook de geroepen leuzen van Duisenberg en van Bommel zijn een meningsuiting en als zodanig een belangrijk verworven recht van spreken. Ik ben een groot voorstander van het vrije woord. Maar ik besef ook wel dat je niet alles kunt zeggen of opschrijven (anders zou er op bijvoorbeeld WUZ of Stand.NL geen moderatie plaatsvinden), de mening van de omgeving waar je jou mening geeft is dus van belang. Volgens Moszkowicz mag je in principe altijd je mening geven, tenzij het over het Jodendom of Israel gaat. Hier uit kun je zijn conclusie trekken dat het “beledigen” of kritiek hebben op een religieuze groep, niet onder onze vrijheid van meningsuiting valt. Het baart dus zorgen dat deze raadsman juist over het zelfde onderwerp de verdediging van Geert Wilders op zich neemt. Ik heb vaak een andere mening dan Geert Wilders, maar ik weet dat pas, nadat ik hem heb horen spreken. Als Wilders niet mag zeggen wat zijn mening is, hoe weet ik dan wat hij denkt en waarvoor hij staat? Bram Moszkowicz heeft zich zelf in een moeilijke positie gemanoeuvreerd en is misschien gered door dat zijn aanklacht tegen van Bommel en Duisenberg is afgewezen. Want stel dat de raadsman gelijk had gekregen met zijn aanklacht. Dan had hij daarmee de rechtbank in de “zaak” Wilders extra argumenten aangedragen om de vrijheid van meningsuiting in te perken op basis van Moszkowicz’s eigen overtuiging. Een rechtbank kan feiten nooit terzijde schuiven, maar een mening is geen feit. Ik heb het gevoel, dat deze begrippen de laatste tijd nogal eens door elkaar worden gehaald.

Gelukkig kunnen we als burger steeds meer onze mening laten horen. Je kunt dat doen via een eigen blog, reageren op websites van politici en hun partijen, deel nemen aan enquêtes en schrijven op forums. Op een website als die van de NCRV (Stand.nl) moet je rekening houden met de normen en waarden die zij vanuit een overtuiging handhaven, voldoet je bijdrage daar niet aan wordt die weg gemodereerd. Ook op WUZ worden regelmatig reacties verwijderd, overigens zonder opgave van reden, maar dat is dan weer de vrijheid van de moderators. Concluderend mag je dus alles zeggen en opschrijven, dat is jou recht op meningsuiting, maar wel binnen de kaders van de omgeving waarin jij je bevind. De rechter heeft dus een moeilijke taak om de vrijheid van spreken, te toetsen aan de algemene normen in de omgeving van de uitspraken. Van een rechtbank in Iran weten we het wel, alles wat Christelijk is mag je schofferen elke kritiek op de Islam is een doodzonde. Van een rechtbank in Israel weten we het ook wel, alles wat Islam is mag je afdoen als vijandig en kwaadaardig en ridicuul, elke kritiek op Israel en Joods oorlogsgeweld is een reden tot bestraffing. Maar gelukkig werkt het in Nederland anders, toch?

Reacties

  1. Het eenvoudigste is dat iedereen alles tegen iedereen mag zeggen. Verbaal. Als er één beroepsgroep is die staat voor ONVRIJHEID dan zijn het de lieden van de rechterlijke macht en advocaten . Ze hebben ook de verfijning van haat zaaien uitgevonden. Je mag dit of dat wel zeggen of doen, maar zodra je haat zaait dan ben je fout bezig. Lekker juridisch steekspel wordt dat. Waarom staat een politicus wat dit betreft trouwens buiten, dus boven, de wet? Het is één groot moeras geworden. Wat je ook doet, je zakt er in weg. Het gevolg is dat niemand meer wat durft te zeggen. Indienen van een aanklacht is levensgevaarlijk geworden in dit land. Maar ja, de geschiedenisboekjes leren ons wat er dan een keer gaat gebeuren. Het is alleen een kwestie van tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het gaat om het ventileren van je mening, en zeker een politicus moet dat kunnen, en Wilders roept niet op tot haat wat imans wel doen, bv, homo moet met hun hoofd naar beneden gegooid worden van een dak, dat is oproepen tot moord en dat zou moeten worden veroordeeld, zo'n imam moet als ongewenste vreemdeling uitgezet worden wegens oproepten tot moord, haar zaaien en het zijn een bedreiging voor de openbare rechtsorde, als die iman had gezegd ik vind.homo ziek, dan is het een mening dat moet kunnen, dus het vervolgen van Wilders is krankzinning want een religie is niets meer of minder dan een overtuiging en bewijs nu maar eens waarom het een wel mag en het andere niet....en dat was wat Pim Fortuyn bedoeld met dat artikel uit de grondwet schrappen, weet u nog... en het is naar mijn mening ook niet de overtuiging van Moszkowicz dat de zwarte weduwe en spleden geen dingen mogen roepen maar hij wilde aantonen dat als dat mag en onbegrijpelijk is dat Wilders dat niet zou mogen...

    Rayaqua uit Maassluis

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben absoluut voor vrijheid van meningsuiting, ik vind het alleen ontzettend jammer dat men hier tegenwoordig niet meer mee om kan gaan. Ergens in de afgelopen jaren zijn we ons fatsoen en respect naar elkaar toe verloren. Om Wilders als voorbeeld te nemen: natuurlijk mag hij zijn mening ventileren! Wanneer hij dit op een fatsoenlijke, respectvolle manier krijgt hij geen aandacht, maar zolang hij met de botte bijl hakt staan de kranten vol. Dit is de maatschappij van vandaag, ik vind het jammer en ik weet ook niet of we dit kunnen keren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De truc zit hem in het verschil tussen kritiek (een mening, argumentatie) en schelden (een oordeel of een vooroordeel). Geheel ten onrechte wordt het recht op vrije mening en argumentatie aangegrepen om laster, eerroof en racisme goed te praten.

    Ik denk dat vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting gewoon met elkaar botsen. Als een godsdienst oproept om andersdenkenden, homo's, te onderwerpen of te doden dan zou dat verboden moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. " -- Concluderend mag je dus alles zeggen en opschrijven, dat is jou recht op meningsuiting, maar wel binnen de kaders van de omgeving waarin jij je bevindt--- " Exact en dat is precies waar het om gaat. Roepen dat je g..v...d... ook een eigen mening hebt, maakt het klakkeloos uiten van die mening nog niet gerechtvaardigt. Er is voor alles een tijd en een plaats en er is altijd een methode en een doel. Maar vandaag de dag lijkt het erop dat slechts het uiten van die mening waardevoller is dan het feit dat je hoopt dat die mening ergens "aankomt en ontvangen" wordt. Per slot waarom zou je anders je mening willen uiten als het niemand een jota interesseert ? Overigens vind ik het oproepen of scanderen van de intifada (opstand) in dezelfde lijn liggen als Wilders die roept dat Nederland in opstand moet komen tegen de "moslim tsunami" . De woorden zijn iets anders maar methode en doel het zelfde, en resultaat ook. Het vergelijk past nog beter igv Wilders en van Bommel, per slot allebei parlementarier. mevr Duisenberg is uiteindelijk gewoon een prive persoon. Zowel van Bommel als Wilders doen de Nederlandse zaak geen goed met hun tendentieuze gebral. Er worden vandaag de dag bij vechtpartijtjesjongelui veroordeeld onder het motto "bijgestaan is meegedaan". Nav het Hamas gejoel lijkt me dit voldoende voor een veroordeling van dhr van Bommel, per slot hij moet dat gehoord hebben en is gewoon "fijn in beeld" gebleven. Een parlementarier zeer onwaardig.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...