Doorgaan naar hoofdcontent

Woensdag 7 Mei, Over Spijkerbroeken, schoenen en, door Fred Teven gevulde, kinderhandjes.

En dan wordt je wakker op woensdag 7 mei, de dag dat we volgens het Portugese financieel planbureau eindelijk onze eigen verdiende centen mogen houden. Jawel, vandaag is het langverwachte omslagpunt eindelijk daar. Tot gisteren ging iedere cent naar de belastingdienst, vanaf nu kunnen we de rekeningen gaan betalen en sparen voor de, wijselijk immens, verhoogde eindafrekening van het elektriciteit gebruik. Nee, we importeren geen gas uit Rusland, nou ja indirect een klein beetje. Portugal exporteert sinds vorig jaar meer energie dan het invoert, maar door de BTW verhoging naar 23% betalen de inwoners van dit zonnige land tweemaal zo veel voor hun stroom dan de buitenlandse klanten/

Die belastingafdracht berekening is natuurlijk een gemiddelde, maar het geeft aardig aan hoeveel werk een minimumloner moet verzetten voordat hij of zij de zuurverdiende 365 Euro per maand mag besteden aan voedsel, schoeisel, kleding en de eigen bijdrage aan medicijnen, huisartsbezoek en schoolgeld. Meer dan 30% van de arbeidsuren zijn dus voor het in stand houden van de kloof tussen arm en rijk, en ter compensatie van de,door Europa gedwongen, verkopingen van, inkomen generende, staatsbedrijven aan multinationals die zich slim een brievenbusje aan de zuidas in Amsterdam hebben verworven.

Och hoe trots zijn ze daar in Amsterdam op het feit dat ze het middelpunt van de spijkerbroeken wereld zijn. Vier Miljard Euro (!) per jaar gaar er om in het wereldje van oranje stiknaadjes en koperen slagknopjes, en dat allemaal omdat de grote producenten een kantoortje hebben in de hemel van blauwe enveloppen. Natuurlijk, denim is van oorsprong dan ook blauw. Vol passie zaten er aan de tafel van Humberto Tan zo'n modemiep en vertegenwoordiger van de trendy branche hun parochie als waarlijk de redder van de Nederlandse economie. Amsterdam stond al bekend op de lege blauwe enveloppen voor bedrijven als Starbucks, Google, Microsoft en al die andere oplichters, maar nu dus ook in letterlijke zij als “The Denim City”. 

Op het Westergasfabriekterrein vindt een denim lovers event plaats voor zowel professionals als consumenten. Het allerbeste op denim gebied, lees het meest commercieel succesvolle, met de Kingpins Tradeshow, het denim platform Blueprint, seminars, exposities, workshops, books, en natuurlijk als afleiding wat live music, vreten en heel veel drank. En nee, die show vandaag is natuurlijk op “invitation only”, want voor de heldere consument en belastingbetaler is die stoffenbeurs die alleen de beste weverijen, wasserijen en fabrikanten van denim uit Amerika, Japan, China, India, Italië, Turkije, Egypte, Pakistan, Thailand, Spanje en Mexico vertegenwoordigt, natuurlijk een “oogopener”. 4 Miljard per jaar handel door brievenbussen in het walhalla van de spijkerbroek, zonder dat er ook maar eentje geproduceerd wordt in Nederland, of weet U ergens een spijkerbroek fabriek te staan?

Oh ja, de Nederlandse bedrijfjes schijnen “trendsetting” te zijn met hun, door in Verwegistanische swetshops met horden kinderhandjes, gemaakte modellen. Wat een geweldig Nederlands product! Fred Teven likt zijn vingers erbij af, alleen al aan de gedachte dat hij minderjarige asielzoekers met behulp van “partijen uit de markt” kan terugsturen naar de aftands vormgegeven omstandigheden en naaimachines in één of andere krottenwijk in Delhi of Islamabad. Trouwens, die spijkerbroeken goeroe is er ook nog eens echt van overtuigd dat de Denim een Amerikaanse uitvinding is, zelfs de oorsprong van zijn eigen verkoop waar is hem vreemd. Spijkerstof is natuurlijk uitgevonden in Nime Frankrijk. Amsterdam, met de wereldfaam als meest innovatieve en toonaangevende jeansstad van Europa, valt en staat met de rechts liberale belastingtrucjes. Zodra die Tommy Hilfiger gewoon, als ieder normaal mens met een bedrijfje, een denim-kleurige enveloppe in de bus krijgt met een eerlijke aanslag is hij net zo snel uit Amsterdam vertrokken als Folkert v.d. G uit de bajes. 

Hier in Portugal hebben we ook zo'n goedlopende industrie. De schoenenexport uit Portugal groeide in 2012 met 4,5 procent, goed voor 71 miljoen paar schoenen en meer dan 1,6 miljard euro. Daarmee is het Noorden van Portugal de meest innovatieve en toonaangevende “sneakers, highheels & boots” regio van Europa. Het verschil met Amsterdam is dat het daar om echte productie gaat, niet om slechts de verhandeling. Voor de gevestigde multinationals is dat natuurlijk een verschrikkelijke kostenpost. Neem nou een bedrijf als Ecco, een grote speler op de schoenenmarkt, die meer dan de helft van hun personeel op de productie plantage in Santa Maria da Feira een paar jaar geleden hebben ontslagen omdat 3 Euro per uur toch echt een onoverkomelijke kostenpost was.De Portugese vestiging van de Deense schoenenmultinational werd niet gesloten, maar omgevormd tot Ecco’s centrum voor innovatie en proefprojecten, zeg maar naar Amsterdams Denim voorbeeld. De bulk van de productie werd naar Oost-Europa en Azië verplaatst, omdat daar meer goedkope kinderhandjes voorhanden waren. Naast de vestigingen in Indonesië en Thailand opende Ecco ook een fabriek in het Chinese Xiamen met een productiecapaciteit van 2 miljoen paar.

De grootste klootzak in dit verhaal is de Nederlander Michel Krol. De „sterk gestegen salariskosten in Portugal” waren een belangrijke reden voor de reorganisatie, volgens hem. Dat kwam dan allemaal door die goedkope Chinese schoenen die op de Europese markt werden gedumpt. Maar met sterk gestegen salariskosten bedoelde hij dan waarschijnlijk die paar euro per maand, waardoor het loon van een gemiddelde werknemer in een Portugese schoenenfabriek bijna 30 procent van het Europees gemiddelde minimum loon haalt.


Gelukkig gaat het goed op de twee grootste exportmarkten voor de Portugese schoenenindustrie, Frankrijk en Duitsland, waar een stijging van 4,8 en 3,2 procent plaatsvond. Daarentegen kromp de export naar Nederland met 7 procent. Buiten de Europese Unie steeg de export fors, in totaal met 33 procent. Vooral in Rusland en de Verenigde Staten groeide de afzetmarkt flink; verkopen stegen met respectievelijk 42 en 50 procent. Japan spande de kroon, waar 111 procent meer schoenen verder verkocht dan het jaar ervoor. Door de slechte economische situatie in Portugal en daardoor lagere vraag, daalde de import van schoenen met 21 procent, er is tenslotte bijna geen Portugees meer die zich nog een kwalitatieve schoen kan veroorloven, zelfs niet een paar dat in hun eigen land is geproduceerd. 

Door de hoge algemene werkeloosheid in Portugal, kunnen de schoenfabrikanten zulke lage lonen bedingen dat hun winst nog hoger uitvalt, lonen van bestaande werknemers worden rigoureus verlaagd en dat zonder tegenspraak, als ervaren schoenmaker heb je tenslotte geen keus. Of je werkt voor minder, of je kinderen gaan ook tot de groep ontbijtloze schoolgaande behoren. De situatie begint aardig te lijken op die in India of Pakistan, Fred Teven hoeft voor zijn asiel zoekende kinderen dus geen dure “Rückkehr” ticket meer te bestellen. Een gammel busje en een ritje naar de andere kant van de Pyreneeën volstaat, zijn liberale commerciële vriendjes zorgen wel voor een marktconforme oplossing voor zijn probleem in een of andere fabrieks-ruïne anex pension aan de Douro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV