Doorgaan naar hoofdcontent

DE BUBBELBURGER

Twitter is zo’n medium waarop kleine zinnetjes kunnen aanzetten tot nadere gedachtes. Hoofdredacteur van Dejaap.nl, een zichzelf gecertificeerd hufter noemende Bert Brussen, wierp de vraag op hoe je zijn generatie zou moeten noemen. Jonge ouders, beide werkend, twee auto’s, dure hypotheek, een kind op de crèche, een kind op hockey, tennis, jazzballet en met als hoogtepunt één gezamenlijke maaltijd per week. Carrière nastrevende individuen die, omdat ze samen zijn, telkens problemen op moeten lossen, die ze in hun eentje niet hadden gehad. Het dagelijkse flesje Yakult zorgt voor de balans, de links-omdraaiende yoghurt voor de lijn en met een aansluiting op groene stroom dragen ze een steentje bij aan het milieu.

Bubbelburgers noem ik dat. Met nog steeds de behoefte aan menselijk contact bestaat hun “sociale netwerk” uit collega’s en kennissen die zich ook zo’n sprankelend leven aanmeten. Ondanks een onzekere toekomst voor hun kinderen, het jachtige bestaan van dagelijkse verplichtingen en het tekort aan tijd om echt te genieten, blijft een beslissing om het anders te doen achterwege. Het verdiende geld gaat op aan hypotheek, I-phones, I-pads, bakfietsen, contributierekeningen voor de kids en broodnodige vakanties, liefst iets verder weg dan andere in het sociale netwerk. De “ons overkomt niets” mentaliteit heeft zich genesteld in hun snelle bestaan. Voedselbanken, kringloopwinkels en goedkope supermarkten blijven ver uit het zicht en het zogenaamde harde werken legitimeert de kritiek op minder succesvolle individuen. De afhankelijkheid van een dubbel inkomen, het voordeel van de hypotheekrenteaftrek en de kinderbijslag maken de dagelijkse bakfietsrit naar de crèche een Felini-achtige bezigheid. De onaangetaste ozonlaag rond de zeepbel waarin ze leven vertroebelt het zicht op de toekomst.

Af en toe zie je van die bubbelburgers verschijnen in een televisie programma, waarin ze geholpen worden met de herstructurering van hun bestaan. Overmoedig gebruik van de creditcard, overbodige abonnementen, een huis gebaseerd op hun dubbele inkomen en een levensstandaard die recht doet aan hun inspanningen, resulteert in een implosie van de bubbel. De verwondering van - de tegen minimumloon werkende arbeider – bij de analyse van de problemen op het televisiescherm, komt vooral door het ongeloof bij het zien van de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Lachend accepteert de aanschouwer zijn eigen situatie als, weliswaar minder luxueus, een dragelijk bestaan. Het omgaan met geld is de zogenaamde “babyboom” generatie nog bijgebracht en zelfs met een minimum loon blijkt het mogelijk schuldeloos door het leven te gaan. De bubbelburgers, levend bij de gratie van banken, aftrekposten en een maatschappij waarin overbodige functies goed worden betaald, raken steeds meer ondergedompeld in de atmosfeer van hun ballon. Ze kweken een nieuwe generatie, opvolgelingen die zich verwonderd gaan afvragen waarom ze moeten kiezen tussen hockey, tennis of jazzballet. Bij de kleinste tegenslag prikt de realiteit een gat in de bubbel van overdaad. Plotseling worden de oplossingen gezocht in spiritualiteit, gezinsleven en andere prioriteiten om maar niet toe te hoeven geven dat de bubbel is gebarsten.

Reacties

  1. Bij bubbels moet ik zelf aan champagne denken. Ik ben ook vader. Maar behalve een hypotheek (die ik op mijn 52ste heb afgelost) heb ik zelf niks met de Bubbelgeneratie. Geen mobiel, geen hyves e.d. Geen bakfiets, geen behoefte aan een vliegvakantie, Oh ja, en de ons overkomt niets generatie. Mijn vrouw en ik hebben al zoveel mee gemaakt dat de rest alleen maar kan meevallen(relativeren). Maar wat ik niet snap in uw geweldig geschreven stukje dat is dat als het zo is dat de babyboomers zo goed is geleerd om met geld om te gaan. Waarom er dan zoveel uit die hoek geklaagd wordt als er iets minder te verdelen is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahahahaha, helemaal raak ! Aan de andere kant; maak je er niet druk om, 99% van deze bubbels spat voortijdig en hard uitéén.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ok punt. Maar, ik verbaas me toch ook vaak over verhalen van mensen met bijstand die een schuld hebben van meer dan honderdduizend euro (en dat is dan geen hypotheek). Hoe krijg je het voorelkaar denk ik dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dit is een stukje, wow!! sterk!! Helemaal to the point. En, áls er geklaagd moet worden dan komt het bijna altijd uit de bubbelburgerhoek> Zij kunnen nergens tegen, zij hebben hun bestaan perfect uitgestippeld en van elk obstakeltje krijgen ze de zenuwen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Stijn-Klaver. Bij de bubbelburger is alles perfect, gaat alles geweldig. Ze kunnen multitasken als de beste en verder dan de woordjes "alles Goed......geweldig" komen ze verder niet. Laat staan klagen, want dat past niet bij het prestige....................

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bubbelburgers. Die houden we erin.
    Eens barsten ze.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV