Doorgaan naar hoofdcontent

Geloof "waardig"


Terwijl de moskee steeds minder wordt bezocht, en bij opmerkingen van minder verstandige islamitische leiders de oproepen kunnen worden weerlegt met de Nederlandse wet, reageert het christelijk domein in Nederland steeds extremer.

Tegenover de waan ideeën binnen extreem islamitische groeperingen zijn normen en waarden verankerd in de Nederlandse rechtsstaat. Met de wet in de hand, kunnen de meeste discriminerende en haat oproepende stellingen worden bestreden. Naast de vrijheid van meningsuiting zijn er een keur aan regels waarvan de overheid gebruik kan maken om gevaarlijke ideologiën te bestrijden. Met het wetboek in de hand kunnen mensen die zich buiten deze rechtsorde om denken te kunnen bewegen worden veroordeeld.

Het gevaar van bepaalde extreem islamitische "heerlijkheden" zal dus nooit worden uitgevouwen in de Nederlandse samenleving. Maar toch, de wetten worden gemaakt door de regering, goed gekeurd door een meerderheid van een parlement, dat democratisch is gekozen. De keuze van de burger fluctueert nogal, waardoor een wet die zinnig leek in de ene termijn, weer onderuit wordt geschoffelt in een andere regeringsperiode. Wetten, regels en afspraken geven dus geen garantie voor de toekomst.

Tegenover de waan ideeën binnen extreem christelijke groeperingen zijn de normen en waarden verankerd in wetten en regels, waarin deze genootschappen zelf een aandeel hebben. Dat is het onderliggende gevaar in de inmiddels wankele democratie in Nederland.

In april 2007gaf PvdA-staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid een gastcollege op de Erasmus Universiteit. Ze greep die gelegenheid aan om duidelijk te maken dat er geen reden was voor zorgen over het kabinetsbeleid ten aanzien van medisch-ethische kwesties. Zo zei Bussemaker dat de overheid zich niet zou bemoeien met de keuze van vrouwen voor abortus. ‘De vrouw neemt het besluit in overleg met de arts, en dat zal zo blijven. Noch de ChristenUnie, noch de minister-president noch ik of welke politicus dan ook zal in de behandelkamer komen.’

Hoe anders is het nu 2 jaar later gelopen. Ondersteund door de katholieke kerk en onder bedreiging van de extreem christelijke stroming in het huidige kabinet, laat Bussemaker alle normen en waarden waarvoor haar partij eens stond varen. Terwijl in het overwegend katholieke Italië een abortuspil op de markt komt, die werd toegelaten na een testperiode van bijna twee jaar. De abortuspil wordt gebruikt om een ongewenste zwangerschap binnen de eerste vijf tot zeven weken te beëindigen. Stapje voor stapje worden de gezonde vrijheden waarvoor decenia is gevochten afgebrokkeld. Nee, alle digitale registratie was geen probleem voor de Nederlandse burger, er wat een beetje protest, maar niemand blijkt iets te verbergen.
Het anti-rookbeleid, medische gegevens, sociale gegevens, vingerafdrukken, irisscan, DNA, medicijngebruik, internetgegevens, telefoongegevens, rekeningrijden, openbaar vervoer pasje, creditcard gegevens, geregisteerde winkel aankopen, de slogan "pinnen mag"........

Het zouden allemaal opzichstaande maatregelen zijn die de veiligheid van de burger zou vergroten. Het is makkelijker voor de politie, de belastingdienst, de zorgverzekeraar, de kinderbescherming, de artsen, verpleeghuizen, voetbalstadions, de nederlandse spoorwegen, Albert Heijn, justitie, de AIVD....... Allemaal mensen en organisaties die zich natuurlijk wel aan de wet moeten houden. Privacy is een groot goed, en ze zullen zich daar allemaal aanhouden. De zorgverzekeraar krijgt géén informatie van Albert Heijn dat u elke week een kratje bier en een slof sigaretten koopt. De creditcard maatschappij geeft géén gegevens prijs over uw bestedingspatroon aan groot winkelbedrijven. De Nederlandse Spoorwegen geven géén informatie over uw reisverleden aan de politie. Uw huisarts geeft géén informatie aan justitie over de verlate zwangerschapsbeëindiging. Uw achtergrond, geloof, uw ongelovigheid, uw tabak en alcoholgebruik, uw politieke voorkeur, uw voorkeur voor condoom ipv onthouding, uw sexuele voorkeur, uw.....alles zijn privé aangelegenheden, gewaarborgt door een wet.
Een wet die nu nog bestaat, maar zoals al eerder geconcludeerd zijn wetten geen garantie voor de toekomst. Politieke partijen stappen gemakkelijk van hun uitgangspunten af, als ze daarmee hun gedroomde macht kunnen behouden.
Wat opvalt is dat alle bovenstaande regelingen en voornemens nog steeds op een meerderheid kunnen rekenen in het parlement. Niet om dat de individuele parlementsleden ze onderschrijven, maar omdat ze nu éénmaal in een partij struktuur zitten, waar regeringsmacht en eigenbelang hoger worden aangeschreven dan het juk waarmee ze de burgers behangen.

Katholieke politici, die op een of andere manier meewerken aan de legalisering van abortus en euthanasie, mag de communie geweigerd worden. Dat heeft kardinaal Antonio Canizares Llovera, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Sacramenten, verklaart. Een steun in de rug van Bussemaker, ik wist niet dat de PVDA leden er zoveel aan hechten om communie te doen. Extreem Islamitische gevaren zijn zichtbaar en kunnen worden bestreden.

Het gevaar vanuit een andere hoek ligt al jaren op de loer, sterk geworteld in de samenleving, waarin de scheiding van Kerk en Staat steeds minder zichtbaar blijkt.
Momenteel wordt Nederland voor een groot deel bestuurt door de kerk, of staat op z'n minst onder grote invloed. Binnen Europa worden dictaturen oogluikend toegestaan, en als niet serieus te nemen verschijnsel afgedaan. Joseph Ratzinger voormalig lid van de Hitlerjugend, militair die een BMW-fabriek verdedigde in de tweede wereldoorlog, leidt de katholieke kerk naar steeds extremere vormen. Een nieuwe wererld orde zou een goed idee zijn, een stelling die hij schijnbaar z'n hele leven al aanhangt.
De scheiding van Kerk en Staat wordt ondermijnt door de druk vanuit het vaticaan aan katholieke politica, die als ze meewerken aan een wet die abortus of euthanasie legaliseert, beschuldigd worden van "blasfemisch" (godslasterlijk) gedrag. Een normaal mens zou zich daar niets van aantrekken, maar zijn mensen die politiek bedrijven vanuit een door hen alleen als "echte waarheid" beschouwd geloof, wel normaal?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV