Doorgaan naar hoofdcontent

SGP, eindelijk af van een ziekte binnen de democratie


Natuurlijk vinden voorman v.d.Vlies en zijn "Staatkundig" Gereformeerde Partij (SGP) het onbegrijpelijk dat de Hoge Raad vrijdag oordeelde dat de partij vrouwen niet anders mag behandelen dan mannen. Dat hadden ze nooit kunnen denken, vrouwen gelijk aan mannen? Hoe kan dat nou een werkelijkheid worden? Vrouwen zijn immers ongeschikte wezens die te luisteren hebben naar de, boven de wet staande, superieure mannen van gereformeerde huizen. Nu hadden ze al een rib verloren aan de schepping van die vrouwelijke soortgenoten, nemen ze ook nog het hef in handen. Schande. Waren ze allemaal maar homofiel gebleven, dan waren die gevaarlijke vrouwelijke gedachtes nooit op die rare ideeën als emancipatie en gelijkheid gekomen.

De SGP vindt het onbegrijpelijk dat de Hoge Raad tot een andere afweging is gekomen van de grondrechten die in het geding zijn, dan de Raad van State. Op de website staat verder dat de SGP "met teleurstelling kennis heeft genomen'' van de uitspraak.
De Nederlandse overheid handelt in strijd met de wet door toe te staan dat de SGP vrouwen anders behandelt dan mannen, zo stelt de Hoge Raad. Vrouwen hebben recht op een plaats op de kieslijst en de Staat is verplicht om ervoor te zorgen dat dit recht door de partij wordt toegekend. Het is wel jammer voor de SGP, ze mogen net als ieder ander niet discrimineren. Hoe ongenuanceerd het gereformeerde geloof vrouwen ook onder de duim houdt, ze horen op gelijke wijze als mannen behandeld te worden. Hoe graag Menno de Bruyne, voorlichter SGP Tweede Kamer, zijn vrouw gelijk wil stellen met Clara54 en Maartje16, die slechts op kunstzinnige wijze ieder jaar weer drachtig zijn, en slechts voor nazaten en uitmelken op de wereld zijn.
Menno geeft op Twitter uiting aan zijn onvrede over de hedendaagse illegalisering van de SGP. 2010 is nu al geen best jaar voor de SGP. Jezus is niet gekruisigd, nooit wonderbaarlijk weder opgestaan en ook niet voor de zonden gestorven, die ze nu nog steeds begaan. Na de Katholieke ontmaskering gaat hopelijk ook de Bijbelbelt Beerput open en komt er een onafhankelijk onderzoek naar de vele incest gevallen binnen de gereformeerde gemeenschap. Een Juwelier aan de rand van de Veluwe, gezegend met 3 kinderen van zijn eigen dochters ziet de fonkelende juwelen al als zwijggeld verdwijnen in de collecte zak.

Misschien dat de uitspraak van de Hoge Raad benut zal worden om de SGP te ontbinden op basis van het feit, dat het een criminele organisatie is die tot doel heeft de democratische rechten van vrouwen te ondermijnen. Bedroevend voor een groepje malloten dat zich ook nog "Staatkundig" durft te noemen. “Een politieke partij mag in een democratische rechtsstaat haar politieke beginselen slechts in de praktijk brengen binnen de grenzen die wetten en verdragen daaraan stellen, ook als die beginselen godsdienstig van aard zijn“. Het hoogste rechtscollege oordeelde over een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, die in 2006 bepaalde dat de Nederlandse Staat het standpunt van de SGP niet mag gedogen. Dat is in strijd met het VN-Vrouwenverdrag van 1979, oordeelde de rechtbank. De overheid stapte daarop naar de Hoge Raad, omdat de Haagse rechter volgens haar het verbod op discriminatie onterecht boven het recht op vrijheid van geloof had gesteld. De Hoge Raad bevestigt nu het vonnis van de Haagse rechtbank, door te zeggen dat het VN-Vrouwenverdrag ook voor de SGP onvoorwaardelijk geldt. Dat de SGP haar standpunt baseert op haar godsdienstige overtuiging, verandert daar niets aan, aldus de Raad.

Een politieke partij mag in een democratische rechtsstaat haar politieke beginselen slechts in de praktijk brengen binnen de grenzen die wetten en verdragen daaraan stellen, ook als die beginselen godsdienstig van aard zijn. In 2007 oordeelde de Raad van State in het voordeel van de SGP, door de regering te verplichten de partij overheidssubsidie te geven. Deze subsidie mag niet op bevel van de rechter worden stopgezet, stelt de Hoge Raad, omdat de rechtbank geen bevoegdheid heeft specifieke maatregelen voor te schrijven. Welke maatregelen de overheid gaat treffen, is dus nog niet duidelijk.

Toenmalig minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vond dat het hof een fundamentele keuze had gemaakt tussen het verbod op discriminatie en het recht op godsdienstvrijheid. Ze wilde daarover de mening van de Hoge Raad horen. Het nadeel van zo'n uitspraak is dat vrouwen als zij, het tot de regering kunnen halen, een voorbeeld waarvan je kunt afvragen of dat nu het land ten goede komt.

''De SGP mag best vinden of zeggen dat vrouwen gediscrimineerd zouden moeten worden, maar zolang de huidige wetgeving luidt zoals die luidt, mag ze deze discriminatie niet in de praktijk brengen''. De Christen Unie vindt het ''een heilloze weg'' als de staat een politieke partij dwingt in een bepaalde richting. De SGP zou juist zelf ''uit innerlijke overtuiging en op basis van bijbelse argumenten'' die weg moeten inslaan. Waarmee alle islamitische randverschijnselen plotseling worden gelegaliseerd omdat ze op basis van een zelfde overtuiging en Koran argumenten voortkomen.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob vindt dat de partij haar ''eigen ontwikkelingsgang'' moet kunnen hebben en ''niet door gewetensdwang in de martelaarsrol'' gebracht moet worden. 'Iedere christenvrouw die politiek actief wil worden, kan dat in ons land. En iedere vrouw die meent dat het politieke ambt haar niet past, moet dat kunnen belijden en praktiseren. Welke vrouw zouden we in vredesnaam onder staatsdwang op een SGP-kieslijst moeten plaatsen?'', vraagt Slob zich af. Natuurlijk, in verkiezingstijd is hij het Christelijke alternatief, waarin veel van de SGP vrouwen zich kunnen vinden. Homohaat, mensen in de laatste fase van hun leven laten creperen in plaats van zelfbeschikking over het leven te geven, en het God's geschenk orgasme te verkwanselen aan een periodieke inseminatie.
Het is toch wel erg dat "fatsoenlijke klassiek gelovige Christenen" in Nederland zich aan de wet moeten houden en geen aparte status van onschendbaarheid hebben te verwachten. Ze kunnen als iedere burger rekenen op rechtsvervolging en veroordeling als ze zich niet aan de wet houden.

Het vrouwenstandpunt van de SGP is niet alleen achterhaald, maar altijd al achterlijk geweest, aldus bijvoorbeeld de jongerenafdeling van de eigen SGP partij.
Binnen die jongerenafdeling mogen vrouwen overigens wel gewoon bestuursfuncties uitoefenen, dus er is geen enkele reden om aan te nemen dat ze opeens onkundig worden op het moment dat ze naar de volwassen afdeling overstappen. Politieke organisaties zijn niet-statelijke instellingen gebaseerd op vrijwillige toe- en uittreding. Als vrouwen graag een eigen partij willen beginnen met vrouwelijke politici die SGP-standpunten uitdragen, dan staat dat ze vrij. Helaas worden SGP deernen onderdrukt door hun dominante mannen, zoals dat ook wel binnen de Islam gebeurt. In dat geval spreekt iedereen er met minachting over en vindt het een schande. De Islam is dan ineens een achterlijk geloof, maar de SGP heeft in Nederland decenia lang de zelfde overtuigingen in praktijk kunnen brengen.
De uitspraak lijkt te suggereren dat het beginsel van de gelijke behandeling hoger wordt ingeschaald dan het grondrecht van de vrijheid van geloofsovertuiging.
Of dit nu inderdaad, automatisch betekent dat ook andere instituties als christelijke scholen, vrijwilligersorganisaties en kerken gevolgen zal hebben is me nog onduidelijk.

Maar er is hoop dat er nu ook een einde komt aan de discriminatie van homo leraren, en misschien wel in de verre toekomst de afschaffing van al die antimaatschappelijke scholen waar kinderen leren dat ze beter zijn dan andere. De ziektekostenpremie kan dan ook wat omlaag, vanwege de afname van blaasontstekingen bij gereformeerde bevroren maagdelijkheid, door het verbod op een lange broek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV