Doorgaan naar hoofdcontent

Maandag 17 maart, over onzekerheden, zeuren, Samsonische gedachten en een heerlijk weekend.

En dan word je wakker op maandag 17 maart. De lente krijgt langzamerhand, door de voorzichtige vroege zonnestralen, invloed op het wakker worden. De bijkomende nevel, die het huis op de heuvel tot enkele uren na zonsopgang van de wereld verborgen houdt, blijkt een standvastige opponent in het gevecht om een veilig zicht door de vooruit van de auto. Een nieuwe week met verse frustraties, spannende werkervaringen en liters koffie in 't verschiet. Frustraties omdat deze maand financieel gezien twee weken te lang duurt, spannende werkervaringen omdat mijn lief voor de zoveelste keer op een ander project gaat werken, ook al is dat deze keer voor dezelfde werkgever, in het zelfde gebouw. Liters koffie als oplossing om andere verslavingen de kop in te drukken. Ik zie nu al op tegen woensdag, de dag waarop bekend wordt hoeveel er van de portemonnee bodem moet worden afgeschraapt als de factuur, voor het repareren van de achter remmen, wordt overhandigd met de sleutels van de oude Iveco. Het Samson gevoel zal me de komende dagen wel parten spelen, zoals iedere onzekerheid me tegenwoordig bekruipt als een verlammend elastiek dat het vooruitgaan afremt.

Ik zou me natuurlijk gewoon geen zorgen moeten maken, mezelf voorhouden dat er niets aan de hand is. Het op voorhand uitrekenen van de schade en de nadien volgende consequenties is een eigenschap die niet meer past bij deze tijd. Diederik, u weet wel die atoomgeleerde, die alsmaar staart naar de kleinste deeltjes en daardoor de complexe en complete gevolgen voor het grote geheel niet meer ziet, doet dat ook niet. Hij is wel een moderne PvdA man en daarmee geïnfecteerd door liberale positiviteit en slechte vooruitzichten worden dan ook afgewimpeld met de stelling dat die pas realiteit zijn als de uitslag daar is.

Hij voelt zich zeker verantwoordelijk voor de uitslag woensdag, maar volgens hem zou het raar zijn om lokale verkiezingen een landelijke impact te laten hebben en bijvoorbeeld na te denken over de eens zo belangrijke principes die hij, voordat zijn partij kornuiten die voor een aantrekkelijk ministerssalaris de burger meerdere malen met een bot mes in de rug staken, uitdroeg en nu de coalitie met Rutte en de veertig rovers verdedigd. “We zijn juist bezig voor stabiliteit te zorgen. Dat was even zoeken, maar het is ons gelukt. We hebben iedereen die nog een jas aan had tot op het hemd uitgekleed en daarmee het volk weer tot een evenredige armoed-delende massa zonder keuzes en vooruitzichten gemaakt. Ze moeten gewoon weer werken voor hun brood, water en warmte. Het was ook volledig doorgeslagen die consumptie van verantwoord voedsel, al dat luxe broodbeleg en die weelde om met slechts één baan het hoofd boven water te houden. Het volk is weer gewoon werk en stemvee. Het zou ongelofelijk zonde zijn om dat nu weer los te laten.”

Nou, de PvdA gaat woensdag beduidend lager scoren dan de 16 procent van vorige keer en haalt daarmee het slechtste resultaat ooit bij gemeenteraadsverkiezingen. Niet dat ik nog me daar nog druk om zou moeten maken, maar als ik hoop toch dat de club van Emiel het in menige gemeente voor het zeggen krijgt, alhoewel ze natuurlijk met al die opgelegde bezuinigingen ook niet veel voor de burger zullen kunnen betekenen. Nee, dat hebben ze fantastisch gedaan die “liberale” politici, over heel Europa steken de nationale, communistische en anti partijen de kop op. Geen wonder, de kiezer heeft geen keus meer tussen links of rechts en christelijke politiek is nog nooit een menslievende optie geweest. Zo langzamerhand begin ik te geloven in het doem scenario van een revolutie, waarbij de guillotine weer een prominente rol inneemt en Europa over een paar decennia er weer een jaarlijkse herdenkingsdag bij heeft.

Wij, en daarmee bedoel ik ook jou, of moet ik U zeggen, moeten gewoon verder met wat we doen. Als het meevalt leven we over een paar jaar nog. Misschien zullen we moeten wennen aan het feit dat gelijkheid een relikwie uit het verleden is, gelijke kansen slechts gelden binnen de kaste waarin je wordt geboren. De gezondheidszorg wordt steeds beter, maar voor veel minder mensen. Euthanasie wordt een liberale verplichting afhankelijk van de bijdrage die je als individu nog produceert. Nee, dat is geen doem denkende fantasie, hier in het land onder de zon, ga je gewoon dood in de wachtkamer van het ziekenhuis, werkenden eerst, betalende eerst, een hartaanval op je tachtigste is gewoon pech en de euthanaserende handeling gewoon een kwestie van eventjes, te lang, wachten met hulp verschaffen.


En toch, het weekend was geweldig! Vrijdagavond bevonden we ons, voor het eerst sinds een heel lange tijd, op uitnodiging van lieve vrienden , op een muzikaal diner in een restaurant. Zaterdag stond in het teken van de jaarlijkse lente driften tot schoonmaken en gisterenmiddag genoten we van een heerlijk gebakje op een verjaardagsfeestje bij een vriend, voor wie het afgelopen jaar echt een dankbaar geschenk was, en ieder jaar extra geen vanzelfsprekendheid is maar een gewonnen strijd. Het zijn die momenten waarop je je realiseert dat je niet moet zeuren, door moet gaan met leven en moet genieten van alle beslommeringen die de toekomst met zich meebrengt. Ik ga naar m'n hok vol machinerie en zet mijn fantasie om in mooie objecten. Welke weet ik nog niet, dat verteld het stuk hout me wel als ik het vast heb.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV