Doorgaan naar hoofdcontent

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving.

Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloofsovertuiging in een zondagsrust, maar dringt die niet op aan anderen die tegengestelde belangen behartigen.

De discussie die in de Nederlandse gemeenten weer oplaait lijkt, vanuit een standpunt tweeduizend kilometer verder op, een prehistorisch meningsverschil als gevolg van een tijd waarin de kerk nog de staat bestuurde. Een minister van Economische Zaken, die met droge ogen, schaamteloos lokale bestuurders dwingt tot een systeem van concurrentie vervalsing. De bevriende winkelier van de wethouder mag open op zondag, zijn collega niet. Het aantal openingen gerelateerd aan inwonersaantal, beperkt het democratisch gehalte en werkt corruptie in de hand. Iedereen gelijke rechten, met als resultaat dat een winkelier zelf bepaald of hij z’n winkel open doet of dat hij naar de kerk gaat. Of in het andere geval verlaten we het principe van scheiding tussen staat en kerk, en bepaald laatst genoemde de normen en waarden. Ieder bedrijf op zondag dicht, inclusief restaurants, pretparken e.d. De Tour de France houdt het komende jaar een rustdag op zondag, en draaft niet door het Zeeuwse landschap, de voetbal competitie wordt uitsluitend nog op vrijdag en zaterdag afgewerkt.

We halen op zondag alleen nog onze boodschap in de kerk, waarin we in het overtuigde winkelwagentje onze normen en waarden met korting inladen. Respect voor andermans vrijheden, overtuigingen en belangen kun je onderweg naar huis uit de lucht proberen te filteren, die vervuilt is met vertroebelde belangen van een democratisch verkozen regering, die op haar beurt, alleen de zondagse boodschappen tot de waarheid heeft verkozen.

Net als mijn dorpsgenoten geniet ik van de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ik mijn boodschappen doe. Als het gedruppel van een lekkende kraan me irriteert haal ik op zondagavond bij de bouwmarkt een nieuw rubberen ringetje, en haal op de terugweg nog heerlijk wat lekkers bij de bakker, zodat ik tijdens de herhaling van Nova nog iets lekkers bij de koffie heb. Maar dan is het theoretisch gesproken natuurlijk al maandag morgen!

Reacties

  1. Alqueidao Portugal11 januari 2010 om 16:03

    Alleereerst is het verschil tussen W.A. en "Genoegvannderland" dat laatstgenoemde geen "stulpje" aanhoud in Nederland, en zeker niet met een "hoop geld" is vertrokken. Waar haal je in Nederland als kleine zelfstandige in "Godsnaam" een hoop geld vandaan? (Tenzij je geen problemen hebt met criminele zaken). Er moet hier dus door deze emigrant gewoon gewerkt worden voor de centen. De bevolking op het platteland, is helemaal niet armoedig, en hoeft ook niet te werken voor hypotheek, flatscreen, laptop, Iphone of andere onzin. Het varken ligt in het hok, de groenten groeien o eigen land, over fruit is helemaal niets te klagen. Verwarmen doen we met de houtkachel enz. Bovenstaande heeft helemaal niets met economische redenen te maken, het gaat om een principe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blijkbaar is Willem-Alexander niet de enige die met hoop geld een bestemming kiest , waar de bevolking ZO armoedig is, dat ze wel zeven dagen per week, meer dan 8 uur per dag MOET werken om te overleven. Ik zie niet in , in welke mate dit , zoals de auteur van dit stukje suggereert, een voorbeeld voor ons land zou moeten ,of kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. inderdaad bertje eindhoven. Ik zou niet willen dat wij hier 7 dagen p/w 24p/d opengaan. Dit omdat het personeel in de detailhandel altijd het bokje is. Ik ben gestopt met in de detailhandel werken omdat mijn sociale leven naar de kloten ging in de december maanden. Meer en vaker open. Dagen van 10 uur achtereen werken is dan heel normaal. Nee hoor, blijf hier alsjeblieft lekker dicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Alqueidao Portugal11 januari 2010 om 16:06

    @ Nikster77; "Genoegvannederland komt oorspronkelijk uit Groningen (Nieuweschans), en heeft daar 15 jaar als kleine zelfstandige het hoofd boven water gehouden. Het gaat er niet om dat je "Moet", maar of je dat zelf mag beslissen! Ik heb liever op een andere dag vrij, dan de zondag.....en ik wens niet door één of andere overtuiging te worden afgehouden van de mijne.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Nikster, Personeel in de detailhandel is inderdaad vaak het bokkie, maar dat geldt ook voor verpleegkundigen, artsen, buschauffeurs, taxichauffeurs, brandweerman, agent, ambulancepersoneel, net als medewerkers van de plaatselijke snackbar. Nederland loopt qua 24uurs economie achter, net als met veel andere zaken. Als ik het geld had om te emigreren dan zou ik dit land ook achter me laten met alle betuttelende regeltjes, het gegraai en gestress. Het gras is elders niet altijd groener, maar het groeit wel een stuk lekkerder in de zon.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook hier in Roemenie zijn winkels laat en zelfs 24 uur geopend, dat kunnen sommigen zielig vinden, maar ik niet. Zij kiezen een beroep en de ondernemer is vrij om zijn winkel o.i.d. te sluiten wanneer hij dat wil. Trouwens Roemenie is stijf Orthodox, maar ook 's zondags is alles open!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Genoeg van Nederland, van mij krijgt u een punt. Dat gezeur over 7 dagen per week werken. Het zijn vaak mensen die zelf niet in die branche werken die daar over zeuren. Zelf heb ik er geen problemen mee en de verdeling van je vrije dagen komen gewoon anders te liggen. De kleine zelfstandige zonder personeel kan dan misschien niet mee gaan in de ruimere openingstijden. Die moet bekijken of zijn kwaliteiten als kleine zelfstandige zodanig zijn dat men hem gewoon op andere dagen blijft bezoeken. Ik zal zelf niet snel de kaasboer links laten liggen op maandag omdat hij zondags gesloten is. Maar omdat ik ook onergelmatige tijden heb is het heerlijk om op zondag bijvoorbeeld verf te kunnen kopen of mijn wekelijkse boodschappen te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben voor opening van winkels op zondag, maar alleen als het personeel vrijwillig op zo'n dag werkt. Maar dit gelooft natuurlijk geen mens. Ook al zal het formeel geen reden tot ontslag mogen zijn, wordt personeel dat weigert op zondag te werken er uitgewerkt. Kortom: er zal van een vrije keuze geen sprake zijn. Ik neem aan dat de voorstanders van koopzondagen zelf niet op zondag hoeven te werken

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heb ook een appartement in centraal Londen. Daar zijn de supermarkten het hele jaar door open. Alleen op kerstavond en oudejaarsavond sluiten ze om 20 uur. De overige 363 dagen van 6 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts. Alleen alcohol slechts van 8 uur in de ochtend tot 23 uur. Wel net zo handig......

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri