Doorgaan naar hoofdcontent

Voor iedereen een persoonlijke politicus?

Hoe groot moet de versnippering in het politieke land van meningen zijn, om ieder individu tevreden te maken? Zouden de bestaande partijen zich niet meer moeten oriënteren op de standpunten van al die kleine groeperingen? Vaak zijn de nieuwelingen gebaseerd op slechts één standpunt en komen alle andere zaken op een tweede plaats. Het lijkt dus simpel, de “ouderwetse partijen” hoeven enkel een standpunt te verwoorden over die onderwerpen. De ene partij zal het als een interessant standpunt aannemen, de andere het voorstel verwerpen. Op die manier valt er dan te kiezen, en verdwijnt de behoefte aan nog meer enkelvoudige standpunt partijen.

Neem nu de Internet Partij NederLand (IPNL). Deze partij heeft zich voorgenomen de meest democratische partij van Nederland te worden. Iedere Nederlander kan het hele jaar door een stem uitbrengen op aangemelde onderwerpen. Was dat niet het uitgangspunt van Rita Verdonk? Door middel van deze burgerparticipatie denkt de partij zo'n miljoen vaste stemmers te krijgen. Als dat lukt, is het natuurlijk een mooi alternatief voor het mislukte referendum. Wat te denken van de Piratenpartij, die in Zweden al meer dan drie jaar bestaat, en in Duitsland ook aan de verkiezingen meedeed. Met speerpunten als bescherming van burgerrechten zowel online als offline, hervorming van auteursrechtwetgeving en hervorming, en zelfs afschaffing van patenten. Vooral de zoektocht naar een alternatief voor farmaceutische patenten zou binnen bestaande sociale partijen toch op positieve reacties kunnen rekenen. Vooral met het oog op de derde wereld landen kunnen mensenlevens worden gered, innovatie worden bevorderd en geld worden bespaard.

Dat sommige nieuwe bewegingen dichter bij de huidige politieke partijen staan, blijkt wel uit de zogenaamde vernieuwing van Communistische Partij Nederland (NCPN) die al bestaat sinds 1992. De partij geeft zelf dan wel aan dat zij verschillen van de andere partijen, maar hun doelstellingen liggen toch dicht tegen de SP standpunten. De NCPN streeft naar een socialistische maatschappij zonder uitbuiting en onderdrukking, zonder onrecht. Ook de idealen van vrijheid, democratie, de strijd voor zelfstandigheid en gelijke rechten voor vrouwen, en strijd voor herstel van het natuurlijk milieu hoog staan in het vaandel. Maar dat geldt hopelijk ook voor de gevestigde partijen. De NCPN heeft in Noordoost Groningen lange tijd invloed gehad en zelfs raadsleden en wethouders geleverd in de van oorsprong communistische bolwerken. Dat hun ideeën best sympathiek overkwamen kan men niet ontkennen, maar het heeft slechts geleid tot een nog verder verval van de gemeentes waarin ze actief waren.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni werd ook “Heel Nederland” opgericht. De partij vindt dat mens en maatschappij centraal staan. Met betaald verlof bij moeilijke omstandigheden, een vertrouwenspersoon in een wijk of dorp en het verbeteren van de infrastructuur, het terugbrengen van de leerplicht leeftijd naar zes jaar, een basisinkomen voor één ouder, zodat het kind tot het vierde levensjaar vier dagen per week kan thuisblijven. Partijen als de SGP en de CU zouden daar toch hun sympathie voor kunnen uitspreken. Heel Nederland is van mening dat drugs gebruikt mogen worden zolang er geen gevaar is voor de gezondheid en keuzevrijheid, een standpunt dat ook door progressief links uitgedragen zou kunnen worden. Net zoals het indammen van dure overheidsprojecten. Het opvallende van al deze nieuwe partijen is dat ze standpunten bijeen brengen die binnen bestaande partijen juist onverenigbaar zijn. Gelukkig zijn er ook nog nieuwe groeperingen die beseffen dat ze het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden zoals “Ik Stem Voor Nederland” en “Stemdirect” die er achterkwamen gelijke uitgangspunten, principes en doelstellingen te hebben, en daarom nu samen als één lijst gaan. Als macht, religie en individuele trots niet als obstakels zouden worden gebruikt, als het los laten van partijbeginselen als inruil voor regeren plaats zouden maken voor standvastigheid, zou Nederland het afkunnen met slechts enkele partijen.

De tendens is helaas het omgekeerde. De verschillende stromingen binnen de huidige partijen zorgt voor meer onrust dan gewenst. De VVD is inmiddels gesplitst in rechts, rechtser en rechtst. Binnen het CDA rommelt Katholiek weer Protestant door de partij. Binnen Groen-Links worden meerderheidsstandpunten door de fractievoorzitter naast zich neer gelegd. De Partij voor de Dieren wordt getrakteerd op haantjesgedrag onder de leidende vrouwen. Nederland zou het afkunnen met slechts een paar partijen. Met het achterwege laten van al die individuele ego’s zouden we een veel duidelijker politiek landschap kunnen hebben. SPvdA, PVVD, GLD66, CDAU, of iedere andere combinatie met het CDA, (want die koers hangt af van de coalitie partner) en misschien wat splinterpartijen. Met een kiesdrempel van 5 of 6 zetels zouden kleine extreme groeperingen vanzelf verdwijnen. Hoe sympathiek sommige kleine fracties ook zijn, het maakt Nederland uiteindelijk onbestuurbaar.

Reacties

  1. Tijd voor herziening van het actieve en passieve kiesstelsel zoals ik op (link) heb geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. (aanvulling)

    Dat er zoveel partijen zijn is op zich het ergste niet. Het is pas erg dat die splinters in de kamer komen met bijvoorbeeld 2 zetels en daar door een stabile coalitie bijna onmogelijk maken.

    Bobojo Apeldoorn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daar ben ik het mee eens. Misschien een eerste en tweede ronde in de verkiezingen. Of wij dat nog gaan meemaken is een tweede.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vraag me niet wat de reden is (want daarover valt niet te communiseren) maar dit is al weer de 5e inbreng die bij WUZ van de telegraaf is verwijderd. Zelfs een genuanceerde gedachtengang is waarschijnlijk te erg voor de vrijheid van meningsuiting bij de telegraaf. onbegrijpelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Van dat hele WUZ had ik zelfs nog nooit gehoord. Uit hun voorwaarden o.a.:

    ==WUZ.nl is een sociale nieuwssite gericht op buurtjournalistiek, geen forum!==

    Buurtjournalistiek dus. Tsja, wie zich daarvoor interesseert, zal het wel dè uitkomst zijn. Maar zelfs dan is het geen forum dus.

    ==Artikelen die hier niet aan voldoen kunnen worden verwijderd. Hierover is geen correspondentie mogelijk==

    Hallo, dat gaat wel heel ver zeg. Je mag toch wel een beetje uitleg verwachten? Al was het alleen maar om ervan te leren hoe die moderatoren tot hun oordeel komen.

    Als ik jou was, dan zou ik het daar voor gezien houden en al je moeite hier investeren. Ga een beetje meer netwerken, door bij anderen ook te reageren. Dan word je heus wel verder ontdekt. En hoewel ook hier de moderatie niet helemaal je van het is (oei, zo'n opmerking mag bij WUZ al niet eens, las ik), kan je een artikel toch wel ietsje uitdagender opstellen hoor.

    Groet

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV