Doorgaan naar hoofdcontent

Geloof "waardig"


Terwijl de moskee steeds minder wordt bezocht, en bij opmerkingen van minder verstandige islamitische leiders de oproepen kunnen worden weerlegt met de Nederlandse wet, reageert het christelijk domein in Nederland steeds extremer.

Tegenover de waan ideeën binnen extreem islamitische groeperingen zijn normen en waarden verankerd in de Nederlandse rechtsstaat. Met de wet in de hand, kunnen de meeste discriminerende en haat oproepende stellingen worden bestreden. Naast de vrijheid van meningsuiting zijn er een keur aan regels waarvan de overheid gebruik kan maken om gevaarlijke ideologiën te bestrijden. Met het wetboek in de hand kunnen mensen die zich buiten deze rechtsorde om denken te kunnen bewegen worden veroordeeld.

Het gevaar van bepaalde extreem islamitische "heerlijkheden" zal dus nooit worden uitgevouwen in de Nederlandse samenleving. Maar toch, de wetten worden gemaakt door de regering, goed gekeurd door een meerderheid van een parlement, dat democratisch is gekozen. De keuze van de burger fluctueert nogal, waardoor een wet die zinnig leek in de ene termijn, weer onderuit wordt geschoffelt in een andere regeringsperiode. Wetten, regels en afspraken geven dus geen garantie voor de toekomst.

Tegenover de waan ideeën binnen extreem christelijke groeperingen zijn de normen en waarden verankerd in wetten en regels, waarin deze genootschappen zelf een aandeel hebben. Dat is het onderliggende gevaar in de inmiddels wankele democratie in Nederland.

In april 2007gaf PvdA-staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid een gastcollege op de Erasmus Universiteit. Ze greep die gelegenheid aan om duidelijk te maken dat er geen reden was voor zorgen over het kabinetsbeleid ten aanzien van medisch-ethische kwesties. Zo zei Bussemaker dat de overheid zich niet zou bemoeien met de keuze van vrouwen voor abortus. ‘De vrouw neemt het besluit in overleg met de arts, en dat zal zo blijven. Noch de ChristenUnie, noch de minister-president noch ik of welke politicus dan ook zal in de behandelkamer komen.’

Hoe anders is het nu 2 jaar later gelopen. Ondersteund door de katholieke kerk en onder bedreiging van de extreem christelijke stroming in het huidige kabinet, laat Bussemaker alle normen en waarden waarvoor haar partij eens stond varen. Terwijl in het overwegend katholieke Italië een abortuspil op de markt komt, die werd toegelaten na een testperiode van bijna twee jaar. De abortuspil wordt gebruikt om een ongewenste zwangerschap binnen de eerste vijf tot zeven weken te beëindigen. Stapje voor stapje worden de gezonde vrijheden waarvoor decenia is gevochten afgebrokkeld. Nee, alle digitale registratie was geen probleem voor de Nederlandse burger, er wat een beetje protest, maar niemand blijkt iets te verbergen.
Het anti-rookbeleid, medische gegevens, sociale gegevens, vingerafdrukken, irisscan, DNA, medicijngebruik, internetgegevens, telefoongegevens, rekeningrijden, openbaar vervoer pasje, creditcard gegevens, geregisteerde winkel aankopen, de slogan "pinnen mag"........

Het zouden allemaal opzichstaande maatregelen zijn die de veiligheid van de burger zou vergroten. Het is makkelijker voor de politie, de belastingdienst, de zorgverzekeraar, de kinderbescherming, de artsen, verpleeghuizen, voetbalstadions, de nederlandse spoorwegen, Albert Heijn, justitie, de AIVD....... Allemaal mensen en organisaties die zich natuurlijk wel aan de wet moeten houden. Privacy is een groot goed, en ze zullen zich daar allemaal aanhouden. De zorgverzekeraar krijgt géén informatie van Albert Heijn dat u elke week een kratje bier en een slof sigaretten koopt. De creditcard maatschappij geeft géén gegevens prijs over uw bestedingspatroon aan groot winkelbedrijven. De Nederlandse Spoorwegen geven géén informatie over uw reisverleden aan de politie. Uw huisarts geeft géén informatie aan justitie over de verlate zwangerschapsbeëindiging. Uw achtergrond, geloof, uw ongelovigheid, uw tabak en alcoholgebruik, uw politieke voorkeur, uw voorkeur voor condoom ipv onthouding, uw sexuele voorkeur, uw.....alles zijn privé aangelegenheden, gewaarborgt door een wet.
Een wet die nu nog bestaat, maar zoals al eerder geconcludeerd zijn wetten geen garantie voor de toekomst. Politieke partijen stappen gemakkelijk van hun uitgangspunten af, als ze daarmee hun gedroomde macht kunnen behouden.
Wat opvalt is dat alle bovenstaande regelingen en voornemens nog steeds op een meerderheid kunnen rekenen in het parlement. Niet om dat de individuele parlementsleden ze onderschrijven, maar omdat ze nu éénmaal in een partij struktuur zitten, waar regeringsmacht en eigenbelang hoger worden aangeschreven dan het juk waarmee ze de burgers behangen.

Katholieke politici, die op een of andere manier meewerken aan de legalisering van abortus en euthanasie, mag de communie geweigerd worden. Dat heeft kardinaal Antonio Canizares Llovera, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Sacramenten, verklaart. Een steun in de rug van Bussemaker, ik wist niet dat de PVDA leden er zoveel aan hechten om communie te doen. Extreem Islamitische gevaren zijn zichtbaar en kunnen worden bestreden.

Het gevaar vanuit een andere hoek ligt al jaren op de loer, sterk geworteld in de samenleving, waarin de scheiding van Kerk en Staat steeds minder zichtbaar blijkt.
Momenteel wordt Nederland voor een groot deel bestuurt door de kerk, of staat op z'n minst onder grote invloed. Binnen Europa worden dictaturen oogluikend toegestaan, en als niet serieus te nemen verschijnsel afgedaan. Joseph Ratzinger voormalig lid van de Hitlerjugend, militair die een BMW-fabriek verdedigde in de tweede wereldoorlog, leidt de katholieke kerk naar steeds extremere vormen. Een nieuwe wererld orde zou een goed idee zijn, een stelling die hij schijnbaar z'n hele leven al aanhangt.
De scheiding van Kerk en Staat wordt ondermijnt door de druk vanuit het vaticaan aan katholieke politica, die als ze meewerken aan een wet die abortus of euthanasie legaliseert, beschuldigd worden van "blasfemisch" (godslasterlijk) gedrag. Een normaal mens zou zich daar niets van aantrekken, maar zijn mensen die politiek bedrijven vanuit een door hen alleen als "echte waarheid" beschouwd geloof, wel normaal?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Passie voor Nederland

Een paar jaar geleden verliet ik Nederland, waarschijnlijk voor altijd, na de vele teleurstellingen die zich voordeden met plaatselijke overheden en de grote ambtelijke molen. Als kleine ondernemer mocht ik al weinig, werden allerlei wettelijke plichten onmogelijke obstakels en iedere kans op de vrijheid die ik nodig acht een illusie. In, toegegeven, een staat van teleurstelling en boosheid begon ik een weblog om mijn kijk op de lopende zaken uiteen te zetten. GenoegVanNederland ontsproot uit walging voor een oneerlijke overheid en de afgenomen rechten, kansen en toekomst van het individu. Genoeg van Nederland.....klinkt wat negatief misschien. Maar het is geen 'genoeg' hebben van de mensen, het landschap, het eten, vrienden, kennissen, familie enz. Het is de weerzin tegen een zogenaamd democratisch systeem, wat al jarenlang niet meer aan de omschrijving voldoet. Het is een weerzin tegen de verhoudingen, tussen de realiteit van de dagelijkse beslommeringen en de papieren waarhe...

Een groen gezin versus Femke’s opvattingen.

CO2 is de norm waartegen alles wordt gespiegeld. In dit moment van de culturele geschiedenis, waar in alle onderwerpen van gesprek aan elkaar worden gekoppeld door een overkoepelend thema, bereikt de emancipatie van de mens z’n hoogtepunt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat, geitenwolsokken dragende, milieu bewuste lieden als onaangepast en alternatief werden bestempeld. Diverse “onbegrepen” individualisten emigreerden naar het platteland en, bij gebrek aan mogelijkheden, naar andere plaatsen op de wereld. Met een eigen biologische moestuin, zonne-energie, aardwarmte, kleinvee en in de ideologische setting zelfs compleet self-supporting bouwden ze een levenswijze, die door het gros werd omschreven als “idiotologie”. Maar nu kwam de “crisis”. Al jarenlang werden de kosten van gas, elektriciteit, olie en dagelijkse boodschappen steeds hoger, mede door allerlei belasting technische regeltjes en onderwaardering van de zo beminde Nederlandse gulden. Geld wordt steeds schaarser en pri...

Zondagse Boodschappen

Zomaar een zondag, in mijn huidige woonplaats te midden van de Portugese natuur. Meneer de Pastoor opent de deuren van de kerk en na enkele minuten is deze vol met katholieke dorpsgenoten. Na de dienst, loopt iedereen naar de overkant van het plein, waar de plaatselijke kroeg al een tijdje open is. Koffie met een likeurtje, het gesprek van de dag en dan naar huis. Na de lunch (die hier tussen 13 en 15 uur wordt genuttigd) stappen velen in de auto en gaan boodschappen doen bij één van de grote supermarkten in de omgeving. Ja, ondanks de overwegend conservatief katholieke instelling, zijn in Portugal de supermarkten, winkels en winkelcentra gewoon open op zondag. Met uitzondering van kerstdag (want een 2e kerstdag is hier niet aan de orde), nieuwjaarsdag en de “dag van de republiek” zijn de bedrijven hier zeven dagen per week in touw. De meesten iedere dag tot 21.00 uur, maar je moet er niet van opkijken dat een winkelcentrum zondagavond om 23.00 uur nog open is. Men respecteert de geloo...