Doorgaan naar hoofdcontent

DE BUBBELBURGER

Twitter is zo’n medium waarop kleine zinnetjes kunnen aanzetten tot nadere gedachtes. Hoofdredacteur van Dejaap.nl, een zichzelf gecertificeerd hufter noemende Bert Brussen, wierp de vraag op hoe je zijn generatie zou moeten noemen. Jonge ouders, beide werkend, twee auto’s, dure hypotheek, een kind op de crèche, een kind op hockey, tennis, jazzballet en met als hoogtepunt één gezamenlijke maaltijd per week. Carrière nastrevende individuen die, omdat ze samen zijn, telkens problemen op moeten lossen, die ze in hun eentje niet hadden gehad. Het dagelijkse flesje Yakult zorgt voor de balans, de links-omdraaiende yoghurt voor de lijn en met een aansluiting op groene stroom dragen ze een steentje bij aan het milieu.

Bubbelburgers noem ik dat. Met nog steeds de behoefte aan menselijk contact bestaat hun “sociale netwerk” uit collega’s en kennissen die zich ook zo’n sprankelend leven aanmeten. Ondanks een onzekere toekomst voor hun kinderen, het jachtige bestaan van dagelijkse verplichtingen en het tekort aan tijd om echt te genieten, blijft een beslissing om het anders te doen achterwege. Het verdiende geld gaat op aan hypotheek, I-phones, I-pads, bakfietsen, contributierekeningen voor de kids en broodnodige vakanties, liefst iets verder weg dan andere in het sociale netwerk. De “ons overkomt niets” mentaliteit heeft zich genesteld in hun snelle bestaan. Voedselbanken, kringloopwinkels en goedkope supermarkten blijven ver uit het zicht en het zogenaamde harde werken legitimeert de kritiek op minder succesvolle individuen. De afhankelijkheid van een dubbel inkomen, het voordeel van de hypotheekrenteaftrek en de kinderbijslag maken de dagelijkse bakfietsrit naar de crèche een Felini-achtige bezigheid. De onaangetaste ozonlaag rond de zeepbel waarin ze leven vertroebelt het zicht op de toekomst.

Af en toe zie je van die bubbelburgers verschijnen in een televisie programma, waarin ze geholpen worden met de herstructurering van hun bestaan. Overmoedig gebruik van de creditcard, overbodige abonnementen, een huis gebaseerd op hun dubbele inkomen en een levensstandaard die recht doet aan hun inspanningen, resulteert in een implosie van de bubbel. De verwondering van - de tegen minimumloon werkende arbeider – bij de analyse van de problemen op het televisiescherm, komt vooral door het ongeloof bij het zien van de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Lachend accepteert de aanschouwer zijn eigen situatie als, weliswaar minder luxueus, een dragelijk bestaan. Het omgaan met geld is de zogenaamde “babyboom” generatie nog bijgebracht en zelfs met een minimum loon blijkt het mogelijk schuldeloos door het leven te gaan. De bubbelburgers, levend bij de gratie van banken, aftrekposten en een maatschappij waarin overbodige functies goed worden betaald, raken steeds meer ondergedompeld in de atmosfeer van hun ballon. Ze kweken een nieuwe generatie, opvolgelingen die zich verwonderd gaan afvragen waarom ze moeten kiezen tussen hockey, tennis of jazzballet. Bij de kleinste tegenslag prikt de realiteit een gat in de bubbel van overdaad. Plotseling worden de oplossingen gezocht in spiritualiteit, gezinsleven en andere prioriteiten om maar niet toe te hoeven geven dat de bubbel is gebarsten.

Reacties

  1. Bij bubbels moet ik zelf aan champagne denken. Ik ben ook vader. Maar behalve een hypotheek (die ik op mijn 52ste heb afgelost) heb ik zelf niks met de Bubbelgeneratie. Geen mobiel, geen hyves e.d. Geen bakfiets, geen behoefte aan een vliegvakantie, Oh ja, en de ons overkomt niets generatie. Mijn vrouw en ik hebben al zoveel mee gemaakt dat de rest alleen maar kan meevallen(relativeren). Maar wat ik niet snap in uw geweldig geschreven stukje dat is dat als het zo is dat de babyboomers zo goed is geleerd om met geld om te gaan. Waarom er dan zoveel uit die hoek geklaagd wordt als er iets minder te verdelen is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahahahaha, helemaal raak ! Aan de andere kant; maak je er niet druk om, 99% van deze bubbels spat voortijdig en hard uitéén.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ok punt. Maar, ik verbaas me toch ook vaak over verhalen van mensen met bijstand die een schuld hebben van meer dan honderdduizend euro (en dat is dan geen hypotheek). Hoe krijg je het voorelkaar denk ik dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dit is een stukje, wow!! sterk!! Helemaal to the point. En, áls er geklaagd moet worden dan komt het bijna altijd uit de bubbelburgerhoek> Zij kunnen nergens tegen, zij hebben hun bestaan perfect uitgestippeld en van elk obstakeltje krijgen ze de zenuwen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Stijn-Klaver. Bij de bubbelburger is alles perfect, gaat alles geweldig. Ze kunnen multitasken als de beste en verder dan de woordjes "alles Goed......geweldig" komen ze verder niet. Laat staan klagen, want dat past niet bij het prestige....................

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bubbelburgers. Die houden we erin.
    Eens barsten ze.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...