Doorgaan naar hoofdcontent

5 Januari 2014; Twee doden, een uitzichtloze situatie, een bankenunie en nationale rouw.

En dan wordt je wakker op 5 januari. De nacht ervoor stond in het teken van Duitse krimi's en duurde derhalve tot aan het ochtendgloren. Het ongemerkt verstrijken van de ochtend komt mede door de donkere wolken en de waterige nevel die de heuveltop waarop we wonen onttrekken van de rest van het landschap. Na een nacht van blote rondborstige dames die hun chat kwaliteiten aanbieden via reclameblokken die net zolang duren als de episodes van “Lasko, die fausten von God”, waarin een Duitse monnik, met de vaardigheden van Bruce Lee, menige ontvoering, diefstal en moord oplost, blijkt de compensatie voor het nachtbraken tot 11 uur te duren. Het ontwaken gaat gepaard met een bericht op de radio. Drie dagen van nationale rouw. Wie is er dood, wat is er gebeurd? Is de president vermoord? Is Lissabon weer verwoest door een aardbeving? Is Portugal Failliet? De Portugese verslaggever spreekt in een tempo waarin het voor een half-wakker brein onmogelijk is om synchroon te vertalen, laat staan te begrijpen.

We doen, wat we meestal doen, als de nieuwsgierigheid het wint van de onverschilligheid. Koffie, sigaretje en achter de laptop om uit te vogelen, wat er aan de hand is. Het valt mee. Er blijkt een voetballer dood te zijn. Nee, geen Portugees maar ene Eusébio da Silva Ferreira uit Mozambique. De Portugezen schijnen deze man, product van hun koloniale verleden, hebben ingelijfd als nationale volksheld. De televisie, de internetsites, Twitter en Facebook lopen over met fabuleuze feiten over deze voetballer. Zo scoorde hij 733 keer in 745 wedstrijden. Volgens de Portugese voetbalkenners was hij net zo goed, of misschien wel beter, dan Cruijff, Maradona en Pelé, in wat voor belangrijks ze dan ook gepresteerd hebben. Voor ‘zijn’ club Benfica scoorde hij van 1960 tot 1975 ruim één keer per wedstrijd: 317 keer in 301 wedstrijden en dat schijnt een geweldige prestatie te zijn die de wereld heeft veranderd.

Gisteren galmden de klokken van de basiliek door het dal. Een dorpsbewoner had de moed, na 85 jaar, tot leven opgegeven. Een simpel papiertje met een aankondiging van de begrafenis werd op de deur gespijkerd, in het café verzamelden de oude kereltjes die op zonnige dagen het bankje voor de kerk bezet houden, om een aquadente* te nemen op hun overleden kompaan. Zijn nazaten zijn geïnformeerd en kunnen hopelijk op tijd in hun geboortedorp zijn om de teraardebestelling bij te wonen, want die is volgens de traditie al morgen. Het is 2014 en je kunt je maar moeilijk voorstellen dat de overledene nooit de luxe van een inpandig toilet of badkamer met warm water heeft gekend. Maar toch is dat hoe hij zijn leven leidde. Eén spaarlampje boven de tafel, geen TV of koelkast, geen verwarming. Slechts een hout gestookt fornuis, dat tevens dienst deed als bron voor wat warmte en heet water, zo'n stukje nostalgie dat tegenwoordig niet mag ontbreken in de kookbeleving van een moderne keuken en derhalve naast de inductiekookplaat ongebruikt staat te pronken. Nee, geen 3 dagen van gemeentelijke rouw voor hem, sterker nog het lijkt een opluchting, een bevrijding en een oplossing voor ophanden staande problemen. Je moet dood gaan voordat je echt hulpbehoevend wordt, zeker in een land waar verzorgingshuizen een zeldzaamheid zijn en voor minder bedeelden sowieso onbetaalbaar. Het zorgen voor je ouders lijkt een verdwijnende traditie. Niet omdat de kinderen die verantwoording niet willen dragen, maar gewoon door het gebrek aan financiële middelen. Overleven gaat in de huidige economie alleen als beide ouders samen 3 baantjes hebben, een hulpbehoevende oudere is een belasting die, zonder hulp van buiten, niet te verhapstukken is. Mantelzorg noemen ze dat in Nederland, maar hier, op het platteland van Portugal, is het al een luxe om een hemd te dragen.

Eenzame ouderen sterven letterlijk een hongerdood, de armste gezinnen halen hun ouders in huis om hun inkomen aan te sterken met de 135 euro AOW. Af en toe wordt er een demente bejaarde bevrijdt uit een vergrendeld donker achterkamertje waar ze moeten vertoeven zolang de kinderen naar hun onderbetaalde werk zijn. Mensonterende situaties. De burgemeester van Porto was vorig jaar al in juni door zijn ondersteuningsbudget heen voor de armen. Menigeen onderneemt een pelgrimage naar Fatima, maar daar komen ze slechts opgehoopte Katholieke rijkdom tegen.

Portugal heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Niet voor al die slachtoffers van de uitzichtloze situatie veroorzaakt door criminele bankiers. Niet voor die oude man die eenzaam stierf in zijn koude huisje. Niet voor die kinderen die met een lege maag naar school gaan. Niet voor die gezinnen die hun elektriciteitsrekening voor zich uitschuiven omdat het nu eenmaal kiezen is tussen voedsel en warmte. Nee, drie dagen van nationale rouw voor een voetballer uit de voormalige kolonie Mozambique, die bij toeval gezegend was met een talent en een held werd in het Stadion van het Licht. Dat het voor de “as aguias” een verlies is mag zo zijn, maar nationale rouw?

Portugal doet het goed, met het begrotingstekort gaat de goede kant op, Europa is tevreden. Maar wat als de Europese bankenunie werkelijkheid wordt? Plotseling staat de Portugese samenleving ook garant voor andere banken in Europa. Hoeveel dagen van Nationale Rouw zullen er worden afgekondigd als er voor de zoveelste keer een Nederlandse bank gered moet worden?  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...