Doorgaan naar hoofdcontent

Gert Leers, van mens naar politicus


Verdorie, dat valt me nu echt tegen. In een interview op Radio 1, wordt Balkenende opgehemeld door Gert Leers. Nu ben ik al geen CDA liefhebber, maar de voormalige burgermeester van Maastricht had mijn sympathie. Hij durfde in het verleden tenminste commentaar te leveren op de denkwijze van Balkenende. Helaas heeft de drang naar macht, die kritische kijk op de zaken verdrongen.

Ondanks het feit dat Leers, Job Cohen niet wenst te verketteren, vindt hij het een groot gevaar om de lijn van de PVDA te volgen. Hun maatregelen zijn niet voldoende. De éénzijdige oplossingen van de VVD laten iedere vorm van solidariteit achterwege en de linkse oplossingen van de SP zijn natuurlijk veel te duur. Het moet niet links om, niet rechts om volgens Leers, maar via de weg van het CDA. Ja natuurlijk het CDA laat alles in het midden. De oplossing voor alle misère is om de mensen te raken in het hart, dit om de aandacht van de portemonnee af te leiden. Nu is plotseling de technocraat Balkenende de beste oplossing voor de partij volgens Leers. Het is gewoon geen realistische keuze als je Balkenende vergelijkt met Rutte of Cohen.

De Bulldozer uit Maastricht ziet zijn populaire kwalificaties als verlegen makend, hij ziet zijn eigen zwakheden en is blij met de enorme steun van de Maastrichtenaren. Bij het nu ineens opgedoemde gebrek aan kritisch vermogen zal dat snel afnemen. De kwalificaties van de Amsterdamse Gemeenteraad zouden precies passen bij het profiel van Gert Leers. Maar ook hij is tot de conclusie gekomen dat er geen plaats is daar voor een CDA’er. Als burgermeester heeft hij geleerd om veel pijn te lijden, veel van zichzelf te geven, en het zwaar te verduren heeft gehad. Qua verbondenheid met volk, is het niet anders voor een burgervader in Amsterdam of Maastricht.

Wat hij wel wil, weet hij zogenaamd nog niet. Hij staat niet afwijkend tegenover een publieke functie, maar wil zeker geen blikjes verkoper zijn. Het Openbaar Vervoer of de ANWB heeft zijn interesse. Zolang het maar iets is in Directie, besturen, beheren, met andere woorden een positie met enige macht. Daar zal het CDA ook weer het ware gezicht laten zien waarschijnlijk. In de uitruil voor macht, is het onverstandig om politieke zaken uit te sluiten. Met andere woorden een coalitie van PVV, VVD en CDA, desnoods met enkel gedoogsteun van Wilders mag en kan niet worden uitgesloten volgens Leers, ondanks dat hij een afschuw heeft van de denkbeelden van de PVV en vele uitspraken van Wilders verwerpelijk vindt.

Echter links om met wederom PVDA en andere progressieve partijen mag ook niet worden uitgesloten, daarom moet de koers van het CDA een zweverige, onduidelijke, altijd richting coalitie vormende koers zijn. Aan te passen bij iedere situatie moeten de uitspraken dus genuanceerd algemeen zijn, en zeker niet met te veel overtuiging. Ik heb sterk het vermoeden dat Gert Leers spreekt met z’n verstand. Ik kan me niet voorstellen dat je hart in een paar jaar een kwartslag draait. Laat Gert Leers nu maar gewoon weer ergens burgemeester of Gouverneur van Limburg worden, ver weg van de Haagse partij structuren, want daarmee gaat zijn hart echt schade oplopen.

Reacties

  1. Mooi en zeer realistisch en kritisch stuk .Compliment hoor! Ik ben het helemaal met jou eens! ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. genoegvannl. Bedankt voor dit stukje, moet er niet aan denken dat een vrouw uit ze woont in Sittard en zgnmd in Roermond hier opgekomen was.Was ze nu nog aan het tikken, dus onleesbaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een kleurrijke veer in je reet steken

De derde dag alweer in 2017. Gisteren zou je nog kunnen beschouwen als een aarzelend koude start, maar vandaag is het weer gewoon “business as usual”.  Een groot gedeelte van alle geschenken en presentjes van de afgelopen periode liggen liefdeloos, en al weer vergeten, in een hoek, een ander gedeelte al kapot in de vuilnisemmer. Volgens de normen van een autohandelaar is de waarde van het nieuwe jaar al met tientallen procenten gedaald, nee, nieuw duurt slechts maar een dag. Terwijl steeds meer economen moeten bekennen dat een alternatief sociaal en financieel beleid, zoals dat in Portugal ten uitvoer wordt gebracht, helemaal geen verdoemenis tot gevolg heeft, alternatieve energie helemaal geen utopische optie blijkt maar een reële mogelijkheid en allerlei artsen en andere deskundigen tot de conclusie komen dat het verhogen van de pensioenleeftijd achteraf veel meer nadelen dan voordelen heeft, steken, bij gebrek aan applaus, rechtse politici zichzelf dan maar een kleurrijke veer in

Een keet vol losseflodders, een beurs vol verantwoordelijkheid

Vijftien is hij, Maurice. In de regen van een gure februari dag wacht hij ongeduldig in de auto op zijn vriend Barry. De verlaagde Opel Astra is weliswaar een oud karretje, maar de drieduizend euro dure radio-installatie zorgt voor een heerlijke dreun. De afkeurende blikken van de voorbijgangers, op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt, laten hem koud. De gedachte aan slimme plan om zijn vriend een kratje bier te laten kopen maakt hem alleen maar stoerder. Het feit dat hij nu niet in de schoolbanken zit, maar op de bijrijderstoel van deze gave wagen, getuigt van een zelfverzekerde volwassenheid. Zestig is hij, Ahmed. Onder een parasol, geniet hij van het zeezicht in de heerlijke februari zon. De Bentley, waarmee hij van het vliegveld werd gehaald, staat keurig in de bewaakte parkeergarage. Met een glanzende grijns op zijn gezicht nipt hij van zijn thee, leest een krant en straalt een zelfverzekerdheid uit, waaraan de Nederlandse Maurice een voorbeeld zou kunnen nemen. Het

Dualisme in een dwangbuis

“In de tweede kamer gaat alles sneller”, zei ze met een lach. Nog maar net verkozen tot de beste Europarlementariër van 2010 en sinds de laatste verkiezingen plaatsnemend in de fractie van de VVD, komt het - klaarblijkelijk aangeboren - dualistische karakter haar in de weg te zitten. Als minister Bolleboos een contract tekent met de Amerikanen, moet ze helaas achteraf vragen stellen. Misschien gaat het in Den Haag allemaal te snel. “Ik ben er om de regering te controleren” twitterde ze als antwoord op een vraag daarover door ondergetekende. Haar ex-Europa collega Sophie stelde vast dat het toch echt een VVD minister is, die schijnbaar zonder overleg met zijn eigen partij, deze actie had ondernomen. Zal ze zich staande houden in de slangenkuil van het Haagse, dat vastbijtende, in Bodengraven opgegroeide sterke individuutje. In het Europese Parlement was ze een opvallende verschijning, samen met Sophie in ’t Veld vechtend voor onze privacy. Jammer voor D66 dat ze gekozen heeft voor de VV