Doorgaan naar hoofdcontent

HERFST

Het regent, nee niet alleen water. Donkere wolken schijnen zich niets aan te trekken van de frisse storm en blijven zich verzamelen boven de vrijheid waarin we verblijven. Ongeïnteresseerd blijft de neerslag ons treiteren met tegenslagen en ondermijnende buien. Ik kijk omhoog en aanschouw de zwarte luchten, waartussen slechts enkele gebeurtenissen zorgen voor hoop. Zelfs de herfstbladeren klampen zich vast aan hun veilige takken en weigeren zich over te geven aan de komende winter, gelijk politici aan hun rode zetel.

De winter, zonder dat jaargetijde geen lente. Het natuurlijke verloop van de geschiedenis dringt zich aan ons op. Ik tegen jou, zij tegen ons. Plaatselijke buien groeien uit tot mondiale stormen. Als het gevaar op de ene plaats lijkt te zijn geweken verrijst een andere op afstand.
Afstanden die steeds kleiner worden, waar door schuilplaatsen steeds minder vaak vindbaar zijn. Wegkruipen is een minderwaardige oplossing, helaas steeds vaker omarmd. Anonimiteit is de opgedolven waarheid, het hoogst bereikbare doel. De buien registreren, worden waargenomen, maar gezien als onverslaanbaar verschijnsel. Opgeslagen in het geheugen van deze herfst, vraag ik me af hoe we de winter moeten doorkomen. Koud zal het zijn, zonder de warmte van gerechtigheid. Donker zal het zijn, zonder de bescherming van een democratische deken. De lente is nog ver weg. De meest invloedrijke factoren voelen zich beschermd door de macht. De macht die wordt ondersteund door een onnadenkende menigte, zich gevoelloos voortbewegend in de neerslag. Zij die de meteorologische veranderingen wel voelen wordt slechts een opgeborgen alternatief geboden.

Het is herfst, een jaargetijde dat deze keer extra lang zal duren. Eén sneeuwvlok maakt nog geen winter, maar samenklevend aan eerder neer gedwarrelde vlokken vormt het een blanke deken van kou en onverdraagzaamheid. Sneeuw is licht, per vlokje berekend. De druk van een dikke laag verdrijft echter de mogelijkheid tot ademen. Sneeuw komt ook uit een donkere wolk, aangewakkerd door de botsing van twee luchtstromingen. Het wachten is op de zon die deze onrechtvaardigheid doet smelten. Vroeger kon je de lente ruiken. Bij de geboorte van nieuwe levens rees gelijkertijd de hoop. Nieuw leven gedraagt zich naar de omstandigheden, overlevingsdrang. Hoe groot de pijn voelt, geboren worden in een aanhoudende herfst met, het rottingsproces weigerende, bladeren. Al groeien bomen tot boven de buien, hun bladerdracht zal ze doen omvallen. Overgroeid door paraserende levensvormen zullen ze eens een gedenkteken zijn van een lange herfst, zoals alle monumenten van oorlog en vervolging.

Onder een deken van angst verschuilen zich de zwakkeren. De kou zal hun huid versterken, het donker hun zicht scherper maken. De druk van een dikke laag blanke sneeuw zorgt voor de gewenning aan weinig adem. De vergeten woorden “Nooit meer” zullen worden opgedolven in een vertroebelde geschiedenis. Het leerproces gaat langzaam, vele winters lang met bladdragende bomen. Niet de geur maar een enorme “knak” zal de komende lente aankondigen.

Reacties

  1. "Donkere wolken schijnen zich niets aan te trekken van de frisse storm en blijven zich verzamelen boven de vrijheid waarin we verblijven"
    Mooie zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iedere zelfstandige, nadenkende boom is er eentje moet je maar denken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...