Doorgaan naar hoofdcontent

Miljonair zijn zonder taboe

12 December 2008

Veertig tot vijftig actievoerders hebben zich donderdagavond verzameld voor de deur van de Miljonair Fair. Dat is een beurs in de Amsterdam Rai waar de 'top van de internationale luxe-industrie' exclusieve producten en diensten aan de man probeert te brengen. De demonstranten vinden het niet kunnen dat mensen 'van gekkigheid niet weten wat ze met hun bergen geld moeten doen, terwijl miljoenen niet-miljonairs zich grote zorgen maken over de gevolgen van de economische crisis'.

Het is natuurlijk ook opmerkelijk dat een evenement als de Auto Rai noodgedwongen moet inkrimpen, de voedselbanken groeien, de reisburo's minder of goedkopere vakantie reizen verkopen en de Lidl er voor moet zorgen dat we van een klein budget toch nog een leuke kerst kunnen vieren. De crisis heeft geen enkel effect op het uitgavepatroon van de aller rijksten. Ondanks de aandelen keldering blijkt er genoeg geld onder de miljonairs te zijn.

De demonstranten van acht organisaties, waaronder de SP Amsterdam en de bijstandsbond, vinden dat die 'absurde tegenstelling schreeuwt om protest'. Ze menen dat de rijken de crisis moeten betalen. Daarom staan ze met spandoeken, fluitjes, potten en pannen voor de deur van het 'shoppingparadijs voor de levensgenieter'. Volgens de actievoerders zouden de 'rijken' meer belasting moeten betalen waarmee de getroffenen van de crisis geholpen zouden kunnen worden. De miljonairs zijn er natuurlijk ook aardig op vooruit gegaan de afgelopen jaren. Mensen met een minimum inkomen betalen nu een voor hun enorm bedrag aan ziektekosten verzekering, alleen maar om de rijksten te ontlasten van een inkomensafhankelijke verzekering.

Pamela Anderson (het toverdoosje van Hans Klok) opent de Millionairs Fair in Amsterdam. Ze heeft een briefje aan de koningin geschreven waarin ze haar hoop uitspreekt dat bij haar volgende bezoek aan Nederland er geen bontfokkerijen meer zullen bestaan. Een aardig idee, maar in de jetset waar zij nu rond hangt voelt ze zich klaarblijkelijk thuis. In haar openingstoespraak zal ze het clubje rijken aanspreken op het dragen van bont. In die kringen is dat namelijk nog steeds geen taboe..

Pamela, die al jaren strijdt voor de rechten van dieren namens organisatie PETA, schrijft: “Hare Majesteit: Ik vind het hartstikke leuk om Nederland te bezoeken deze week, niet alleen vanwege de charme van het land maar ook vanwege de progressieve houding jegens twee onderwerpen die me aan het hart gaan: seks en dierenrechten. Deze twee onderwerpen overlappen elkaar als het om bont gaat: want niets heeft minder seksappeal dan een bontjas. Ik vind het geweldig om van PETA en Bont voor Dieren te horen dat Holland verschillende vormen van bontfokkerij heeft verboden en ik hoop dat hetzelfde gaat gebeuren met alle vormen van pelsdierhouderijen. De meeste inwoners van Nederland zijn tegen het dragen van bont, en een ban op bontfokkerijen zou een grote inspiratie zijn voor andere landen en dierenliefhebbers over de hele wereld. Ik hoop dat mijn aanwezigheid bij de Miljonair Fair mensen zal aanmoedigen zich te realiseren dat je een ‘look that kills’ kunt creëren zónder te moorden en dat niemand praktijken als het vergassen, wurgen of het electrocuteren van dieren moet steunen. Al helemaal niet voor het verkrijgen van een luxeartikel.

Ik hoop dat ik tijdens mijn volgende bezoek aan Nederland een totale ban op bontfokkerijen kan gaan vieren.

Met vriendelijke groet,

Pamela Anderson.”

Bont voor Dieren zegt dat de brief echt is geschreven door Pam. Een woordvoerder vertelt: “Ze heeft er erg haar best op gedaan en wilde haar punt goed duidelijk maken. Wij wilden de Miljonair Fair dan ook vragen om wat aandacht te besteden aan dit onderwerp, maar daar bleek geen animo voor…”

Nee, miljonairs die zo'n beurs bezoeken kennen helemaal geen taboe. Slechts hun vermogen is heilig, verder niets. In de wereld van Harry Mens bestaat de uitdrukking zelf reflexie helemaal niet. Er is niets op tegen om veel geld te verdienen. Iedereen heeft de drang naar een zo goed mogelijk leven. Maar vroeger bracht geld ook verantwoordelijkheden met zich mee, daar is sinds jaar en dag geen animo voor te vinden. Natuurlijk is het systeem zo bedacht dat er ook belasting wordt betaald, maar in de praktijk betaald een miljonair procentueel veel minder dan een arme sloeber, die dagelijk in het distributie centrum van Albert Heijn of Blokker al die onnodige producten loopt te verdelen.

Sinds de komst van de Euro zijn in een paar jaar tijd bijna alle antiekbeurzen verdwenen in Nederland. Veel kleine handelaren moesten noodgewdwongen stoppen met hun beroep. Opvallend is dat, daar waar nog hele dure zaken verkocht worden, alles bij het oude blijft. De Tefaf, de Miljonairs fair en een paar andere evenementen gaan nog steeds perfect, er zit zelfs groei in de markt. Het valt dus op dat zelfs de 'kleinere' rijken aardig aan het bezuinigen zijn. De nieuwe rijken in Nederland zijn geen Nederlanders, dat zijn over het algemeen Russen. De nieuwe rijken zijn dus ook geen hardwerkede mensen die zich "omhoog" geworsteld hebben in het bedrijfsleven, maar hun geld elders door onderdrukking en criminele activiteiten hebben verkregen. Justitie is tegenwoordig zo vóór digitale registratie......Ik zou alle bezoekers maar eens registreren en onderwerpen aan een onderzoek. Ik denk dat de overheid het te kort aardig kon weg werken als ze beslag zouden leggen op al deze illegaal verkregen weelde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo