Doorgaan naar hoofdcontent

Kip op Dirk

Een ding weet je zeker, er is altijd gedoe. Vooropgesteld dat ik die Peter R. de Vries geen sympathiek figuur vindt, vond ik de vertoning van zijn verborgen camera opnames wel aardig. Omdat dat zo’n rechter er een boete van 15.000 Euro aan vast knoopt, kun je aannemen dat een televisie zender als SBS6 daar niet van schrikt. De rechter heeft dus eigenlijk besloten dat privacy van een dader beschermd moet worden, maar dat je dat met dat bedrag kunt afkopen. De advocaten van de betrokkene hoopten natuurlijk op meer, ze moeten tenslotte ook ergens van leven. Aannemende dat hun aandeel een aardig percentage zal zijn, kwam hun 2e eis natuurlijk met een veel hoger bedrag, hopende toch nog te verdienen aan hun cliënt.

De privacy van zo’n extreem gewelddadige misdadiger is dus toch nog wat waard. Dat geldt niet voor de gewone burger op straat. De politie in Veenendaal heeft aan wel 1000 mensen een SMS gestuurd omdat ze mogelijk getuige zijn van een verschrikkelijk misdrijf. Natuurlijk moeten getuigen zich melden, maar de inbreuk op de privacy is hier in eens geen 15000 Euro waard. Hoe naïef is het nog om met een geregistreerde mobiele telefoon de straat op te gaan?
Als er nog mensen twijfelden aan de controle door de overheid, is nu wel gebleken dat bijna iedere Nederlander te traceren is. Zouden die daders ook een mobiele telefoon hebben meegebracht op hun trip vol tirannie?

Als het op bijna de meter nauwkeurig te bepalen is waar iedere mobiele telefoongebruiker is, dan kun je toch ook zien welke hooligans zich er in een trein bevinden of op een plein staan?
Nee, voetbal heeft zo’n maatschappelijk belang, de wereld vergaat als we zo’n Bekerfinale van de KNVB afgelasten, dat de kosten van een paar miljoen aan beveiliging te verdedigen zijn. Leg dat eens uit aan een verzorgingshuis bewoner, een bijstandsmoeder of een chronisch ziek persoon. Als die paar miljoen dan toch uitgegeven moeten worden, koop daar voor dan enkelbanden. Iedere “voetbal” supporter die zich heeft misdragen krijgt zo’n band om, die op afstand een flinke stroomstoot toedient. Dat in de knieën schieten van de PVV is weliswaar een leuke oplossing, maar weerhoudt de slachtoffers van werk, en daarmee zouden ze worden beloont door tijdelijk in een ziekenhuis o.i.d. te mogen uitrusten. Nee, direct verplicht in het leger en uitzenden naar een oorlogrijk gebied, liefst met een niet functionerend wapen. Misschien dat zo’n echt gevaar tot de minuscule herseninhoud kan doordringen.

“Kip op Dirk” of “Een olifant op een gebakje”, de CDA-er van Bochoven neemt spreekwoorden in de mond als gevolg van Kamervragen. Het gaat daarbij om zo’n wet die ze daar aannemen, over Staatkundige vernieuwing, maar vervolgens daarna weer willen veranderen. De discussie moet natuurlijk doorgaan en een beslissing moet vooral niet de indruk wekken dat een regering zich daar aan houdt. Als P.R. de Vries zich dus niet aan een uitspraak van de rechter houdt, is dat gewoon een vervolg standpunt. De crimineel beschermen voor de invloeden die zouden optreden bij schending van z’n privacy is een wet, die ooit is aangenomen. Maar een wet is maar een tijdelijke regeling afhankelijk van de samenstelling van de Nederlandse Regering. Of van Bochoven met Dirk dacht aan Scheringa is niet duidelijk, maar dat ook het onderzoek naar zijn presteren wordt gestaakt lijkt ook zo’n kwestie van ongewone waarheden. Natuurlijk kun je als Nederlandse Bank of AFM geen onderzoek doen naar iemand, die je jarenlang z’n gang hebt laten gaan. Dan komen je eigen tekortkomingen natuurlijk aan het licht, en die privacy dient natuurlijk beschermd te worden. Gewone burgers confronteren met hun afgenomen vrijheid en recht op bewegingsvrijheid in hun eigen land slaat pas al een “Kip op Dirk”

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...

“Je suis Charlie, tenzij extreem rechts het onderwerp is.”

Het zal bij menigeen de nodige herinneringen oproepen, de slogan "Je Suis Charlie", die kort na de terroristische aanslag in 2015, op het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs als steun betuiging verspreid werd op de sociale media. Twee gewapende mannen vielen het kantoor binnen en doodden twaalf mensen, waaronder redacteuren en cartoonisten. De aanslag werd gepleegd als vergelding voor de publicatie van spotprenten over de islam en de profeet Mohammed. De slogan benadrukte het recht van iedereen om zich zonder angst uit te drukken, zelfs als dat kwetsende inhoud omvat. Het werd al snel een wereldwijde leus, een krachtig statement tegen censuur en extremisme.  Geert Wilders heeft in het verleden regelmatig van die 'cartoonwedstrijden' georganiseerd, zogenaamd voor de vrijheid van meningsuiting, maar gezien zijn onuitputtelijke haat verspreidingen ten aanzien van “niet westerse allochtonen” blijkt het vooral bedoeld om reacties uit te lokken va...