Doorgaan naar hoofdcontent

Een droom voor de Koning

Ze droomden van die geweldige dag dat ze uiteindelijk elkaar het “ja woord” zouden geven.

Een droombaan die bijna werkelijkheid werd, na een gedegen studie, maar met het kapitaal verdween naar verre oorden.

Hij droomde van die vrijwilligster die hem jarenlang verzorgde in het bejaardenhuis. Zou ze er nog zijn met haar toewijding en vriendelijke glimlach, hij kon er slechts naar gissen.

Zij droomde over die gelukkige uren met haar autistische zoon, toekijkend terwijl hij zich, onder begeleiding van een professionele leraar, mocht uitleven op een drumstel.

Ze droomden van een vers brood, wat koffie en dat ze daar samen van konden genieten. Het liefst in een verlichtte kamer met een brandende kachel die, de warmte die ze voor elkaar voelde zou ondersteunen.

Een droom voor de koning. Waar zou die koning over dromen? Een mooie en lieve echtgenote, perfect opgevoede kinderen, een paleis, een limousine met chauffeur, voorkeursbehandelingen in ziekenhuizen, een eigen vliegtuig, een volk dat hem trouw aan eeuwenoude tradities voorziet van alle materiële zaken die hij zich wenst? Zou die koning nog dromen hebben? Zouden koningsdromen ook gaan over onbereikbare wensen? Zou de koning weten hoe het is om niet elke dag genoeg eten te hebben, om niet naar de arts te gaan omdat het te duur is of om na een leven lang hard werken slechts in armoede te wachten tot het bevrijdende einde daar is?

Ik vraag me af wat voor droom je de koning toe wenst, wat voor regel je zou toevoegen aan het Lied voor de Koning. Wat voor nationaal cadeau toepasselijk zou zijn. Ervaring, dat is wat het cadeau zou moeten zijn. Twee weken leven als een behoeftige bejaarde in een verzorgingstehuis, een paar weken containers lossen in een distributie centrum, misschien een tijdje als bijstandsgerechtigde wekelijks naar de voedselbank gaan. Misschien zou het een goed cadeau zijn dat een van z’n dochters lesbienne blijkt te zijn, dat zou het cultureel handje schudden met bijvoorbeeld de Russische dictator een heel andere dimensie geven. De koning zou zich toch direct schikken in een representatieve en ceremoniële rol als hem duidelijk werd wat de Nederlandse regering allemaal voorstelt en ondersteund in zijn naam en waaronder hij zijn handtekening zal moeten plaatsen.

Dat kleine landje, waarvan hij koning is, gedraagt zich als een Jack Russel, klein maar met grootsheidswaanzin en overtuiging dat geen Duitse herder te groot is om tegenaan te keffen. Die kleine natie aan de Noordzee waarin de realiteit altijd wat later doordringt en het afblaffen veranderd in zenuwachtig likken en achteraan sluiten in de roedel. Dat landje waarvan de regering zonder enige empathie maatregelen neemt die de zwakkeren in de wereld hun laatste beetje eigenwaarde afnemen. Een droom voor de koning zou kunnen zijn dat hij het vaderland van zijn vader en grootvader zou oproepen het homohuwelijk toe te staan. Ze droomden namelijk van die geweldige dag dat ze uiteindelijk elkaar het “ja woord” zouden geven. Welvarende zogenaamde vrije westerse naties als Duitsland waarin dat nog steeds niet mogelijk is, of Frankrijk waar duizenden de straat op gaan om te protesteren als hun regering het voornemen daartoe uitspreekt, maken wel deel uit van die zogenaamde liberale en sociale Europese Unie.

Zou het niet een koninklijke droom zijn om de rechten en plichten in Europa overal te stroomlijnen, zodat die veelbelovende baan van een Spaanse student niet met het, door een noord Europese International met een brievenbus in Amsterdam goedkoop geprivatiseerde opgekochte, bedrijf verdwijnt naar een land op de andere kant van de wereld?

Zou het niet koninklijk zijn als die Portugese bejaarde weer werd bevrijdt uit het kamertje waarin hij zit opgesloten bij zijn kinderen, alleen omdat de 135 Euro ouderdom uitkering meer dan de helft van het maandelijkse inkomen van het gezin vertegenwoordigd, en ze hem daarom uit het verzorgingstehuis hebben gehaald?

Zou het niet koninklijk zijn om de begeleiding van zo’n autistische jongen, die staat voor zoveel gehandicapten, mogelijk te blijven maken zodat het leven leefbaar blijft, ook voor zijn ouders en omgeving?

Nee, aan de liefde voor elkanders ellende en armoede viel geen koninklijke oplossing meer te bedenken. Zelfs een warme kamer, een vers brood en wat elektriciteit was te veel gevraagd, de consequentie van te weinig empathie, te weinig ervaring, ontbrekend inlevingsvermogen en cijfermatige benaderingen van complexe vraagstukken die slechts op te lossen zijn met een wat eerlijkere verdeling, harmonische gedachten en compromis bereidheid. Samen naar de hemel, de uiteindelijke uitweg, die de nieuwe Paus waarschijnlijk veroordeeld, maar och die autoriteit heeft allang zijn geloofwaardigheid verloren. Goud, pracht en praal voor het instituut, tot zelfmoord gedreven gelovigen. Ja, Koninklijk lijkt het wel, buigende onderdanen uitgeknepen door de elite. Toch hoop ik dat de droom voor onze toekomstige koning dichter bij de realiteit van de alledaagse beslommeringen ligt. Die onbekommerde luxe en voorkeursbehandelingen heeft hij tenslotte al.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV