Doorgaan naar hoofdcontent

Ruggengraat en ellebogen

Het gaat over de ontdekking van je doorzettingsvermogen, als pelgrim kom je in oog in oog te staan met de sterke van je wil en de bereidwilligheid van je geest om ontberingen ondergeschikt te maken aan het uiteindelijke doel. Wereldverbeteraars laten zich niet ontmoedigen door tegenwerking van de heersende macht en storten zich met overgave in het activisme. Een sterke ruggengraat voorkomt het aanvaarden van de verleiding om aangeboden penningen te accepteren.

Een bedevaart of pelgrimage is een reis naar een bedevaartsoord of hoger doel dat een bijzondere betekenis heeft binnen een religie of overtuiging. Misschien is het een plaats verbonden met een heilige, een plaats van openbaring, of zelfs een bovennatuurlijk wonder. Redenen voor het ondernemen van zo'n bedevaart zijn vaak de zoektocht naar een hogere waarheid, God of het leven zelf; om respect te betuigen; om inspiratie te verkrijgen; om tot bezinning te komen; om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan, of gewoon om andere mensen te ontmoeten. De secularisering van de moderne maatschappij heeft nieuwe bedevaarten en sacrale plaatsen gecreëerd. Graceland, het graf van Jim Morrison in Parijs, het standbeeld van Tito in het Kroatische Kumrovec, het graf van Soekarno in Blitar, de woning van Frans Bauer, of de lege plek waar eens de Twin Towers stonden, worden bijvoorbeeld jaarlijks door vele mensen bezocht. Voor hen is dat een soort van religieus geïnspireerde bedevaart. Hun gedrag, rituelen en verwachtingspatronen verschillen in wezen niet van bijvoorbeeld katholieke bedevaartgangers.

De moderne pelgrim heeft zich ontrokken aan de eenzaamheid van zo'n reis. Met een iPhone op zak blijft de achterban op de hoogte van hun belevenissen en worden hun avonturen wereldkundig gemaakt. Via blogs, filmpjes en zelfs GSM-coordinaten reizen de volgers mee via de sociale medianetwerken. De huidige bedevaartgangers lijkt het meer om aandacht, bewondering en het bewijs van hun moed te gaan, dan om de verdieping in zichzelf. Er is niets mis met de aandacht voor bijvoorbeeld de wielrenners die in de strijd tegen kanker de Alp d'Huez meerdere malen beklimmen. Hun bedevaartsoord ligt boven op die berg en symboliseert precies dat wat een goede pelgrim vertegenwoordigt, ruggengraat. Een pelgrimage om iets onder de aandacht te brengen is soms een mooie vorm van activisme.

Het actie voeren komt vaak voort uit ideologische denkbeelden en het besef dat de realiteit ver van deze ideale omstandigheden verwijderd is. Meedoen aan een internet actie, een eerste kleine donatie aan een goed doel en een eerste deelname aan een protesttocht kunnen uiteindelijk resulteren in het lidmaatschap van een organisatie. Daar lonken de mogelijkheden tot het professioneel actievoerder worden. Net als in het “normale” bedrijfsleven is de piramide opgestapeld richting een hoge kern, waarbij de macht en het geld steeds groter worden. De pelgrimage tegen grootmachten en multinationals die het streven naar een veilige, eerlijke en schone wereld in de weg staan is gedoemd te mislukken bij het gebrek aan ruggengraat.

Hoge heren, op de top van milieu piramides, hebben de eigenschappen van een ruggengraat ingewisseld voor het sterke ellebogen werk. De directies van bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad hebben de uitgangspunten en doelstellingen van hun organisaties verkwanseld voor financiële bijdrages en persoonlijke voorkeursbehandelingen. Hele volken in Zuid-Amerika worden van hun land gejaagd en leven onder de gifwolken van sproeiende vliegtuigjes, die op “milieuverantwoorde wijze” alles kapot spuiten met het in de Vietnamoorlog ontwikkelde verdelgingsmiddel “RoundUp”. Met goedkeuring van het WNF wordt er soja geteeld die genetisch zo is aangepast dat het immuun is voor het gif. Bedrijven als Ahold mogen dan goede sier maken met producten die voortkomen uit deze eerlijk en milieuvriendelijk geproduceerde soja.

Nederland is 's werelds op één na grootste importeur van soja die vooral als veevoer gaat naar de bio-industrie. In Zuid Amerika leidt de productie tot ontbossing, vergiftiging van mens en milieu, en verdrijft het kleine boeren van hun land. De corrupte milieu elite is aangeschoven aan de 'Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja' over criteria die deze industrie een acceptabel groen randje moeten geven. Hieraan nemen vooral de grote producenten, handelaren en industrie deel. Maar dus ook onder andere Solidaridad, een ontwikkelingsorganisatie bekend van Max Havelaar, en het Wereld Natuur Fonds, naast AHOLD en de Nederlandse veevoederindustrie. De Nederlandse overheid steunt de RTRS zelfs financieel. Gentech soja, “Roundup Ready”, bedacht door het chemie bedrijf Monsanto, krijgt van de Ronde Tafel het stempel 'verantwoord', terwijl de ontbossing en negatieve gevolgen voor mens en milieu desastreus zijn. Met zogenaamd ‘ verantwoorde’ soja kunnen bedrijven als soja-gigant Grupo Maggi, supermarktconcern AHOLD, veevoerbedrijven, en nu zelfs de chemiereuzen Monsanto en Syngenta, zich een groen imago aanmeten. Allemaal onder het toeziend oog, en met goedkeuring van het Wereld Natuur Fonds, die daar in de media natuurlijk niets over willen zeggen. Nee, ze zijn bezig met een ouderwetse pelgrimage waarbij je enkel en alleen voor je eigen hogere doel onderweg bent, en waarbij de buitenwereld op gepaste afstand de gevolgen van het ellebogen werk mag ondergaan.

Het slagen van een pelgrimage valt en staat met het bereiken van het gestelde doel. De luxe tot onderbreking van zo'n intensieve reis, wanneer het even tegen zit, leidt bij de moderne bedevaartganger niet tot frustratie en een gevoel van onvoldoende geloof, maar wordt blijkbaar als positieve verworvenheid van hun huidige rijkdom omarmd. De bestuurders bij het WNF zijn tijdens de pelgrimage naar een betere wereld tot de conclusie gekomen dat de zilverlingen te aantrekkelijk zijn om niet te aanvaarden.

Even halverwege een vliegtuig in stappen om elders de ontberingen te ontvluchten en vervolgens op een later tijdstip weer verder gaan, lijdt niet tot het onvolbracht verklaren van het gestelde doel. De wereld rondreizen met om je nek een Jakobsschelp, het gebruikmaken van gastvrijheid, open deuren, het aanvaarden van aangeboden ondersteuning en zorg, zonder de echte overtuiging om het uiteindelijke doel te bereiken maakt je geen pelgrim, maar slechts een zwervende dakloze.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...