Doorgaan naar hoofdcontent

Kiesrecht, en toch weer niet.

En nu de eerste Tweede Kamer verkiezingen na mijn vertrek uit Nederland.
Ik mag stemmen, ja zeker, er zijn geen belemmeringen van technische aard, die mij er van zouden weerhouden om ook deze keer mijn keuze kenbaar te maken. Via een registratie bij de Gemeente Den Haag, wat formulieren en legitimatie wordt mij de mogelijkheid geboden om via brief te stemmen.

Maar de vraag is natuurlijk, wil ik dat wel?
Technisch bezien ligt er niets in de weg. Toch voel ik de belemmeringen van ethische aard. Ik ben Nederland tenslotte ‘ontvlucht’ vanwege de hopeloosheid van de politiek. Ondanks het feit, dat ik de gang van zaken in Nederland nog gepassioneerd volg, heb ik me door te vertrekken ‘ontkoppeld” van de complexe samenleving der lage landen. Vele met mij zijn naar elders vertrokken maar behouden een gevoel met hun geboortegrond. Je hebt dan nog steeds stemrecht en zou daar normaal gesproken ook gebruik van moeten maken.

Voor de Europese Verkiezingen vind ik het stemmen via Nederland legitiem. Je stemt tenslotte vanuit een ander Europees land, en daarmee bestaat de zin op invloed, hoe klein ook, te hebben. Ik ben echter tot de conclusie gekomen dat Nederlanders die ‘voorgoed’ naar elders zijn vertrokken, zich niet moeten mengen in de keuze van de achterblijvers. Geen enkele uitkomst zou mij nog kunnen bewegen om terug te keren, en daarom is mijn stem van geen enkel belang. Je krijgt tenslotte een heel andere kijk op de situatie vanaf een andere plek op de wereld. Zaken die in Nederland belangrijk lijken, hebben op internationale schaal geen enkele invloed of betekenis. Met een wat afstandelijke blik kun je dat zien, maar als je met je neus boven op de feiten zit, en dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen, is de insteek van je keuze waarschijnlijk anders. Ik voel me dus niet geroepen om met mijn stem inbreuk te maken op de zelfstandige beslissing van de mensen die met de uitkomst moeten leven. Ik vind dat andere “landgenoten” in den vreemde, daar ook eens over moeten nadenken. Natuurlijk, als je tijdelijk in het buitenland bent, en na enige tijd weer terug gaat, is het legitiem om ook invloed te willen hebben bij de beslissingen. Je wilt tenslotte terug naar een land waarin jou politieke overtuiging ook vertegenwoordigd wordt.

Ik zal de aankomende verkiezingen met veel interesse volgen. Ik schroom me niet om me te mengen in de discussies die op diverse forums verschijnen, en heb zelfs een uitgesproken mening. Ik voel me een Europeaan en zou het liefst zien dat we in de toekomst de zelfde rechten en plichten in heel Europa hebben. Een EU zonder grenzen, invoerrechten, verschillende wetten, absurde regels en dergelijke. Een Europa waar het iedereen vrij staat zijn of haar eigen domicilie te kiezen en verzekeringen en diensten te gebruiken zonder daarbij aan een land gebonden te zijn. Mijn stemrichting is daarmee bepaald, omdat ik de nadelen van de versplintering dagelijks ondervindt. Het is duidelijk dat mensen die veel rondreizen, elders op de wereld gaan wonen en zich telkens weer opnieuw weten aan te passen aan de lokale situatie, minder nationalistisch ingesteld zullen zijn, dan andere die met hart en ziel vasthouden aan hun geboortegrond. Daarom is het niet aan mij, om deel te nemen aan de beslissingen van mijn voormalige landgenoten. Zij moeten leven met de gevolgen van hun keuze, en moeten die daarom alleen al zelf maken.

Reacties

  1. Zo algemeen zou ik het niet durven stellen. Er zijn vele duizenden en duizenden NL emigranten die wel degelijk nog steeds met NL te maken hebben en voor wie het belangrijk is wie en welke partij in de regering komt. Kijk, als je jonger bent dan 65 jaar en je gaat in een ander EU land werken en bouwt een wettelijk pensioen op in je woonland, dan ben je inderdaad van NL af als je ook na je pensioen in fat land blijft wonen. Ook ben je van NL af als je naar een land gaat buiten de EU, waar NL op dit punt geen verdrag mee heeft. Maar anders ben je nog wel degelijk met NL verbonden. na je 65e jaar krijg je namelijk je wettelijke ouderdomspensioen ( AOW) en sinds de invoering van de ZVW vindt NL dat zij bepaalde financiele rechten kan laten gelden, die er voordien niet waren. misschienheeftnu er nu nog geen hinder van, maar voor de gepensioneerden in NL heeft ons land een financiële Berlijnse muur geplaatst. Emigreren is voor velen in deze bevolkingsgroep zo duur geworden dat het voor hen vrijwel onmogelijk is gemaakt. Het Europese Hof van Justitie houdt zich momenteel met deze zaak bezig

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Genoeg van, dank voor jouw inzending. Ik ben het inhoudelijk niet met jouw zienswijze eens echter meningen kunnen verschillen. Zolang je nog een NL-paspoort hebt behoud jij je rechten echter ook jouw plichten. Ik heb trouwens het gevoel dat potentiële kiezers die in het buitenland wonen passief geweerd worden. Eerst moet je naar de Burgemeester van 's-Gravenhage schrijven om toestemming te krijgen om te mogen stemmen, daarna krijg je formulieren teruggestuurd om te kunnen stemmen welke formulieren dan weer naar Den Haag teruggestuurd moeten worden en dan maar hopen dat alles goed gaat....... Kan dit nu echt niet anders geregeld worden in deze tijd van electronische communicatie? Een belastingaangifte gaat toch ook via Internet dus wat let ons? Waarom makkelijk als het moeilijk kan is kennelijk het credo van de Verkiezingsraad

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Correctie zin: Misschien heeft u er nog geen hinder van, maar voor de gepensioneerden met een kleine beurs heeft NL een Berlijnse muur om ons land geplaatst. Emigreren is voor hen een kostbare zaak geworden. De superrijken zullen altijd wel kunnen emigreren, no problem. Maar NL heeft liever dat de pensioengelden in eigen land worden uitgegeven dan in het buitenland.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mensen verschillen heel veel van elkaar. Een hele goede bekende van ons ging na zijn universitaire studie naar het buitenland en gaf daarbij te kennen geen belangstelling meer te hebben voor het volle Nederland. Ook als hij niet meer werkt keert hij niet terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik, kom ook absoluut niet meer terug!!, als je eenmaal de vrijheid hebt "geproeft" van buiten NEE-derland leven met heeeeeel vriendelijke mensen om je heen, en die NIET zoals de NEE-derlander het ALTIJD beter weet en kan!! met zijn mond!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik denk dat emigreren voor een ieder mogelijk is als zij ten minste niet alles hebben opgemaakt wat zij in de jaren ervoor hebben verdient.Ten tweede vind ik als je een paspport heb en het maak niet uit van welk land dan mag je stemmen voor dat land. Maar heb je tweepaspoorten dan moet men beslissen voor welk land je gaat stemmen en dat is een eenmalige keuze die vast gelegd moet worden. Hret kan niet zo zijn dat je twee heren kan dienen . Dus eenmaal stemmen en niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV