Doorgaan naar hoofdcontent

GRAND SLAM

8 Juni 2009, Zondagmiddag, Parijs.

Roger Federer heeft zijn eerste titel op Roland Garros eindelijk te pakken.
De blinde vlek op het indrukwekkende palmares van de Zwitser werd de voorbije jaren telkens gewonnen door Rafael Nadal. Die moest deze keer verrassend vroeg zijn koffers pakken na een nederlaag tegen Robin Soderling. De Zweed stootte meteen door naar de finale waar hij geen partij bleek voor Federer.

De Piratenpartij in Zweden deed het beter. Ze komen in het Europese parlement.
De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 27 EU-landen was zeer laag. Er zaten meer mensen op de tribune van Roland Garros dan er in de stemhokjes stonden. Zo'n 43% van de ruim 375 miljoen stemgerechtigden in de 27 lidstaten kwam naar de stembus. Vijf jaar geleden was de opkomst nog ruim 45% en bij de eerste verkiezingen in 1997 kwam bijna 62% opdagen. In drie sets maakte Federer een eind aan zijn reeks nederlagen in Parijs (6-1, 7-6, 6-4). Daarmee heeft hij het tij kunnen keren. De politiek is nog ver weg van zo'n overwinning. In Nederland was de opkomst donderdag 36,5 procent. Dat was lager dan bij de vorige verkiezingen.

Over enkele weken wordt Federer vader, maar zondag had hij, net als de radicale politici, eerst een nieuwe afspraak met de geschiedenis. De ontlading was enorm toen Federer de titel eindelijk op zak had. Er kwamen zelfs tranen aan de pas bij de man die al zoveel gewonnen heeft. Tranen die bij Wilders en zijn internationale rechtse roedels, uit gebrek bij emotionele vaardigheden, niet zullen vloeien. De voorbije drie seizoenen ging Federer telkens onderuit tegen Rafael Nadal, de specialist op Roland Garros. Tot nu toe waren de centrum rechtse partijen de specialisten in Europa.

In de voorbije verkiezingen haalden het CDA, met hun internationale companen vaak een groot aantal zetels.Het Europees Parlement blijft centrum-rechts. Voorlopige uitslagen laten zien dat vooral de middenpartijen het goed hebben gedaan. Een compliment aan Groen-Links en D66 in Nederland, die gewoon hun mening hebben uitgesproken. De liberalen, met VVD en D66, blijven de derde partij, gevolgd door de groenen, die flink wonnen. Die groeien van 43 naar 54 zetels. GroenLinks-Europarlementslid Judith Sargentini: "Fantastisch. Zeker in deze eurosceptische tijden. Iedere zetel is er één. Dit geeft meer groene druk in het Europarlement."

Sophie in 't Veld heeft, zeg maar, het vrouwen toernooi gewonnen. Nog geen Grand, maar wel één slam! De enigste fout die ze maken is dat, ze samen optrekken met rechts-liberalen die over de hele linie flink verloren, maar Sophie heeft de positie van D66 zelfs versterkt.

De socialistische fractie, met de PvdA, blijft de tweede partij, ondanks de forse verliezen. De onduidelijkheid en halve waarheden van de PVDA is funest gebleken. Je moet ideeën niet laten afhangen van je coalitie partners en verkiezingsuitslagen. Dat is laf, en zo als nu blijkt geen goede strategie. Winst is er voor de groenen en nationalistische partijen. Opmerkelijk is dat nu de partijen die zo tégen Europa zijn, zelf rond de 100 zetels gaan bemannnen. Weggegooid belastinggeld, want je kunt van deze lieden geen enkele opbouwende medewerking verwachten.

De oud winnaar van Roland-Garros verloor vorige week voor het eerst in Parijs en zijn tegenstander, Robin Soderling, ging in één ruk door naar de finale. Zo ging het dus ook met de rechts radicalen, in één ruk naar 100 zetels. Soderling begon niet goed aan de wedstrijd en moest de hele tijd achtervolgen. De eerste set verloor de Zweed met 6-1. In het begin van de tweede set werd het sterke spel van Federer even onderbroken door een gek die de court kwam opgelopen. Tot zijn grote schrik stormde de man op Federer af en de veiligheidsdiensten lieten lang op zich wachten. De gek, die dit keer wel kleren droeg, sprong over het net in de richting van Soderling maar werd even later hardhandig tegen de grond gesmakt. Het was natuurlijk even schrikken, want Monica Seles kreeg zo ooit een mes in de rug geplant. De bewaking van Wilders is dus gewaarschuwd! Het gaat weer een enorme bundel met geld kosten om hem bij europese bezoeken te beveiligen. Maar deze keer kwam het mes niet te voorschijn, en zoals vaak was het een ongevaarlijk protest.

De grote verliezers zijn, net als in Nederland, de sociaal-democraten. De Nadal's van de politiek.
Overtuigd van hun eigen gelijk, dit met overdreven onduidelijkheden proberend duidelijk te maken aan de kiezer. Federer had het even moeilijk, maar vond zijn niveau al snel terug. Toch was ook Soderling nu beter aan het spelen. De Zweed dwong een tiebreak af, maar moest daarin de duimen leggen tegen Federer. In de laatste set maakte Federer het zich nog even moeilijk, maar Soderling kon niet door de opslag van Federer breken. De historische zege voor de Zwitser was eindelijk een feit. Voor Soderling is het de tiende nederlaag in tien partijen tegen Federer. Bijna 90 van de 736 zetels zijn voor partijen die zich nog niet hebben aangemeld bij een fractie, zoals de PVV. Ze zullen elkaar wel vinden in islamhaat, buitenlanderfobie en nationalistisch racisme. Maar daar ligt natuurlijk ook de ondergang van deze groeperingen. Ze willen opkomen voor het eigen volk (een klein groepje, minder verstandige kiezers in hun eugen land), dus samen werken ondergraafd hun eigen stelling.

Voorlopig is het even slikken, maar een Grand-Slam is pas evident als alles wordt gewonnen. Voor die tijd gaan de Europese burgers misschien de ware aard van deze 'politici' ondervinden. Ondergetekende was altijd Euro-sceptisch, maar de landelijke politiek (en zeker in Nederland) is debet aan deze verschrikkelijke ommezwaai naar intolerantie en kortzichtigheid. Het kan dus niet verkeerd zijn als er meer rekening gehouden moet worden met internationale verdragen en afspraken. Zeker in Nederland zou dit de kleinburgelijkheid weer wat kunnen terug dringen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...