Doorgaan naar hoofdcontent

Van een koude ker(st)mis

Nee, er ligt geen sneeuw. Aan de hemel staan slechts donkere wolken, die het verdriet complementeren met ontroostbare huilbuien. Stille straten, hier en daar een particuliere lichtslang voor de gesloten luiken. De sfeer wordt kunstmatig veraangenaamd door opgetrokken bogen, knipperende lampjes en potsierlijk verlichte kruizen waarmee plaatselijke overheden de stemming proberen de verdoezelen. Een paar verdwaalde emigranten komen samen in, een tot café omgebouwde, schuur en houden de illusie hoog met traditionele gerechten uit het thuisland en alcohol, veel alcohol. Ongemotiveerd draait een monteur de, door omgewaaide bomen, gebroken telefoonverbindingen weer aan elkaar. De nummers zijn op creatieve wijze herverdeeld. Of de lijnen hersteld zijn en wie de telefoon gaat opnemen blijft een verrassing. Misschien is het wel de mooiste onbenulligheid die de Kerst een onverwachte wending geeft, nieuwgeboren contacten en onbegrepen gesprekken. De verspreiding van goede voornemens door een analoog aan elkaar geknoopt kabeltje, dichtgeplakt met een plastic boodschappentasje en van de grond gehouden door hier en daar een krammetje in de schors van een kurkeik.

De offers van miljoenen Portugezen zijn niet zijn tevergeefs volgens laatste economische cijfers. Geweldig hoe het verliezen van je baan, het afgesloten worden van elektra, de groeiende wachtlijsten bij het ziekenhuis, de onbetaalbare boodschappen en het onbereikbaar worden van je, nu nog, thuis, door het steeds slechtere wegennet (omdat al het geld hiervoor wordt besteed om tolpoorten te bouwen), zo veel troost kan brengen. Een warm gevoel, dat je van de kachel het zult niet krijgen, maakt zich meester van de natie, omdat die extreme soberheid van de regeringsmaatregelen lijken te hebben geleid tot het overtreffen van zelfs de strenge eisen van de ECB-EU-IMF bailout trojka.

Angela Merkel kon, tussen het schrokken door van een vette varkenspoot getrokken soep, nog net Premier Passos Coelho alle lof toe doen komen met de aanzienlijke vermindering van het begrotingstekort. De Duitse bondskanselier zei dat de recentste cijfers “zeer bemoedigend” zijn. “Het Portugese begrotingstekort zal niet meer bedragen dan 4,5 procent, en dat is ver onder het door de bailout trojka vastgestelde streefdoel van 5,9 procent”. Zij voegde hieraan toe dat Portugese regering het verdient om “alle respect te krijgen voor de maatregelen die tot nu toe zijn genomen”. Als ze zelf moest kiezen zou ze ook korten op de uitkeringen van de ouderen, en de rijke zoveel mogelijk uit de wind houden. Pedro Passos Coelho haastte zich om er aan toe te voegen dat de extra gelden die de staatskas binnen stromen vooral niet naar de armsten zal vloeien. Aankomend jaar wil hij ook de inkomsten van kleine zelfstandigen zoveel mogelijk te niet doen, door de toeristen een ondoorzichtig en volslagen demotiverend tolwegenstelsel voor te schotelen.

Een paar dagen nog. De driehonderdzevenentachtig kerststalletjes op de kraam van een plaatselijke marktkoopman staan er na een week nog allemaal. De rijen op de luchthaven dunnen uit, wintersport was altijd al een elite bezigheid en familiebezoek in den vreemde is een extreme luxe geworden, nu rest slechts een kaartje of misschien een telefoongesprek als de kabeltjes op tijd naar juist aansluitnummer zijn gesorteerd. Hier zie je het nog, een oude vrouw met een stapeltje bijeengebonden gesprokkelde takken op haar hoofd. Toeristen maken er foto's van, folklore. Voor iets meer dan 1,40 koop je 10 kilogram stookhout, maar dat is ook de prijs voor de ingrediënten van een brood. De keuze is pijnlijk, maar niet moeilijk.

Volgens de berekeningen blijkt dat het geraamde gemiddelde begrotingstekort van Portugal, voor de periode van 2012 tot en met 2016 een van de laagste in Europa is. Berekeningen door het IMF, wijzen er op dat Portugal het derde laagste structurele begrotingstekort in de Eurozone in de komende vijf jaar zal hebben, slechts de Finse en Duitse economieën zullen het na verwachting beter doen. Finland wordt geroemd om hun structurele begrotingsoverschot van 0,7 procent over de periode in kwestie, terwijl Duitsland een tekort van 0,2 procent zal hebben. Portugal moet het doen met 0,3 procent in het rood, hetgeen lager is dan de drempel van 0,5 procent die de Europese Unie van plan is om af te dwingen op de lidstaten. Van Griekenland en Ierland wordt verwacht dat ze het aanzienlijk slechter zullen doen, met respectievelijk begrotingstekorten van 2,8 procent en 3,5 procent.

De nachttemperatuur daalt onder de 5 graden, om halfzes is het donker. Terwijl de Europese leiders aanschuiven voor een zeven gangen menu en ze voor de zoveelste keer hun pens volstouwen met gerechten van een sterrenkok, gaat bij de meeste ouderen op het platteland de kachel uit. Met een paar plakjes zelfgebakken brood, wat olijven uit eigen tuin en een beker cichorei, omdat koffie nu eenmaal niet meer te betalen is, in de maag kruipt men onder de dekens. Hopelijk schijnt de zon morgen, en is die fel genoeg om de oude botten op te warmen. Voor het huisje, op een veilingkist, een broodje etend. Mooie foto voor de toerist.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...