Doorgaan naar hoofdcontent

Het contract met Balkenede


Hoe zou u reageren als na de aankoop van een huis, uw makelaar zegt “maar omdat de verkoper de prijs eigenlijk wat te laag vindt, mag u pas over vier jaar de sleutel in ontvangst nemen”. Dat klinkt misschien heel erg raar, maar in binnen politiek Nederland is dit een algemeen geaccepteerd beginsel. U kunt kiezen voor Balkenende, maar als hem de uitslag niet uitkomt, en hij zijn zin niet krijgt, gaat hij u niet vertegenwoordigen. U ondertekend dus de koopovereenkomst bij de Notaris, maakt uw zuurverdiende geld en moeilijk verkregen hypotheek over naar de rekening van de verkoper, en wordt vervolgens geconfronteerd een niet te bewonen huis. Tijdens de gemeenteraad verkiezingen bleken plotseling een hele lijst van “pseudo politici” helemaal niet bereidt om hun verantwoording te nemen, met als hoogtepunt de leden van “Trots op Nederland”. Van zo’n lachwekkende partij als TON is dat nog als een uitschieter van Verdonk beleid te zien, maar bij een zichzelf serieus nemende partij als het CDA is dit toch wel erg staatsbelang ondermijnend. Balkenende als een kleine peuter roepend “Ik wil het, ik wil het, ik wil het”. Hij waarschuwt voor al die politieke tegenstanders die te veel “op de pof” willen regeren, en zegt dat zijn oplossing voor de toekomst de enig ware is. Echter wenst hij niet bij het uitblijven van regeringsdeelname, zijn overtuigingen te verdedigen in de Tweede Kamer. Nee, alleen als hij de macht krijgt is hij bereid Nederland vooruit te helpen.

Het CDA is weer een partij, waarin streng wordt onderhandeld of er een Katholiek of een Protestant op de tweede plaats van de kieslijst komt. Hoezo scheiding van Kerk en Staat? Hoe zo iedereen gelijk? De identiteit van het geloof staat voor het CDA boven de kwaliteit van hun verkiesbare volksvertegenwoordigers. In de 21e eeuw wordt zelfs binnen politieke partijen de verzuiling weer uit de onderste la gehaald. Wat zullen ze blij zijn met de terugkeer van protestante en katholieke actualiteiten programma’s op de publieke omroep. Gewoon weer terug naar vroeger, weer regeren met de bijbel en al z’n interpretaties in de hand. Van het CDA wordt, volgens Balkenende, een goed rentmeesterschap verwacht. Dat betekent dat je op hem wel kunt stemmen, maar na de verkiezingen niet op hem kunt rekenen. Hij wil alleen koning van de macht zijn, maar rentmeester van de regeringscontrole is te min voor deze vertegenwoordiger van de protestante zuil binnen het CDA. De C in het CDA wordt slechts nog als excuus gebruikt wanneer er ethische beslissingen genomen moeten worden. Christelijke normen die gaan over het opkomen voor je medemens, en vooral zij die minder bedeeld zijn, hebben allang geen prioriteit binnen deze partij. Regeren en macht hebben lijken de grootste drijfveer binnen het CDA, en staan ver boven de behoefte om hun kiezers te vertegenwoordigen binnen het parlement. Het is het CDA veel makkelijker gebleken om binnen de kamertjes van de macht beslissingen te masseren tot uitkomsten van de zogenaamde coalitie. Iets anders schijnt gewoonweg geen optie te zijn voor Balkenende, en hij laat nu dus zelfs weten, daar voor ook niet beschikbaar te zijn. Het is voor de democratie (en voor het CDA) dus te hopen dat de nummer 2 op de lijst genoeg voorkeursstemmen krijgt.

Als u bij de notaris uw aankoopovereenkomst hebt getekend, zorgt die notaris er ook voor dat de verkoper zich aan de afspraak houdt. Zo zou bij verkiezingen moeten zijn. Het zou wettelijk verplicht moeten worden om de consequenties van een kandidatuur bindend te maken. Dus als je het lef en de overtuiging hebt om op een kieslijst te staan, ben je ook verplicht daarna zitting te nemen in de Tweede Kamer. Ben je niet bereid om je kiezers te vertegenwoordigen moet je afzien van deelname aan de verkiezingen. Als deze trend wordt doorgezet komen er binnenkort alleen nog maar populaire individuen op de kieslijsten, die vervolgens het werk overlaten aan mensen die zich daadwerkelijk willen inzetten voor de natie.

Reacties

  1. Punt van mij, zeer goed geschreven en helemaal met u eens. ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben het helemaal met je eens, als b.v. Balkenende de partij leider is, hoort deze de "LIJN" aan te houden, die de kiezer gekozen heeft, maar we weten nu uit ervaring dat Balkenende met elke wind meewaait en geen ruggengraat heeft waar je op kunt vertrouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik begrijp er helemaal niets meer van. Al die partijen en ministers die de laatste 25 jaar Nederland met een gigantische schuld hebben opgezadeld, staan weer doodleuk te vertellen hoe goed zij voor het land zijn. Balkenende: Laten we vooral niet op de pof leven. Nou ja zeg, die vent heeft giga schulden gemaakt onder zijn bewind. Ze hebben hun kansen gehad en verprutst, Het is tijd voor een ander met andere iedeen en we weten allemaal wel wie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het CDA wil met dit verkiezingsprogramma alleen de zwakkere in de samenleving treffen... nee, niet alleen treffen maar kapot maken: - ouderen worden getroffen met de plannen voor de AOW - werklozen met de plannen voor de WW - chronisch zieken met de verhoging van eigen bijdrage in de zorg. Gewoon iedereen die die ziek, oud of moeilijk aan een baan kan komen wordt in de armoede geduwd door dit CDA. Maar het is nog erger: de hypotheekrenteaftrek is onbespreekbaar voor dit CDA. En wie profiteert daar het meest van, niet de modale hardwerkende Nederlander, maar wel degene met een huis van boven de 400.000 euro! Dit CDA is asociaal en zal van Nederland een land maken waar rijken steeds rijker worden en de modale Nederlander in de armoede gestort wordt. Dit CDA zet niet de mens centraal, maar de economie!!! De rijken en kapitaalkrachtigsten, de beleggers, de mensen met een kapitale villa die zijn degenen die gespaard worden door dit CDA. Ik dacht dat economie geen doel op zich was, maar een middel voor welzijn en welvaart te creëren voor IEDEREEN en niet voor een elite. Balkende heeft al 4 keer bewezen dat hij er niets van terecht heeft gebracht, geloof hem niet, hij is een sluwe leugenaar. Als hij genoeg zetels haalt dan zal hij samen met de PVV en VVD een ultrarechts beleid gaan voeren en is niemand nog zeker van zorg als hij ziek wordt of een inkomen als hij bejaard is. Stop Balkende nu voor het te laat is

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stampvoetend?? “Ik wil het, ik wil het, ik wil het”. Wat vindt u van het "niet op de pof willen leven" in Balkenende's eis dat de banken gemakkelijker geld aan u moeten lenen om een nieuwe ...... te kunnen kopen, om de economie te redden? Tjah, die fundamentalistische Christenen, onbetrouwbaar. Het Katholieke pedofielen bolwerk hoort ook bij het CDA, wie wil daar bij horen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Debatten zijn ook overbodig, daar kijken mensen weer naar de poppetjes. Beleid is waar je op stemt. Je invloed is miniminimaal, als je geluk hebt, help iets mee aan de gekozen richting. Maar ook absoluut niet meer. Heel erg vreemd dat je zo moeilijk een overzicht van het stemgedrag van de partijen in de kamer over de afgelopen jaren kunt vinden. Heeft iemand een idee?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. zwollywood 25-04-2010

    dat de politcus met jouw stem er een zootje van maakt, heeft alles met jou te maken. zolang jij (en miljoenen anderen hoor!) de politiek de ruimte geeft dit te flikken, stoppen ze echt niet.
    advies: stem op een partij / politcus die dat niet doet (als je wil kan ik er wel een paar noemen), richt je eigen partij op, stem niet
    maar ga niet klagen dat we afhankelijk zijn
    wij, als mens, zijn veel sterker als wij in onze kracht gaan staan!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goede blog. Aanbevolen. Over de houding van Balkenende ben ik ook zeker niet te spreken. Hij wil het land verder helpen en geeft af over het recente verleden wat er niet goed is gegaan, terwijl hij er zelf een zooitje van heeft gemaakt. Vervolgens is hij na 4 gevallen kabinetten nog zo arrogant om te zeggen dat hij niet in de kamer wil zitten terwijl het om parlementsverkiezingen gaat.

    @zwollywood:

    Het is helemaal niet verkeerd om misstanden in de democratie aan de orde te stellen, doe ik zelf ook namelijk. En zo zelfstandig zijn we namelijk niet, als er collectief op een partij gestemd wordt die je niet bevalt zit je eraan vast. Of je moet emigreren natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV