Doorgaan naar hoofdcontent

Voetstukkenstorm en verwaaide principes

Sommige zijn veroordeeld tot een voetstuk, anderen slepen een kruis met zich mee. De meesten trekken een stoel onder de tafel uit en verheffen zich zo boven het gepeupel. Van vakbondsleider naar miljonair, van prins naar schavuit, van priester naar pedofiel, van politieagent naar knokploegaanvoerder. Stoelen zijn wankele schavotjes wanneer je een zwaargewicht wordt.

De aangeboren last van het kruis dat wordt gedragen, ontpopt zich soms in extremistische denkbeelden, en niet minder vaak in ondoordachte beweringen. Waren we niet verbolgen over de uitlatingen van de hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad aan het adres van een gewaardeerd politica. We spraken over schande en een onrechtmatige kwetsing van iemands persoonlijke leven. Zij, Jeanine Hennis Plasschaert was door de waardering van velen, zojuist op een voetstuk geplaatst vanwege haar goede werk in het Europees Parlement. Niet dat haar inzet voor onze privacy continuering vond in haar werk als nationaal parlementariër, maar dat zou te maken hebben met fractiediscipline en de ondersteuning van een minister, die in plaats van een stoel of voetstuk zich een weg door de politieke wereld baant opstelten.

Voor voetstukken is er geen winkel, geen vakman die de maten neemt en vervolgens met hamer en beitel een sokkel houwt uit een brok zwevende bewondering.

Natuurlijk zijn er ook individuen die hun eigen autonome verhoging in het maaiveld verzinnen. Voorzitters van voetbalbonden, Sinterklazen en andere allochtonen uit Barcelona, Nieuwspoort bestuurders, televisie presentatoren,108-jarige variété artiesten, Katholieke hoofdredacteuren en Limburgse politici hebben een imaginair voetstuk als gedeelde ego-booster. Op 30 maart 2010 onthulde koningin Beatrix in de Sint Janskerk te Schiedam een kunstwerk van de kunstenaar Sjef Henderickx. Het bestaat uit bijna duizend brokstukken afkomstig van middeleeuwse altaren ten tijde van de beeldenstorm. Het kunstwerk bestaat uit een grote schaal waaruit brokstukken oprijzen die bovenin de vorm van een lam aannemen. Mocht er in de toekomst ooit een balans opgemaakt worden van gesmolten en doorgeprikte voetstukken zou daarvoor een kunstwerk in de vorm van een glazen bak met lucht volstaan.

Het had enige tijd nodig om de verwaaide principes van Jeanine Hennis Plasschaert en haar mede fractieleden uit het rookgordijn van “procedurele redenen” en onderlinge afspraken met de erfgenamen van de beeldbestormers te plaatsen. Dat Christelijke uitgangspunten voor meerdere uitleg vatbaar zijn hebben de CDA politici in de laatste decennia duidelijk gemaakt en dat de liberale gedachtegang zich conformeert aan macht en markt is geen geheim. Het is echter uitermate teleurstellend om bedolven te worden onder de brokstukken van een voetstuk dat enige tijd geleden nog door het glazen plafond was gestegen. Er was sprake van een vorm van adoratie en respect dat resulteerde in een “ikoonisering” en een vrijloop van fantasie over haar verschijning als beeld van rechtschapenheid en vrijheid. Door de hoogte misrekening van het voetstuk bleken de liberale overtuigingen niet opgewassen tegen de aanval van rode pluche-draadjes, als spelden in de wind, op de met, blijkbaar flexibele, principes gevulde schoonheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV