Doorgaan naar hoofdcontent

Afvalrace; en toen was er maar één....

In den beginne bleef het simpel. Je vermoorde alle concurrenten en bevestigde daarmee je positie als leider, koning of keizer. Respect werd afgedwongen door brute overheersing, waardoor zelfs de winnaar van de wedstrijd zelf in de liefde voor hem ging geloven. Diep buigende, knielende onderdanen aanvaarden de overwinning van de dictator, om zelf te kunnen overleven. Er waren geen spelregels, slechts de macht van de meest onverschrokken leider, zich omringende met trouwe secondanten. Natuurlijk waren er telkens weer onderdrukten die in opstand kwamen, waardoor de geschiedenis zich herhaalde en een nieuwe leider de positie overnam. Het systeem waarin we bepalen wie voor een bepaalde functie in aanmerking komt, heeft zich in de geschiedenis dus ontwikkelt tot een afvalrace vol conflicten en geweld.

In vele maatschappijen heeft de gewelddadige leider bepaling plaatsgemaakt voor verkiezingen. Hierdoor heeft een potentiële leider andere capaciteiten nodig. Met uitzondering van enig charisma en verbale overtuigingskracht, blijven oude voorwaarden als onverschrokkenheid, egoïsme en strategisch inzicht nog steeds belangrijk. Geen leider kan vertouwen op onvoorwaardelijke ondersteuning, er zijn altijd anderen die zijn plaats willen innemen. Talent en vakmanschap zijn slechts minieme voorwaarden in de race naar de top.

Tot in de kleinste bepalingen zijn de eigenschappen van de afvalrace doorgedrongen. Uiteindelijk is er maar één Paus, één president van de USA, één voorzitter van de Europese Unie, ja zelfs maar één minister president van Nederland. In alle lagen van de bevolking is dit systeem ingeburgerd. Het lijkt een goede manier te zijn om verantwoordelijkheden te verdelen. Tot voor een decennia geleden kon deze stelling nog overeind gehouden worden, mensen werden steeds beter opgeleidt, de vijver van potentiële leiders werd steeds groter op basis van hun talent en opleiding.

De gemiddelde aanschouwer heeft de afvalrace omarmt. Met belangstelling wordt de nieuwe Jozef gekozen. Popstars, Idols, Politicus van het jaar, Wie is de Mol, De best geklede Nederlander, De beste dictee schrijver, Wie wordt leider van de VVD, The Voice of Holland, en vele andere verkiezingen zijn telkens terugkerende wedstrijden. Zelfs in de relatiesfeer wordt er door een afval race bepaald wie er een miljonair, prins of boer mag trouwen. Met uitzondering van een paar koningshuizen, een paar dictaturen en de PVV - die hun opvolging nog steeds als een automatisme aanvaarden, en waarbij talent en verstand geen factor zijn – is geen enkele leiderspositie zeker. Zelfs een Christelijke organisatie als de EO laat doormiddel van een letterlijke wedstrijd bepalen wie de beste schatzoeker is. Het verweven van een zogenaamd Christelijk tintje, door de afloop te situeren in Jeruzalem, maakt het niet minder stuitend om te zien dat ook bij de EO er slechts plaats is voor één winnaar, gelijk er slechts plaats is voor één Jezus. De nieuwe afvalrace bestaat uit het bepalen welke race het meest tot de verbeelding spreekt. Opzoek naar Zorro tegen Popstars, De pelgrimscode tegen Expeditie Robinson.

Het meest verontrustende is dat de verkiezingen die er toe doen ondersneeuwen in het aanbod van dit alles. Miljoenen sms en telefoontjes van stemmers op de favoriet in zo’n programma als “De voice of Holland”, terwijl de gemiddelde afvalracestemmer niet de moeite neemt op aan gemeentelijke of provinciale politieke verkiezingen deel te nemen. Als ze al de moeite nemen om hun stem uit te brengen, is dat net zo vrijblijvend en ongeïnteresseerd als op al die televisie helden. Niet het talent, de inhoud, het vakmanschap of maatschappelijke betrokkenheid geven de doorslag. Het gaat bij verkiezingen tegenwoordig over retoriek, populisme, stemvolume en “gunfactor”. Voor het luisteren naar een compleet verhaal is geen tijd meer. Net zoals kandidaten bij een zangcompetitie hun talent in anderhalve minuut tentoon moeten spreiden, moet ook de politicus schreeuwen in korte, liefst vaak herhaalde, Jip & Janneke of Henk & Ingrid zinnen. Het wordt tijd dat het onderwijs weer kwaliteit krijgt, want als we zo doorgaan blijft er echt maar één over. Eentje met één oog in een land van blinden.

Reacties

  1. Wat nu als er straks 16 miljoen lijstjes zijn waar we allemaal 1x bovenaan staan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo ik een republikein ben hebt u dat bevestigd. De nazaten van onderdrukkers zijn legitiem geworden op basis van Wij B..enz en bij de gratie gods enz...... ja, het referentiekader gebruiken om het roven nog altijd als ultieme volksliefde uit te stralen.

    En de orangisten maar zwaaien en majesteit zeggen.. kom nou, zeg! ook zij veegt haar billen af met pleepapier en laat winden na het eten van bruine bonen soep.

    Maar dat een dochter van een juntalid verwelkomt wordt als gemalin dat kan ik nog steeds niet begrijpen.. ich habe nicht gewusst was meiner vati voor werk deed .

    Maar dit terzijde.

    Groet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi stuk over de huidige domheid in de Nederlandse samenleving. Idols en X-factor en weet ik wat al nog meer bepaalt meer het leven dan een verkiezing voor een kabinet, dat is een ‘ver van onze bed show’. Mede doordat men dan geen menu van 1 minuut activiteiten krijgt voorgeschoteld en men dan maar af gaat op die leuke en gevatte oneliners van de een of op die verschrikkelijke oneliners van de ander die dan toch maar mooi zegt wat ‘wij’ denken (om vervolgens alles wat hij heeft gezegd weer in te trekken als hij mee mag doen in de macht).

    Maar laten we vooral het onderstaande niet uit het oog verliezen, weinig leiders zijn er echt voor de mensen, het gros zijn egotrippers die er alleen voor een iemand zitten: ZICHZELF!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...