Doorgaan naar hoofdcontent

Paniek: Bosbrand

Vanmiddag (zondag) stonden we met bewondering te kijken naar de overvliegende helikopters en hun waterzakken. Bosbrand aan de andere kant van het dal, direct aan het water. Na een 20 over-vluchten lijkt de zaak onder controle en is er weer rust.

Vanavond wordt er plots met luid geschreeuw op de voordeur gebonkt. Verdorie, zitten we net zomergasten te kijken op de TV, worden we weer lastig gevallen, dachten we nog....

Maar bij het open doen van de deur zagen we aan de overkant van het smalle straatje waarin we wonen, de vlammen meters hoog onze kant op komen.
Paniek....waar zijn de paspoorten, wat voor persoonlijke bezittingen kunnen we nog grijpen. De auto staat op een paar meter van de vlammen, snel er in, en achteruit (zoals altijd) snel naar beneden.

Nu hadden we die oude vervallen brandweer wagen wel zien staan naast ons dorpshuis, maar we hadden nooit gelooft dat die operationeel zou kunnen worden ingezet. 2 minuten later kwam hij echter al de straat in en begon op de plek bij het dichtbijstaande huis te blussen. Gewoon mensen uit het dorp.

Tegelijkertijd met mijn buurman kom ik naar de straat met mijn lullige tuinslangetje. Eerst gaat het nog wel, we hebben slechts 500 liter water op reserve, en met behulp van de pomp was dat net genoeg om het brandende gras te blussen. Daarna hebben we nog een uur met een klein straaltje de straat en onze huizen nat gespoten. De toegestroomde menigte heeft met behulp van de oude brandweerwagen het enigste huis aan de 'verkeerde' kant van de straat kunnen beschermen.

Na een half uur kwamen de echte mannen met hun apparatuur uit Fereira do Zêzere. Nu pas blijkt hoe groot het oppervlak van de brand eigenlijk is. In een vlaag van egoïsme heb je even alleen oog voor je eigen huis en daarna dat van de buren. Maar aan de overkant van het dal wonen natuurlijk ook mensen, en die hebben de zelfde problemen en angsten. Gelukkig is de zaak nu onder controle. Om 23.00 uur staan we met onze straatgenoten nog na te praten. Onze auto moet maar even op een andere plaats geparkeerd worden. De één is vol passie boos over wat er is gebeurd. De buurman beschuldigd criminelen van brandstichting, een ander buurvrouwtje van ver in de 80, staat nog te beven. En eerlijk gezegd, wij zijn er gewoon stil van. Realiserend dat je, als het er op aankomt, weinig hebt in te brengen.

Eén ding weten we zeker. Van slapen zal vannacht geen sprake zijn. Iedere keer toch even de straat op, en kijken of alles nog donker is. Morgen bij daglicht zullen we de schade pas echt kunnen zien. En hoe je die paniek nu weer uit je lijf krijgt?
Misschien dat we wel eens kunnen bekijken hoe we ons steentje kunnen bijdragen die oude brandweer wagen, die blijkt van levensbelang voor een afgelegen dorpje als het onze.

Reacties

  1. Jemig zeg. Pas goed op jullie zelf. Sterkte de komende tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tjonge wat naar zeg. Dat blijft voorlopig nog wel in je systeem zitten. Ik hoop dat alles goed blijft gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat moet dat eng geweest zijn.
    Gelukkig is het goed gegaan.
    sterkte van ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat zul je geschrokken zijn.
    Hoop dat de branden geblust zijn en dat de schade meevalt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. aiai wat angstig....., ja op zo'n moment besef je dat vuur allesverslindend is....
    toch een goed nacht gewenst en het idee mbt de plaatselijke brandweer is wellicht niet zo gek...
    sterkte allemaal....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nat houden die boel!! Kon acht jaar geleden de branden in de buurt van Silves zien vanuit mijn tuin. Het is angstaanjagend! Gelukkig is het vuur op tijd gekeerd. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV